Marian Diaconescu a reprezentat judeţul Vâlcea la Forumul Economic Regional Oltenia

duminică, 8 aprilie 2012

• Directorul Sucursalei Hidrocentrale,

Marian Diaconescu a reprezentat judeţul Vâlcea la Forumul Economic Regional Oltenia

Ambasadori, ataşaţi comerciali ai ambasadelor deschise la Bucureşti, miniştri, factori de decizie ai administraţiei locale şi centrale, reprezentanţi ai mediului academic şi zeci de oameni de afaceri din toată regiunea Olteniei s-au adunat în perioada 4-5 aprilie 2012 în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, în cadrul Forumului Economic Regional Oltenia. Din judeţul Vâlcea au participat la acest eveniment Marian Diaconescu, directorul Sucursalei Hidrocentrale (SH) Râmnicu Vâlcea şi subprefectul Ioan Filip. Scopul principal al acestui forum a fost acela ca firmele locale să se promoveze peste hotare, să fie creat un program de dezvoltare economică a regiunii pe viitor şi, nu în ultimul rând, să se dezvolte un mediu economic propice pentru investiţiile străine. Prezent la eveniment, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a punctat faptul că „sunt prea multe fabrici de diplome în ţara asta", în sensul că mulţi tineri nu sunt bine pregătiţi profesional după ce ies de pe băncile şcolii. Vasile Blaga a menţionat că Forumul organizat la Craiova este „o manifestare de anvergură pentru dezvoltarea regională. Trebuie să găsim soluţii să reducem fiscalitatea în regiune". El a mai spus că Bănia va fi capitala regională a Olteniei şi a dat exemplul Poloniei, care a efectuat o regionalizare din 1964, dezvoltându-se cu fonduri europene: „La noi, localităţile sub 15.000 de locuitori nu se pot dezvolta cu fonduri europene". Şi ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, a punctat necesitatea regionalizării, menţionând că „Guvernul Ungureanu este decis să flexibilizeze investiţiile în România".

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Karoly Borbely, a spus că, din punct de vedere al competitivităţii pe pieţele europene, produsele româneşti stau destul de prost. În acest context, oficialul guvernamental a arătat că proiectele strategice din diferite zone ale economiei trebuie duse la bun sfârşit. „În regiune s-au făcut investiţii importante, cum ar fi Ford, Pirelli, Complexul Energetic Oltenia, care este pilonul de bază al sistemului energetic", a spus secretarul de stat Borbely. El a punctat proiectele importante din perioada viitoare, cum ar fi privatizările din sistemul energetic, şi a dat exemplul vânzării de zilele trecute pe Bursa de Valori Bucureşti a 15% din Transelectrica, pe care a considerat-o „un adevărat succes", privatizarea realizându-se în cel mai transparent mod posibil. Fiecare judeţ a fost prezentat pentru diplomaţii străini de către reprezentanţii administraţiei publice locale.

La secţiunea energie, directorul general în cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Stănescu, a menţionat că în Oltenia exista aproape jumătate din puterea instalată din România, în sensul producerii de energie electrică. Ideea a fost întărită de directorul Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, care a spus că „41% din energia electrică a ţării pe timpul iernii a fost asigurată de cele trei complexuri energetice din Oltenia - Turceni, Rovinari şi Craiova, uneori ajungându-se la 47% sau chiar la peste 50%". În finalul dezbaterilor, participanţii au concluzionat că după acest forum trebuie continuate discuţiile la nivel central, astfel încât să se pună în practică doleanţele mediului de afaceri şi să ajungă mai multe firme să exporte produse fabricate în Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe