|joi, mai 26, 2022
  • Follow Us!

Părintele Valerian, alias fostul actor Dragoș Pâslaru, construiește o mânăstire dedicată ocrotitorului artiștilor 

5-act-1_1

Practic, la câte nume sonore din mediul artistic merg să stea de vorbă cu părintele, așezământul poate fi numit ”mânăstirea actorilor” căci este dedicat protectorului artiștilor.

Pusnicul Valerian a început amenajarea unei mănăstiri cu hramul Sfântul Filimon (ulterior considerat protector al actorilor) într-un loc de vis, în mijlocul pădurii Ţânculeşti din satul Vătăşeşti, din comuna vâlceană Goleşti. Construcția a început în jurul unei biserici vechi, ridicată în veacul al XVIII-lea. Zona se află la 2 kilometri de orice drum, într-un cătun unde mai locuiesc câteva familii – relateaza money.ro

Părintele Valerian s-a retras la schitul părăsit din Vâlcea, după  ani petrecuți pe Muntele Athos. Singur a refăcut o mica parte din așezământ care acum îi este nu doar casă, ci și locul unde acesta slujește. Pentru că de ceva timp, Părintele Valerian este starețul acelui loc, care a devenit Mănăstirea Sfântul Mucenic Filimon.

”Și eu am gustat din bășica de săpun a gloriei, dar am avut parte de niște oameni minunați lângă mine. Și datorită bunătății lor, profesionalismului, dragostei pentru adevăr, chiar dacă printre noi erau securiști și informatori, pentru teatru eram laolaltă, Credința lor mi-a arătat drumul acesta pe care m-a chemat Dumnezeu și pe care-l urmez. Așa a vrut El să apar aici și ei (nr. artiștii) să aibă astăzi o mănăstire”, a povestit Părintele Valerian despre proiectul său sfânt, un așezământ unde să se reculeagă și artiștii.

Dragoș Pâslaru a apărut în filme ca „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), „Să mori rănit din dragoste de viață” (1984) ori celebrul  „Balanța” (1992). Ultimul film în care a jucat a fost „Fii cu ochii e fericire” (1999) Fostul actor are nevoie de sprijinul oamenilor, iar foştii colegi nu doar că i-au sărit în ajutor, ci au făcut cunoscută povestea şi i-au îndemnat pe toţi să facă un bine. Apreciata actriță Carmen Tănase a luat iniţiativa:
“Oameni buni, iubitori de teatru şi dragi colegi de breaslă! Părintele Valerian a preluat această bisericuţă – monument istoric pentru a o dedica sfântului Filimon, făcătorul de spectacole. Munceşte singur zi lumină. M-am gândit că un ajutor n-ar strica. Părintele nu a cerut nimic, să fie foarte clar. Am obţinut de la Silviu Biriş un cont de bancă, dar cred că putem ajuta şi cu munca, în măsura timpului liber. În fine, orice sprijin e binevenit. Chiar şi un share!”

Donaţii în RON (lei): Cont RO 23 BRDE 390 SV 55879473900, titular cont Pâslaru Dragoş-Vasile.
Donaţii în RON (lei) Cont RO 83 BRDE 390 SV 562 080 73900, titular cont Mănăstirea Sfântul Mucenic Filimon
Donaţii în USD ($) Cont RO 09 BRDE 390 SV 562 085 83900, titular cont Mănăstirea Sfântul Mucenic Filimon
Donaţii în EURO: Cont RO 05 BRDE 390 SV 562 086 63900, titular cont Mănăstirea Sfântul Mucenic Filimon

Leave a Response