6 tipuri de cabluri electrice pentru maşină

vineri, 23 septembrie 2022

sursa foto: https://unsplash.com/photos/ovGrEUgrkyE

În industria auto, sistemele electrice au cunoscut cea mai mare dezvoltare în ultimii ani. Privind retrospectiv, partea de mecanică a maşinilor a integrat treptat elemente electronice, ajungând ca în unele aspecte să fie chiar înlocuită de acestea. Având în vedere tendinţa de înlocuire a motorizărilor clasice de alternativele electrice, este firesc ca fiecare ansamblu să includă din ce în ce mai multe astfel de componente. În cele ce urmează, îţi prezentăm cele mai cunoscute tipuri de cabluri electrice pe care le vei întâlni montate pe maşina ta:

În funcţie de dimensiuni

Este un principiu esenţial al fizicii faptul că dimensiunea unui cablu influenţează capacitatea de conducere a curentului electric. Cu cât este mai lung, cu atât poate pierde din sarcina electrică de-a lungul traseului. Pe măsură ce distanţa de la sursa de alimentare până la ultimul consumator creşte, trebuie să crească şi diametrul cablului pentru a avea mai mult material conductiv în componenţă. De fiecare dată când intervii asupra unui circuit electric, asigură-te că firul nou are cel puţin aceeaşi dimensiune cu a cablului înlocuit.

În funcţie de material

Cuprul şi aluminiul sunt cele două materiale de baze utilizate în industria electrică, iar domeniul auto nu face excepţie. Comparativ, cuprul este mai puţin coroziv, un conductor mai bun şi mai flexibil decât aluminiul. În acelaşi timp, este mai greu şi mai scump. Aluminiul este mai accesibil ca preţ şi mai uşor, dar nu are aceeaşi rezistenţă în timp. Este şi motivul pentru care cuprul este folosit în majoritatea aplicaţiilor auto.

În funcţie de utilizare

Firele de tip GPT (General Purpose Thermoplastic) sunt cele mai comune pe care le vei găsi și montate pe maşini, şi în magazinele de profil. Acestea asigură alimentarea electrică a majorităţii componentelor care contribuie la punerea în mişcare a maşinii. Pe lângă ele, în sistemul electric al maşinii mai există integrate cabluri rezistente la căldură, cabluri de baterie, modulare sau ecranate, utilizate la instalaţia de climatizare, media sau diferite aplicaţii ce ţin de confort. Pe bramitech.ro, ai la dispoziţie cabluri electrice de diferite dimensiuni, recomandate de specialişti, având un raport excelent preţ-calitate.

Cabluri pentru remorcare

Pentru maşinile cu remorcă, pe lângă cârligul de conectare a ansamblului suplimentar la şasiul vehiculului tractor, este nevoie de un circuit de alimentare electrică. Acesta va asigura, după caz, funcţionarea semnalizatoarelor şi a lămpii de frână, precum şi a altor componente suplimentare. Cablul responsabil cu această sarcină este unul de tip GPT, arată ca o priză de tip mamă şi are integrate culorile verde, galben, maro şi alb pentru diferite funcţii de iluminat.

Cabluri de pornire

În ceea ce priveşte accesoriile din trusa auto, cablurile de pornire sunt cele mai cunoscute. Atunci când bateria auto este consumată, maşina nu mai poate fi transportată. Dacă acumulatorul este vechi şi epuizat, trebuie înlocuit. Există și cazuri în care o baterie bună este consumată din cauza unei deficienţe la sistemul electric sau pur şi simplu dacă uiţi vreme îndelungată farurile aprinse cu motorul oprit. În ambele situaţii, dacă ai cabluri auto pentru transfer de curent, poţi primi energia necesară pornirii de la o altă maşină, conectând fiecare capăt la borna potrivită.

Cabluri de încărcare electrică

Cele mai noi componente ale sistemului electric auto câştigă şi cel mai mult teren. Maşinile full electrice sau plug-in hibrid au nevoie de cabluri pentru a se conecta la prizele de încărcare. Acestea se diferenţiază în funcţie de producătorul auto, iar cablul de alimentare este inclus în pachetul de bază al maşinii.

Partea electrică a maşinii este responsabilă pentru o mulţime de funcţii ce ţin de performanţă, siguranţă şi confort. Pentru a te bucura de toate aceste caracteristici, instalaţia electrică trebuie verificată periodic, iar componentele deteriorate înlocuite la timp cu piese de cea mai bună calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe