Albu Catalin Adrian, candidatul PNL, de la Stroesti incearca sa fraudeze alegerile?! Flotanții riscă dosare penale pentru fals în declaraţii, infracţiune pedepsită cu închisoare între 3 luni și 2 ani de închisoare

marți, 14 mai 2024

Albu Catalin Adrian, candidatul PNL, de la Stroesti incearca sa fraudeze alegerile? Surse din institutiile publice ne-au confirmat ca Albu a adus la Stroesti, cu vize de flotant, persoane din toata tara care ar urma sa voteze la alegerile din 9 iunie. Albu stie ca intr-o competitie electorala dreapta nu ar avea niciodata sanse sa-l invinga pe candidatul PSD, Toma Ciolacu. Am aflat ca deja 40 de persoane de la Cucuietii din Deal (spre exemplu!) au primit viza de flotant, oameni care nu au nicio legatura cu localitatea Stroesti. Acestia risca sa suporte rigorile legii si sa ajunga chiar in spatele gratiilor pentru frauda electorala! Suntem cu ochii pe Albu si manevrele lui dubioase!

Schimbarea schimbării

Până anul trecut, Legea 115/2015 privind alegerile locale (care au loc anul acesta la 9 iunie 2024) permitea ca persoanele care își schimbă reședința să voteze unde au vize de flotant dacă le-au obținut cu minim 45 zile înaintea zilei scrutinului.

Pentru a limita fraudele electorale, anul trecut, actul normativ a fost schimbat, statuând că pot vota doar cei care obţin vizele cu cel puțin 6 luni înainte de scrutin și sunt înscriși în lista de alegători a localității de reședință cu minimum 45 zile înainte de ziua alegerilor.

Legea a rămas în vigoare doar până pe data de 8 martie 2024, când, prin Ordonanţa de Urgenţă 21/2024 privind comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, Guvernul a apărut o nouă schimbare, care permite flotanţilor să voteze chiar dacă obţin rezidenţa „cu mai puțin de 60 de zile înaintea scrutinului”.

Atât că, potrivit Legii 114/1996 a locuinței, proprietarii imobilelor unde sunt primiţi în spaţiu flotanţii, trebuie să asigure fiecărui locatar minimum 18 metri pătrați de spațiu, iar aceştia să locuiască la noile adrese minim 15 zile dintr-o lună.

Încep sesizările, vin controalele

Fenomenul nefiresc a fost semnalat, deja, şi Poliţiei Valcea.

Pentru lămurirea reclamaţiilor, dar şi pentru verificarea flotanţilor electorali, Politia Valcea va demara controale ample!

Concret, poliţiştii vor verifica în bazele de date dacă există adrese cu mai mult de 10 flotanți şi dacă titularii vizelor de reședință locuiesc cel puțin 15 zile pe lună în localitatea de reședință, aşa cum solicitanţii vizelor de flotant au semnat pe declarațiile pe propria răspundere. Dacă nu vor fi găsiţi, aceştia riscă dosare penale pentru fals în declaraţii, infracţiune pedepsită cu închisoare între 3 luni și 2 ani de închisoare sau amendă penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe