Shardingul - ce reprezintă și cum se aplică în cripto

luni, 24 ianuarie 2022

 

Lumea criptomonedelor și a investițiilor cripto este plină de tehnologii, termeni și concepte cu care nu sunt familiarizați chiar și cei pasionați de acest domeniu. Acest lucru este determinat de evoluția colosală pe care l-a avut tehnologia blockchain în ultimii ani. Pentru a o îmbunătăți sunt inventate alte tehnologii fie adiacent, fie complementare, menite să rezolve acele probleme și dificultăți, care nu au fost rezolvate deocamdată prin intermediul tehnologiei blockchain.

Una din tehnologiile de acest tip este tehnologi Sharding. Shardingul este una dintre strategiile de scalare pentru orice aplicație. Totodată, deși are o aplicabilitate universală și destul de variată, Sharding-ul este asociat, în prezent, cu problema scalării Ethereum. Dacă să ne referim la mai concret, sharding-ul a devenit unul dintre subiectele de top pentru discuții în comunitatea Ethereum deoarece tehnologia este considerată una dintre opțiunile cheie pentru rezolvarea problemei de scalabilitate a acestui blockchain.În cazul în care vă întrebați de unde puteți achiziționa Bitcoin și Ethereum în siguranță, consultați Bitcoin Era.

În acest articol, în continuare descriem în detaliu ce reprezintă tehnologia Sharding și de ce ar trebui aplicată pe larg în prezent.

Ce este Sharding?

Precum am menționat, shardingul este o strategie de scalare a aplicației. În acest context, devine cu adevărat relevantă întrebarea: “Ce are această tehnologie în comun cu lumea cripto?”. Răspunsul este unul cat se poate de simplu - în cadrul sharding-ului, informațiile dintr-o bază de date comună sunt împărțite în blocuri și distribuite pe diferite servere, care sunt numite shards. Aceasta este o tehnologie foarte apropiată după concept cu cea a blockchain-ului.

Însăși procesul de utilizare a tehnologiei pe care am descris-o mai sus se numește sharding. Deși noțiunea de “sharding” provine din limba engleză și nu are o traducere exactă în română, deseori poți întâlni (sau, nu este exclus că ai avut ocazia să întâlnești deja noțiunea de partiționare). Această noțiune, la fel, face parte din sharding. Uneori așa este numit însuși procesul de sharding și de împărțire a bazei de date, înainte de a o mută pe servere separate.

Cum are loc împărțirea datelor prin intermediul tehnologiei Sharding?

În cadrul acestei tehnologii, baza de date este împărțită atât pe orizontală, cât și pe verticală. De ce anume așa modalitate de împărțire? Ea provine de la faptul că baza de date este prelucrată, în forma sa inițială, ca tabel. Dacă ar fi împarți tabelul în coloane verticale (antetul și toate datele de sub el), atunci aceasta este fragmentară verticală. Dacă împarți tabelul pe rânduri (anteturile tuturor coloanelor și părților tabelului de sub acesta), atunci aceasta este fragmentară orizontală. Până la urmă, de fapt, nu prea contează care este modalitatea în care este împărțit tabelul deoarece, până la urmă, fiecare bucată din acest tabel este expediată către un alt server.

De ce este necesară tehnologia de Sharding

Apariția acestei tehnologii a fost determinată de necesitatea de scalare a aplicațiilor. Până la urmă, orice aplicație ajunge la o anumită etapă de dezvoltare, mai sus de care nu mai poate fi scalată. Astfel, mai devreme sau mai târziu, toate aplicațiile se confruntă cu provocarea de scalare. Acest lucru se întâmplă atunci când serverul actual de baze de date nu mai poate gestiona încărcarea și nu mai poate răspunde la solicitările aplicației la fel de rapid și eficient.

Shardingul rezolvă această problemă radical și eficient. Baza de date este împărțită în mai multe părți, astfel, informația nu mai este expediată către server ca o unitate integrală, ci pe fragmente. Drept efect, serverul nu mai este suprasolicitat și nu respinge informațiile, deoarece le recepționează pe bucăți (în calitate de fragmente). De asemenea, replicarea este adesea folosită împreună cu fragmentarea. În acest caz, serverele (shard-urile) primesc copii ale lor. Acest lucru crește toleranța la erori a sistemului, dar și fiabilitatea sistemului per general.

Concluzie

Într-o percepție mai simplă, tehnologia de Sharding permite scalarea aplicațiilor prin divizarea informațiilor și expedierea lor către server pe fragmente, astfel încât serverul să nu fie suprasolicitat și să poată răspunde la alte solicitări. Astfel, se exclude riscul că aplicația va pica de la mai mult solicitări, sau de la solicitări care presupun prelucrarea unui volum mare de date. Același principiu este valabil și în cazul problemei de scalare a Ehthereum-ului. Același principiu se aplică și în cazul problemei de scalare a Ehthereum chiar și la platformele fiabile precum Bitcoin Era.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe