Gerul şi viscolul din ultimele zile au afectat 5 drumuri naţionale şi au avariat reţelele electrice din 7 localităţi

duminică, 2 februarie 2014

Zilele trecute, prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, a participat la videoconferinţa organizată la Palatul Victoria, ce a avut ca scop adoptarea măsurilor necesar a fi întreprinse în vederea înlăturării efectelor generate de fenomenele meteorologice produse în intervalul 29 ianuarie - 30 ianuarie 2014. La sediul Instituţiei Prefectului judeţului Vâlcea au mai participat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şefii structurilor de Poliţie, Jandarmi, precum şi ceilalţi membrii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Din dispoziţia prefectului Mircea Nadolu, a fost constituită grupa operativă, etapa I,  având în componenţă reprezentanţi IPJ, IJJ şi SAJ Vâlcea. Conducerea acestei grupe operative a fost dispusă în sarcina ofiţerului care asigură continuitatea conducerii ISU Vâlcea, cu prezenţa în unitate pe întreaga perioadă a codului galben de avertizare meteorologică. După cum se cunoaşte, din punct de vedere meteorologic, în perioada  de referinţă, judeţul Vâlcea s-a regăsit sub avertizarea meteorologică cod galben, în care s-au înregistrat precipitaţii  sub formă de ninsoare, stratul de zăpadă depus având grosimi cuprinse între 32 cm  - Rm. Vâlcea, 55 cm - Şirineasa, 63 cm  - Obârşia Lotrului, 65 cm – Băile Olăneşti.

Situaţia la nivelul infrastructurii rutiere, feroviare şi la nivelul serviciilor publice de utilităţi se prezintă astfel: pe reţeaua de drumuri naţionale din judeţ, traficul s-a derulat normal, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă. Personalul angrenat în activitatea de deszăpezire a numărat 108 persoane, acţionându-se cu 53 de utilaje şi aplicându-se o cantitate de 749 tone material antiderapant. La această oră, partea carosabilă este curată şi umedă, parţial acoperită cu zăpadă frământată şi amestecată cu material antiderapant de 1 cm, cu excepţia DN 7A, km 40-86, Voineasa - limită judeţ Hunedoara, ce prezintă zăpadă frământată sub 1-2 cm; DN 7D Câineni - Grebleşti, zăpadă frământată sub 1 cm; DN 7D Grebleşti - Limită judeţ Argeş, zăpadă tasată 5-6 cm; DN 67B Maru - Fârtăţeşti, parţial zăpadă frământată 1-2 cm; DN 65C Bălceşti - Lădeşti, zăpadă frământată 1-4 cm; DN 65C Popeşti - Horezu, zăpadă frământată 1-2 cm. Ca evenimente deosebite putem menţiona, localitatea Brezoi, pe DN 7, km 209, unde, ca urmare a derapării unui autotren, circulaţia a fost blocată pe ambele sensuri în ziua de 29 ianuarie 2014, în intervalul orar 10-11. De asemenea, în jurul orei 08.00, pe raza localităţii Măldăreşti, pe DN 67, o ambulanţă a SAJ Vâlcea ce transporta o pacientă la Spitalul Horezu a derapat şi a ieşit în afara părţii carosabile, ajungând în şanţ. Nu au fost înregistrate victime, pacienta a fost preluată de o altă ambulanţă şi traficul auto nu a fost afectat.

Pe drumurile judeţene, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, pentru deszăpezire acţionându-se cu 25 de utilaje, 130 de persoane şi 208 tone de material antiderapant. S-a acţionat cu utilaje specifice de intervenţie, cum ar fi turbofreză, autogredere, autoîncărcătoare, buldoexcavatoare, tractoare cu lamă etc. Ca eveniment deosebit putem menţiona înzăpezirea unei ambulanţe ce transporta o gravidă pe DJ 678 H, pe raza localităţii Stoileşti. Nu au fost înregistrate victime şi s-a acţionat operativ pentru reluarea traficului auto pe acel sector de drum.

Pe drumurile comunale, circulaţia s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, nefiind înregistrate sectoare de drumuri blocate. Pentru aceste categorii de drumuri, Instituţia Prefectului judeţului Vâlcea a menţinut o legătură permanentă cu primarii localităţilor, în calitatea acestora de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Totodată, apelurile persoanelor fizice sau juridice, primite pe adresa Instituţiei Prefectului, prin care au fost semnalate situaţii particulare de desfăşurare îngreunată a traficului pe drumurile comunale, au fost rezolvate prin sesizarea operativă şi implicarea autorităţilor locale, în calitate de administratori ai drumurilor respective. Au fost primite apeluri pe linia 112 din comunele Lădeşti (sat Ciumagi), Şuşani (sat Râmeşti), Fârtăţeşti (sat Becşani) şi municipiul Râmnicu Vâlcea.

Reţele electrice: comuna Galicea - o linie de 20 kV parţial afectată, 19 PT-uri afectate şi 1520 consumatori nealimentaţi; oraşul Băile Olăneşti - o linie de 20 kV parţial afectată, 2 PT-uri afectate şi 30 de consumatori nealimentaţi; comunele Mihăeşti şi Buneşti - o linie de 20 kV afectată, 16 PT-uri şi 800 de consumatori nealimentaţi; comunele Dăeşti şi Runcu - o linie de 20 kV afectată, 36 PT-uri afectate şi 1800 consumatori nealimentaţi; comuna Muereasca - o linie de 20 kV afectată cu 8 PT-uri şi 302 consumatori nealimentaţi. Echipele de intervenţie ale CEZ Distribuţie au efectuat manevre pentru izolarea defectului pe toate aceste linii şi reluarea alimentării consumatorilor afectaţi, în dimineaţa zilei de 30 ianuarie 2014, mai fiind de remediat doar defectul înregistrat pe linia de 20 kV din comuna Muereasca (302 consumatori nealimentaţi).

Pentru deszăpezirea drumurilor din sudul şi estul judeţului Vâlcea, la solicitarea prefectului judeţului Vâlcea, Centrul de Instruire pentru Geniu Panait Donici a pus la dispoziţie cu personalul aferent un autogreder AG 180 şi un autoîncărcător frontal tip Wolla. Autogrederul a acţionat pe drumurile judeţene DJ 678, Galicea - Olanu - Drăgoeşti, respectiv DJ 678H, Galicea - Stoileşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe