|vineri, august 19, 2022
  • Follow Us!

Guvernul PSD-PNL Ciuca INGROAPA MEDIUL DE AFACERI cu noi TAXE SI IMPOZITE! 

image-2022-05-6-25540189-41-sedinta-guvern-nicolae-ciuca

Guvernul a adoptat modificarea Codului fiscal. Efecte financiare echivalente cu 1-2% din PIB

Guvernul a adoptat modificarea Codului fiscal. Efecte financiare echivalente cu 1-2% din PIB

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat, vineri, după şedinţa Executivului, adoptarea Ordonanţei privind modificarea Codului Fiscal: Termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit în HORECA a fost dus la 1 ianuarie 2023.

Odată cu modificarea Codului fiscal, Adrian Câciu a anunţat o serie de măsuri care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare de la 1 august 2022 – anunta antena3.ro

Actul normaativ prevede eliminarea unor excepții, cum ar fi cota redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA, precum și eliminarea TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%.

Câciu a anunţat şi ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august şi la alcool.

“Astăzi am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală.

Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest”, a subliniat ministrul Finanţelor.

În sectorul HORECA, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023.

Adrian Câciu a anunţat şi eliminarea faclităţile privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o modificare a excepţiilor din zona de microîntreprinderi. Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%.

Ministrul Finanţelor a estimat că în ansamblu măsurile vor avea efecte financiare echivalente cu 1-2% din PIB.

Leave a Response