Consiliul Judeţean preia Maternitatea, dar fără datorii

duminică, 14 februarie 2010

Consiliul Judeţean preia Maternitatea, dar fără datorii

Consiliul Judeţean Vâlcea va prelua Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din municipiu doar atunci când acesta va scăpa de datoriile astronomice pe care le înregistrează. În ultima perioadă, instituţia a încercat să acorde sprijin financiar acestei instituţii, deşi spitalul nu este administrat de CJ, dar situaţia devine din ce în ce mai gravă la « fabrica de copii » din Vâlcea.  Suportul financiar pentru activitatea în Spitalul de Obstetrică - Ginecologie revine în exclusivitate Ministerului Sănătăţii, prin decontarea serviciilor contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Infuzia repetată de fonduri financiare pe care a făcut-o anul trecut Consiliul Judeţean la Spitalul de Obstetrică - Ginecologie din Râmnicu Vâlcea pentru achitarea datoriilor acumulate la plata unor utilităţi şi lucrări de reparaţii a creat impresia că autoritatea judeţeană răspunde direct de activitatea medicală a acestei unităţi spitaliceşti. În realitate, suportul financiar pentru activitatea medicală din cadrul Spitalului de Obstetrică - Ginecologie revine în exclusivitate Ministerului Sănătăţii, prin decontarea serviciilor contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a precizat preşedintele Ion Cîlea.

Contractul cu CAS nu acoperă cheltuielile spitalului 

În ultimii doi ani, s-a constatat că, deşi serviciile contractate de Maternitate au fost realizate integral, dar veniturile provenite conform contractului cu CAS nu au acoperit decât 90 la sută din cheltuielile spitalului.

Rezultatul acestei discrepanţe s-a reflectat atât în imposibilitatea achiziţionării de aparatură medicală şi echipamente specifice performante, cât mai ales în creşterea datoriilor la medicamente şi materiale sanitare. Preocupată de greutăţile ce s-au acutizat în sistemul medico-sanitar, conducerea Consiliului Judeţean, împreună cu cea a Direcţiei de Sănătate Publică au studiat situaţia Spitalului de Obstetrică – Ginecologie, iar concluziile au stat la baza propunerilor de ieşire din criză, transmise recent la Ministerul Sănătăţii..


Soluţiile Consiliului Judeţean, ignorate la Ministerul Sănătăţii

Raportul nostru, bine argumentat, a propus câteva soluţii alternative care să rezolve până la capăt problemele perpetue de la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. Prima dintre aceste propuneri avea în vedere preluarea de către Consiliul Judeţean a Spitalului de Obstetrică – Ginecologie, cu condiţia ca, în prealabil şi potrivit legii descentralizării, unitatea spitalicească să fie descărcată de datorii şi cheltuieli de administrare neonorate. Cea de-a doua variantă are în vedere restructurarea spitalului, în sensul transformării acestuia într-un spital municipal. În schimb, înfiinţarea, prin Hotărâre de Guvern, a Spitalului Municipal, presupune câteva inconveniente, mai ales de natură organizatorică, în sensul asimilării unor paturi de specialitate din secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu efecte asupra criteriilor de ierarhizare a celor două unităţi spitaliceşti.

Cea de-a treia variantă presupune unificarea Spitalului de Obstetrică - Ginecologie cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, într-o singură structură judeţeană  care va permite preluarea, tot prin Hotărâre de Guvern, a administrării spitalului de către Consiliul Judeţean. Deşi au trecut şase luni de când raportul nostru a ajuns la Guvern, n-am primit de la Bucureşti nici un semnal, încurajator sau nu, dar absolut necesar pentru clarificarea statutului şi surselor de alimentare financiară a Spitalului de Obstetrică - Ginecologie Râmnicu Vâlcea. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean nu-şi mai poate permite să infuzeze fonduri din bugetul său extrem de sărac, aşa cum a procedat anul trecut când a virat spitalului în discuţie peste 4 miliarde de lei pentru acoperirea unor cheltuieli administrative”, a atras atenţia reprezentantul Consiliului Judeţean Vâlcea.


Memoriile nu ajută

 
În ultima vreme, directorul maternităţii, Marian Stoica, nu a făcut altceva decât să se plângă de situaţia gravă în care se află unitatea spitalicească şi a cerut insistent fonduri de la Consiliul Judeţean. Prin recenta adresă trimisă de Stoica, el solicita plata integrală a cheltuielilor pentru reparaţiile sanitare. Potrivit legii, Consiliul Judeţean nu este însă obligat să plătească aceste cheltuieli. Pentru acest an, Consiliul Judeţean a prevăzut, în scopul amintit, fonduri în valoare de 300.000 de lei, rupând dintr-un buget judeţean extrem de sărac. Cartea spitalului continuă astfel să se joace tot la Ministerul Sănătăţii. De şase luni, Consiliul Judeţean Vâlcea aşteaptă însă în zadar un răspuns de la Guvern.

CASETĂ:

Conform O.U.G 104 / 2006, „Bugetele locale participă la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv pentru bunuri şi servicii, reparaţii, consolidare, extindere, modernizare, a unităţilor sanitare publice de interes judeţean sau local, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe