Cum alegi pavelele pentru curte: 3 criterii de selecție

marți, 22 februarie 2022

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/image/6022822/photo-image-public-domain-house-door

Opțiunile multor proprietari de terenuri la curte se opresc asupra pavelelor, atunci când vine vorba de amenajarea pavajului. Nu e de mirare, pentru că pavelele reprezintă cea mai practică soluție, fiind rezistente, montându-se mult mai simplu decât alte materiale și fiind disponibile într-o mare varietate de modele. În plus, dacă te hotărăști între timp să schimbi pavajul sau trebuie să faci anumite lucrări, pavelele sunt le fel de ușor de îndepărtat, fără a avea nevoie de unelte sau utilaje speciale.

Dată fiind gama variată de modele alegerea pavelelor potrivite ar putea să te pună în oarecare dificultate, însă noi îți arătăm care sunt criteriile de selecție.

Destinația zonei care urmează să fie pavată

Într-o curte pot exista zone cu un trafic mai intens și zone cu un trafic mai redus, precum și zone de acces pentru autovehicule sau destinate parcării acestora. Ținând cont de aceste detalii, destinația zonelor care vor fi pavate este un prim criteriu de alegere a pavelelor. Acestea au grosimi diferite, pentru a fi adaptate oricărui tip de trafic. Astfel, pavelele cu o grosime de mai mică de 6 centimetri pot fi folosite doar pentru zonele pietonale în timp ce pavelele cu o grosime de 6 centimetri pot fi montate în zonele cu trafic pietonal și trafic auto ușor. Cele din prima categorie sunt recomandate pentru curțile fără garaj, dacă mașina este parcată doar în exterior. Pentru curțile cu garaj și cele în care mașina se parchează la interior, sunt recomandate pavelele de minim 6 cm.

Mai există pavele groase de 8 cm - pentru traficul greu – și pavelele de 10 cm - pentru traficul auto intens – însă acestea se folosesc foarte rar în cazul curților.

Stilul de amenajare și dimensiunea spațiului pavat

Pavelele au forme, dimensiuni, culori și finisaje ale suprafețelor diferite, iar în general, alegerea modelului se face în funcție de preferințe. Chiar și așa, trebuie să ții cont de stilul de amenajare a curții, pentru că modelul ales trebuie să se potrivească în peisaj. 

Pentru o curte în stil minimalist sau modern sunt potrivite pavajele simple așa cum e și modelul rectangular de pavaj de la Elis Pavaje. Trebuie să ții cont și de dimensiunea spațiului care urmează să fie pavat. Dacă suprafața este una generoasă, sunt recomandate pavele mai mari, pentru că te avantajează atât din punct de vedere al montajului cât și vizual. Totodată pentru suprafețe reduse sunt ideale pavelele mici, întrucât acestea amplifică senzația de spațiu, pe când cele mari o diminuează și mai mult.

Culoarea și expunerea la soare

Mulți cad în capcana de a privi acest criteriul cromatic strict din punct de vedere estetic, pentru ca apoi să constate că nu au făcut cea mai inspirată alegere. E drept că pavelele trebuie să se potrivească perfect cu decorul curții, însă mult mai important este ca acestea să-și mențină culoarea un timp cât mai îndelungat. Inevitabil, aceasta se va estompa odată cu trecerea timpului, însă expunerea prelungită la soare va grăbi acest proces.

De aceea, atunci când alegi culoarea pavelelor, trebuie să ai în vedere gradul de expunere al zonei în care vor fi montate. Dacă este vorba de un spațiu permanent umbrit, poți alege niște pavele în culori mai aprinse, însă pentru zonele aflate în bătaia soarelui, sunt recomandate pavelele în culori deschise și tonuri neutre.

Pentru a avea un pavaj perfect trebuie să mai ții cont și de pașii necesari în procesul de montare a pavelelor. Suprafața trebui săpată în prealabil, astfel, încât să fie „coborâtă” cu 30 de centimetri față de nivelul solului. Apoi, se formează un pat din pietriș care se compactează, se adaugă deasupra nisip și se nivelează, după care pot fi montate și pavelele. La final, se toarnă nisip pentru a umple rosturile, iar întreaga suprafață pavată se compactează până când pavelele ajung la același nivel cu solul.      

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe