Uzina hidroelectrică „LOTRU” la a 50-a aniversare

marți, 8 noiembrie 2022

 

În perioada 4-6 noiembrie, 2022, a avut loc la Voineasa FESTIVALUL MUNTELUI, ediția a XXIV-a. cu prilejul jubileului Lotrului hidroenergetic 1972-2022, organizatori fiind Primăria Voineasa,  Clubul de Turism Ecologic Montan Lotru și Asociația Descoperă Voineasa. Parteneri au fost Academia Olimpică Română, Filiala Vâlcea,  Școala Generală din Voineasa,  Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Vâlcea, Intol PRESS, revista Valea Lotrului etc. Evenimentul s-a ținut la Școala generală din localitate.

Printre cele mai importante activități ale acestui eveniment amintesc: dezvelirea plăcii comemorative LOTRU 50, cu slujba de sfințire, o alocuțiune rostită de  familia veterană a lucrărilor de pe Lotru,  ing. Lucia și Silviu Dan Bogaci, vizitarea expoziției de fotografie cu amenajările hidrotehnice din bazinul Lotrului (realizată de domnul Horia Brănescu de la Asociația Descoperă Voineasa), vizionarea filmului comemorativ LOTRU 50,  concursul de geografie, istorie locală și flora montană etc.

Deoarece despre evenimentul în sine vor scrie ceilalți colegii reporteri,  eu mă voi opri asupra unui episod din desfășurarea acestui festival și anume momentul în care domnul profesor doctor Nicolae Dinescu, președintele UZPR, Filiala Vâlcea, după un scurt discurs impresionant îi înmânează domnului director Gheorghe Paraschiv, de la Uzina hidroelectrică LOTRU, actualmente cu denumirea de DORIN PAVEL, DIPLOMA DE EXCELENȚĂ pentru întreaga sa activitate hidroenergetică.

Domnul director Gheorghe Paraschiv a ținut să mulțumească domnului Dinescu pentru diplomă și a făcut câteva menționări despre complexa amenajare hidroenergetică din zonă.  Discursul s-a transformat într-un schimb de opinii între dumnealui și inginerul doctor Mihai Sporiș  cel care a lucrat încă din tinerețe la acest complex hidroenergetic.

Domnul director a vorbit despre începuturile hidroenergeticii românești amintind despre amenajarea de la Bicaz, a continuat cu amenajarea de la Vidraru de pe râul Argeș, apoi s-a oprit la complexul hidroenergetic de pe râul Lotru.

            ”În 1966 domnul Radu Dinescu, primul constructor, a venit de pe Argeș pe Lotru și a făcut prima colonie la debușare, la Malaia. Toată zona geografică Lotru a fost o zonă dificilă, pot spune chiar izolată, fără drumuri de acces și slab dezvoltată economic, cu ierni lungi și geroase și veri scurte și chiar viituri catastrofale. Domnul Dinescu a adus primele vagoane de dormit și de la gara Lotru au fost tractate la Malaia cu buldozerele. Dar înainte de aceasta, în 1964, s-au deplasat aici echipele de studii în teren.”

Domnul inginer Mihai Sporiș face o scurtă intervenție pentru cei prezenți: „Trebuie amintit profesorul Dorin Pavel, cel care din 1932 a văzut toate râurile României, inclusiv cele de dincolo de granițele de azi ale țării. El a evaluat potențialul hidro și din acel potențial rezulta că râul Lotru poate să dea cea mai rentabilă amenajare a României.”

Domnul director Gheorghe Paraschiv amintește că de vreo 10 ani uzina de la Ciunget poartă numele profesorului Dorin Pavel. „Dânsul într-adevăr a văzut potențialul hidroenergetic al Lotrului dat de diferența de nivel, deși debitul mediu anual era mai slăbuț, excepție făcând perioadele cu viituri. Profesorul Dorin Pavel a văzut în 1933 o amenajare a Lotrului în care să fie incluse 7 centrale. În 1972 Uzina Ciunget a fost unica în Europa și încă mai este prin complexitatea sa. Dar să știți că ideea de a fi amenajat acest complex hidroenergetic,  chiar în bazinul său, a avut și alte variante. Prima a fost ca Lotru să fie captat și dus în râul Jiu, ceea ce necesita o aducțiune de vreo 70 de km. A doua variantă a fost ca Lotru să fie dus în râul Sebeș. Dar până la urmă a fost aleasă varianta corectă ca amenajarea hidroenergetică să fie făcută chiar în bazinul Lotrului. Dar Valea Lotrului era foarte sălbatică atunci și au trebuit amenajate peste 600 km de drumuri pentru desfășurarea lucrărilor.”             Domnul director a dat mai multe detalii tehnice despre lucrare și mai ales despre cea mai complexă parte a amenajării, conducta forțată, dar și despre turbinele Pelton și echipamente aduse din Franța, dar și cele de la Reșița. „Până la urmă <<Lotru>> a fost o școală fiindcă aici au fost formați și perfecționați profesional muncitorii dar și tinerii ingineri ieșiți de pe băncile facultății inițiați de cadrele mai vechi  care aveau o bogată experiență de la lucrările hidroenergetice din țară. Astfel complexul hidroenergetic Lotru a fost creat de oameni puternici cu caractere puternice!”
Picture1

Domnul publicist Gheorghe Sporiș solicită să adreseze domnului director o întrebare: „Domnule director, cum se poate vizita hidrocentrala de la Ciunget?”

Răspunsul vine imediat: „Fiind un obiectiv de importanță deosebită, dar care nu este și cu circuit turistic, ca să poată fi vizitată trebuie luate niște aprobări. Se poate vizita        printr-o solicitare la Sucursala Vâlcea sau direct la Hidroelectrica București. Vizitarea centralei se poate face numai în baza unei acreditări, în afară de sâmbăta și duminica fiindcă nu avem suficient personal care să asigure supravegherea și asistența vizitelor și în              week-end.”      

            În continuare domnul inginer Gheorghe Paraschiv povestește că în urmă cu câțiva ani uzina a fost vizitată de o delegație chineză. „O delegație din China, la un nivel destul de ridicat, trimisă în week-end să se plimbe prin țară, a sosit și la Uzina Lotru. Până la urmă plimbându-se prin centrală chinezii  spus că: <<Noi avem  centrale mult mai mari, dar să știți că a voastră are suflet! >>  De fapt pe aici s-au perindat mai multe delegații cărora l-a început nu prea li se vedea interesul, ca și cum ar fi ceva normal, dar  niciuna din acele delegații nu a plecat cum a venit, impresiile lor au fost altele!”

Domnul inginer Mihai Sporiș a completat cu un exemplu: „Cu mulți ani în urmă a venit o delegație a Senatului României condusă de domnul Ion Rațiu, în perioada când era pretendent la prezidențiale. Au fost 20 de persoane foarte de sus și când au pătruns în centrala subterană au exclamat: << Cum de au făcut românii chestia asta și noi nu știm? >> Atunci mi-am dat seama ce fractură este între vârful cel mai de sus și realitatea din teren!”

Festivalul a urmat cu prezentarea filmului documentar LOTRU 50, realizat de domnul Gheorghe Brănescu, text și lectură inginer Mihai Sporiș, și celelalte activități incluse în program (acordarea premiilor concurenților și a diplomelor de excelență oferite din partea UZPR Vâlcea de către președintele acesteia, profesor doctor Nicolae Dinescu.)

 

Ion NĂLBITORU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe