Ponta anunţă viitorul Oltchim

marți, 19 februarie 2013

Ponta anunţă viitorul Oltchim

Compania Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu va putea fi revitalizată astfel încât să poată fi păstraţi toţi actualii angajaţi, iar reduceri de personal vor fi efectuate şi la CFR Marfă, potrivit premierului Victor Ponta. La Oltchim lucrează în prezent 3.353 salariaţi.

"Nu cred că cineva va revitaliza Oltchim la dimensiunea de trei mii şi ceva de angajaţi, însă o parte importantă din Oltchim poate fi revitalizată printr-o investiţie privată", a spus Ponta la Realitatea TV.

El a precizat că nici la CFR Marfă, care urmează să fie privatizată, nu vor rămâne toţi angajaţii, de circa 11.000 salariaţi.

Săptămâna trecută, prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, a declarat că a vorbit cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care i-a spus că în următoarele 45 de zile nu se vor face disponibilizări la Oltchim, iar după data respectivă dacă vor fi angajaţi disponibilizaţi, aceştia vor primi salarii compensatorii.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că nu poate salva singur Oltchim şi că are nevoie de un acord de voinţă politică al PSD şi PNL, de susţinerea sindicatelor şi de pace socială.

Compania Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie după ce o încercare de privatizare a eşuat anul trecut pentru că Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat.

Pentru rezolvarea problemelor Oltchim este necesar un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare şi de susţinerea sindicatelor, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, luni, după întâlnirea cu sindicaliştii Oltchim.

Vosganian şi Almunia discută despre ajutorul de stat pentru Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se întâlneşte marţi, la Bruxelles, cu comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, pentru a discuta despre posibilitatea acordării unui ajutor de stat pentru Oltchim, potrivit Agerpers.

Oficialul român va prezenta Comisiei Europene informaţiile suplimentare necesare pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pentru Oltchim.

'Avem nevoie de un răspuns de la Comisia Europeană cu privire la acordarea ajutorului de stat. Nu am spus niciodată aşa ceva (n.r. că va aproba acordarea ajutorului de stat fără avizul CE). Nu pot angaja o decizie care nu este doar a mea. Dacă cineva a înţeles aşa, îmi pare rău ca nu m-am făcut înţeles de respectiva persoană. Dacă se decide că nu am primit ajutor, nu există un termen anumit pentru răspuns, noi sperăm să fie cât mai repede. Avem în vedere şi un plan B, în care încercăm să rezolvăm activitatea curentă până la primirea ajutorului prin utilizarea unor formule în care unii beneficiari să ne asigure materia primă', a declarat Varujan Vosganian, luni, după întâlnirea avută cu sindicaliştii la Ministerul Economiei.

La începutul săptămânii trecute, Varujan Vosganian a avut o primă discuţie la Bruxelles cu Joaquin Almunia referitoare la posibilitatea acordării unui ajutor de 20 de milioane de euro pentru Oltchim în vederea continuării activităţii, conform unui comunicat al ME.

Varujan Vosganian: Nu pot salva Oltchim singur

'Nu pot salva Oltchim singur. Trebuie să am un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare şi de susţinerea sindicatelor', a spus Vosganian, citat de Agerpres.

El a menţionat că nu intenţionează să transforme discuţiile referitoare la Oltchim în show-ul mediatic din toamna anului 2012. 'Nu vreau să transform Oltchim într-un show mediatic, ca în toamna anului trecut. Dacă vom continua în fiecare săptămână să avem un eveniment aici şi să discutăm acelaşi lucru, va trebui să dăm o dimensiune anecdotică, iar eu cred că Oltchim merită ceva mai bun decât să facă rating în mass media. Cred că în jurul Olthchim trebuie să existe o atmosferă sobra şi de responsabilitate a tuturor celor care trebuie să sprijine Oltchim', a adăugat Vosganian.


Ministrul a precizat că ameninţările angajaţilor cu greva foamei şi cu sinuciderea, în ziua în care şi-au primi o parte din salariu, depărtează potenţialii investitorii.
'Eu cred ca o formulă în care în ziua în care se dau salariile se angajează greva foamei, iar unii sindicalişti umblă cu sticle de benzină gata să şi le toarne în cap nu este o formulă care să ne ajute să salvăm combinatul. Trebuie să găsim o formulă responsabilă şi care să ne ajute să salvăm combinatul. Niciun investitor, pentru producţie sau acţionariat nu ar veni la un combinat în care, în ziua în care îşi primesc salariile, angajaţii recurg la greva foamei şi ameninţă cu sinuciderea', a menţionat ministrul Economiei.

Vosganian a precizat că a propus sindicatelor să se întâlnească odată la două săptămâni, în condiţiile în care până în prezent au discutat zilnic. (capital.ro)

Comunicat de presă

PUNCTE DE VEDERE ȘI ARGUMENTE COMUNE ÎN SUSȚINEREA OLTCHIM

Întâlnirea de luni a reprezentanţilor salariaţilor de la OLTCHIM şi ai autorităţilor publice locale din judeţul Vâlcea cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a finalizat cu cele mai favorabile rezultate faţă de toate celelalte dialoguri care au avut loc anterior.

Succesul se datorează în bună măsură acţiunii organizată la sfârşitul săptămânii trecute de către preşedintele Consiliului Judeţean, dr. ing. ION CÎLEA, care a adus la aceeaşi masă pe cei ce urmau să participe la întâlnirea din Capitală.

La reuniunea de la Vâlcea, unde au fost prezenţi prefectul judeţului, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, parlamentari şi cei doi lideri ai sindicatelor din Combinat, preşedintele Ion Cîlea a făcut o expunere detaliată asupra demersurilor întreprinse din momentul repornirii instalaţiilor de pe platforma chimică şi până în prezent. Vorbitorul a insistat pe implicarea cu toată responsabilitatea a Consiliului Judeţean Vâlcea, în calitatea sa de acţionar unic la CET Govora, pentru asigurarea întregului necesar de energie electrică de care avea nevoie Societatea OLTCHIM. Deoarece CET Govora nu a putut să pună la dispoziţie decât 33 Mw din puterea sa instalată, a trebuit ca diferenţa de 12 Mw să fie cumpărată lunar de la S.C. Complexul Energetic Oltenia bazându-se pe promisiunea concretizată într-o minută aprobată şi semnată de ministrul Varujan Vosganian, potrivit căreia datoria acumulată pe seama energiei furnizate de către CET Govora să fie preluată prin cesiune de Complexul Energetic Oltchim în contul cărbunelui livrat. Neoperaţionalizarea prevederilor minutei a condus, pe de o parte, la diminuarea capacităţii de plată a CET Govora, iar pe de altă parte, la înregistrarea în contabilitatea acestei unităţi a unui provizion de depreciere în valoare de 114,5 milioane lei, fapt care a blocat accesul la orice formă de finanţare bancară şi la fondurile europene. Urmările situaţiei create puteau fi dramatice: sistarea livrărilor de cărbune, imposibilitatea asigurării energiei termice pentru populaţie şi ceilalţi consumatori din Râmnicu Vâlcea, precum şi pentru toate unităţile economice de pe Platformă.

Pe lângă diferendele apărute în relaţiile economice dintre CET Govora şi OLTCHIM, preşedintele Ion Cîlea a prezentat şi revendicările chimiştilor pe care i le-au adus la cunoştinţă liderii de sindicat.

Prin consultarea şi dezbaterea problemelor supuse atenţiei, reprezentanţii administraţiei, parlamentarii şi liderii sindicali au avut posibilitatea să ajungă la un numitor comun şi la argumente unanim acceptate care au permis succesul înregistrat la întâlnirea de la Ministerul Economiei.

Compartimentul de relaţii cu mass media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe