Dotare precară la spitalele vâlcene

luni, 19 mai 2008

Dotare precară la spitalele vâlcene

• Un spital nou pentru Vâlcea
• Liber la medicamente compensate, după 15 iunie

 Prezent săptămâna trecută la Vâlcea într-o vizită de lucru, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu a apreciat că cele mai grave probleme ale spitalelor sunt reabilitarea şi dotarea tehnică. Ministrul a participat şi la inaugurarea noului sediul al Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea, investiţie ce s-a ridicat la suma de trei milioane de lei, după care a declarat că şi-a propus să viziteze măcar o dată pe an spitalele din fiecare judeţ şi să discute în acelaşi timp cu toţi directorii, pentru a afla care sunt problemele pe care aceştia le întâmpină.

La eveniment au fost prezenţi Emilian Frâncu, candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, dar şi Bogdan Pistol, candidatul PNL la funcţia de primar al Râmnicului. După ce a vizitat unităţile medicale din Râmnic şi Drăgăşani, ministrul a spus că ar trebui pus accentul pe dotarea saloanelor şi a cabinetelor, precum şi pe reabilitarea acestor spaţii.

Acesta a punctat şi unele probleme legate de relaţia unităţilor medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate, la acest capitol luând cunoştinţă de nevoia suplimentării fondurilor, aceste probleme sperând a fi rezolvate la rectificarea bugetară ce va avea loc în luna iunie. În ultimii patru ani, judeţul Vâlcea a beneficiat de sume importante de bani din partea Ministerului Sănătăţii Publice.

Dacă în anii 2005 - 2006 sistemului medical vâlcean i s-au acordat câte 3,1 milioane de lei, în 2007 fondurile au urcat la 19, 5 milioane lei, în timp ce anul acesta, până-n prezent, putem vorbi de 13, 8 milioane lei. „Reabilitarea spitalului face parte dintr-un proiect naţional în care sunt incluse alte 16 unităţi spitaliceşti. O firmă din Austria se va ocupa de tot ce înseamnă reabilitare”, spune Eugen Nicolăescu.

Numărul insuficient de paturi din cadrul SJU i-a atras atenţia ministrului, care în loc să propună o soluţie, a preferat să vorbească despre proiectele ce privesc construcţia unor spitale publice. În tot acest timp bolnavii de la Spitalul de Urgenţă Vâlcea stau în unele secţii câte doi în pat, fără ca nimeni să ia găsească alternative. „Ştiu despre această problemă. Nu degeaba am luat decizia de a construi 32 de spitale publice.

Sper ca anul acesta să fie gata primele trei. Unul dintre acestea se află aici în judeţ, în oraşul Horezu”, a declarat Nicolăescu. Ministrul a promis de asemenea că Serviciul Judeţean de Ambulanţă va primi până în luna iunie alte patru salvări noi. „Am de gând să achiziţionez alte 900 de ambulanţe anul acesta, dar totul va ţine de organizarea licitaţiei. Oricum, pot spune că sistemul sanitar a beneficiat de fonduri impresionante, fapt pentru care sănătatea este prioritară. Iar pentru a putea duce la capăt reforma, trebuie asigurată asistenţă de calitate”, a precizat Eugen Nicolăescu.

În privinţa problemelor din farmacii, în privinţa medicamentelor compensate şi gratuite, ministrul a anunţat că, la 15 iunie, va fi adoptata de Guvern o procedură prin care se va prezenta un pachet cu o listă nouă de medicamente pentru ca fiecare persoană să-şi poată cumpăra cu bani puţini orice medicament prin reţete compensate. „Nici un medic nu va mai putea prescrie un medicament fără un anumit protocol.

Sunt foarte mâhnit de preţurile pe care le au medicamentele. Foarte multe persoane nu îşi permit să mai dea bani pe medicamente compensate. Am reuşit să îngheţăm preţurile la medicamente, iar după 1 iulie vom menţine aceeaşi poziţie.", a mai spus ministrul sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe