PCC dezinformează şi manipulează, spunând că deţine 58% din OLTCHIM

duminică, 30 august 2009

• Directorul general Constantin Roibu precizează:

PCC dezinformează şi manipulează, spunând că deţine 58% din OLTCHIM

Petre Coman

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a fost nevoită să dea o nouă replică (a patra în numai două săptămâni) celor de la compania Petro Carbo Chem (acţionar minoritar la combinatul chimic vâlcean), după ce PCC a comunicat că acţiunile întreprinse de companie au la bază... viziunea europeană de etică şi conduită în afaceri. „Dacă accesaţi site-ul companiei PCC-SE veţi constata pe pagina de internet că această firmă dezinformează lumea afacerilor prezentând informaţii total eronate. Astfel, la acest link este postată informaţia conform căreia PCC deţine 58,72% din pachetul de acţiuni al Oltchim.

Procentul real deţinut de această companie la Oltchim este de 12,1% (procent mărit artificial de la 1% ca urmare a diminuării capitalului social al Oltchim în noiembrie 2007). De asemenea, veţi observa că domnul Dolkemeyer, membru în Comitetul Director al firmei de consultanţă TMT pe ale cărei aprecieri se bazează PCC când contestă măsurile de achiziţie de către Oltchim a Petrochimiei Arpechim Piteşti, este în acelaşi timp şi membru în Consiliul de Supraveghere al PCC Rokita Polonia. Aceasta din urmă este o companie deţinută în proporţie de 97,6% de PCC şi este un important concurent direct al Oltchim pe piaţă pentru o serie de produse. Prin urmare, putem să ne întrebăm: unde este viziunea europeană de etică şi conduită în afaceri pe care susţin că o promovează reprezentanţii PCC?” precizează printre altele Constantin Roibu, directorul general al SC Oltchim SA, în carul unui comunicat de presă.

Adevăratele intenţii ale companiei PCC...

Acţiunile şi declaraţiile recente ale oficialilor PCC SE, cu privire la situaţia Oltchim SA, arată conflictul de interese în care se găseşte acţionarul minoritar PCC SE şi adevăratele intenţii care stau în spatele campaniei de dezinformare şi manipulare ale PCC SE împotriva intereselor companiei Oltchim SA şi ale statului român ca acţionar majoritar al societăţii. PCC SE este acţionar majoritar al unuia dintre principalii concurenţi direcţi ai Oltchim SA pe piaţa din Europa Centrală şi de Est, combinatul chimic PCC Rokita din Polonia, iar acest lucru a determinat blocarea măsurile pe care statul român, ca acţionar majoritar, le-a iniţiat pentru buna funcţionare a Oltchim SA.

Ca urmare a deţinerii, prin PCC SE, a unui pachet de 12,89% din acţiunile Oltchim SA, proprietarii companiei concurente din Polonia, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, au impus alegerea lor ca membrii în Consiliul de Administraţie al companiei româneşti, această poziţie oferindu-le acces la toate informaţiile sensibile şi confidenţiale referitoare la strategiile de business şi planurile de dezvoltare ale companiei româneşti. În plus, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba s-au opus constant încercărilor societăţii Oltchim de a pune în practică programul de restructurare şi strategia multianuală de dezvoltare a companiei.

În Polonia însă, la combinatul chimic concurent Rokita, unde este acţionar majoritar,  PCC SE pregăteşte şi dezvoltă capacităţi de producţie pe direcţii identice cu cele aflate în programul de dezvoltare al Oltchim SA. Niciuna dintre măsurile statului român nu a fost acceptată de acţionarul minoritar. Astfel, nici capitalul social nu a fost majorat, iar PCC SE a contestat şi preluarea Arpechim Piteşti.

Cu toate că, anul trecut, grupul PCC SE s-a arătat interesat să preia cele 53,26% din acţiunile pe care le deţine în prezent statul român, prin Ministerul Economiei, potrivit directorului de dezvoltare afaceri a grupului PCC SE, Wojciech Zaremba, reprezentantul companiei a declarat atunci că „PCC SE nu poate prelua Oltchim, deoarece nu deţin atât de multe fonduri şi preferă să blocheze acţiunile statului român care ar duce la buna funcţionare a combinatului”. „Ne pregătim pentru a putea investi şi pentru a lua parte la privatizarea Oltchim. Vrem cele 53,26% din acţiunile statului, plus acţiunile noastre.

Dacă nu va avea loc această privatizare, ne vom resemna cu ce avem acum”, a precizat, la acel moment, Wojciech Zaremba. Conducerea SC Oltchim SA spune că reprezentanţii PCC SE, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, dezinformează constant opinia publică, investitorii, autorităţile din România şi Comisia Europeană, prezentând în mod eronat Oltchim ca fiind o societate în pragul falimentului.

„Campania ostilă, iniţiată de reprezentanţii PCC SE împotriva intereselor statului român şi a companiei Oltchim SA, nu demonstrează preocupări sincere pentru dezvoltarea activităţii combinatului, ci mai degrabă, interese de altă natură care par să aibă legătură cu poziţia de acţionar majoritar al competitorului PCC Rokita şi cu interesul public declarat al PCC SE în legătură cu achiziţia combinatului Oltchim”, se mai arată în comunicatul de presă al Oltchim.

De asemenea, reprezentanţii Oltchim mai susţin că statul român, în strânsă colaborare cu autorităţile comunitare, urmează să  identifice  cea mai avantajoasă strategie pentru Oltchim, cu respectarea legilor române şi a normelor Uniunii Europene. Oltchim este una dintre cele mai importante societăţi la care statul este acţionar majoritar şi, totodată, liderul de piaţă în industria chimică regională, fiind numărul 1 în Europa Centrală şi de Est la categoria de produse clorosodice, polioli polieteri şi propenoxid. Din totalul vânzărilor, 22% este destinat pieţei interne şi 78% pieţei externe, Oltchim comercializând produse în 80 de ţări către 300 de parteneri mondiali.

Fără majorare de capital, Oltchim rămâne vulnerabilă

Întrucât directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, este un aprig susţinător al majorării de capital prin conversia datoriilor în acţiuni, Wojciech Zaremba şi cei de la PCC încearcă să scape pe toate căile de managerul general, cel care a condus exemplar întreprinderea în ultimii 20 de ani. De fapt, planul celor de la PCC este extrem de simplu: fără majorare de capital prin conversia datoriilor către stat în acţiuni, SC Oltchim SA poate fi foarte vulnerabilă, putând fi cumpărată de PCC la un preţ extrem de mic.

În prezent, SC Oltchim SA are un capital social de 8 milioane euro, iar printr-o majorare de capital realizată fără conversia datoriilor către stat în acţiuni, se poate cumpăra întreprinderea la un preţ de mai puţin de 4 milioane euro. În acest sens, avem exemplul nefericit de la Alro Slatina. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionar majoritar al Eximbank, a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că susţine Oltchim în vederea obţinerii garanţiei necesare accesării unui împrumut pentru achiziţionarea petrochimiei din cadrul Arpechim Piteşti.

„Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului consideră că toate demersurile pe care compania germană PCC le-a întreprins în vederea blocării achiziţiei de către Oltchim Râmnicu Vâlcea a Arpechim Piteşti (cel mai important furnizor de materie primă al societăţii) demonstrează că acţionarul minoritar nu are interesul ca această societate să funcţioneze într-o piaţă concurenţială liberă”, spun oficialii AVAS. Aceştia arată că AVAS, în calitate de acţionar majoritar al Eximbank, va sprijini demersurile Oltchim Râmnicu Vâlcea în vederea obţinerii garanţiei ce reprezintă 80% din creditul de 62 de milioane de euro necesar achiziţionării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti, fără de care nu poate funcţiona în viitor.

Imediat, PCC a emis un comunicat de presă în care anunţa că a depus în instanţă o cerere de suspendare a emiterii de către Eximbank a garanţiei de stat către Oltchim. Reprezentanţii PCC au susţinut că această garanţie reprezintă ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene înainte de implementare. Reprezentanţii AVAS reamintesc însă că, în luna iulie, Consiliul Concurentei a avizat, în vederea notificării Comisiei Europene, măsurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat către Oltchim. Conducerea societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a dat publicităţii zilele trecute rezultatele economico-financiare înregistrate de întreprindere în cursul primelor şase luni din acest an, rezultate ce au fost afectate serios de reducerea semnificativă a activităţii de producţie.

Astfel, cifra de afaceri realizată pe primele şase luni este de 535,7 milioane lei (circa 127 milioane euro), iar în raport de valoarea programată de 534,5 milioane lei, rezultă o depăşire cu 1,3 milioane lei. Pe subunităţi, nivelul realizării cifrei de afaceri se prezintă astfel: Combinatul Chimic a realizat peste 96% din cifra de afaceri a SC Oltchim SA, iar restul a fost realizat de Divizia Materiale Construcţii (DMC). De asemenea, potrivit aceluiaşi raport, veniturile realizate în primul semestru de SC Oltchim SA au fost în sumă de 540 milioane lei (127,5 milioane euro), iar cheltuielile totale efectuate au fost în sumă de 655 milioane lei (circa 155 milioane euro). Trebuie să mai spunem că EBITDA (profit din exploatare plus amortizare) realizată la şase luni este de 11 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe