Unde sunt oamenii de valoare din politică?

joi, 22 februarie 2007

Unde sunt oamenii de valoare din politică?

De prea puţine ori oamenii de valoare se implică în politică. De cele mai multe ori îşi văd de treburile lor, aruncând din când în când câte un ochi către ceea ce se mai întâmplă în viaţa politică a ţării. Cine sunt aceşti oameni? Sunt medici, scriitori, oameni de ştiinţă. Sunt ingineri cu rezultate excelente în activitate, profesori care au format generaţii întregi de elevi. Din păcate, multora dintre ei le lipseşte curajul de a se implica în lupta politică. Alteori, sunt prea puţin interesaţi să participe în mod direct la crearea unui viitor mai bun pentru copiii lor.

Să luăm ca exemplu ceea ce se întâmplă în judeţul Vâlcea. De ani de zile, la conducerea organizaţiilor de partid se rotesc, în general, aceleaşi personaje. Toată lumea îi cunoaşte, cu toţii îi vedem aproape zilnic la televizor vorbind despre problemele judeţului, de parcă într-adevăr le-ar păsa. De ani de zile în Parlament intră, în general, inşi care au ca unic scop îmogăţirea personală sau satisfacerea intereselor de grup. De cele mai multe ori, indivizii cu pricina nu dau doi bani pe problemele cu care se confruntă cei care i-au ales. O dată ajunşi în Parlament, de multe ori în schimbul unor sume importante de bani plătite acolo unde trebuie, politicienii nu fac altceva decât să uite de alegători şi să „trudească” din greu pentru o înavuţire rapidă. Nu voi da acum exemple de parlamentari care pur şi simplu nu au ce căuta în Senat sau Camera Deputaţilor. Cu una sau două excepţii în fiecare mandat, oamenii nu fac altceva decât să se folosească de funcţiile deţinute pentru a contribui la jefuirea metodică a ţării. Cot la cot, politicienii puterii şi ai opoziţiei, votează legi ce urmează a servi unor interese personale. Nu au la dispoziţie decât 4 ani (uneori mai mult) pentru a-şi umple buzunarele pe seama fraierilor. Nu s-a întrebat nimeni de ce după terminarea mandatului, un parlamentar deţine un cont mai mare în bancă, o casă mai arătoasă (sau mai multe) şi o maşină mai frumoasă?

 

De parcă nu era suficient faptul că trimitem o dată la patru ani în Parlament inşi care ar trebui să se afle mai degrabă la puşcărie, în luna mai avem şi alegeri europarlamentare. Am studiat şi eu candidaţii pentru Parlamentul European; nimeni nu mi-a atras atenţia. Şi cum ironiile par a se ţine lanţ, şanse mari de a ajunge în PE are tocmai unul dintre cei mai controversaţi parlamentari vâlceni, doamna deputat PSD Rovana Plumb. Nu că aş avea ceva cu această stimată doamnă, însă nu cred că există vreun vâlcean care să fi auzit de vreo faptă bună făcută de aceasta pentru judeţul care a trimis-o în Parlament. Veţi vedea cum exact Rovana Plumb, paraşutată de Năstase în 2004 pe listele PSD Vâlcea pentru Camera Deputaţilor, va ajunge acolo unde chiar am fi avut nevoie de politicieni adevăraţi. Veţi vedea cum din nou ne pricopsim cu o vajnică reprezentantă a probabil celui mai corupt partid din istoria postdecembristă a României.

Şi toate astea se întâmplă şi din cauza absenţei oamenilor de valoare din viaţa politică românească. Cu cât aceşti oameni vor evita să se implice în viaţa publică, lucrurile vor merge din rău în mai rău. Poate că a venit momentul ca valorile fiecărui judeţ să fie promovate în alt fel decât s-a făcut până acum. Doar aşa vom scăpa de politicienii corupţi, de parlamentarii care dorm în Senat şi Camera Deputaţilor, de incapabili care nu ştiu să facă altceva decât să ţină în loc o ţară întreagă. Şi slavă Domnului, România este încă plină de oameni de valoare, care pot face lucrurile să se schimbe. Nu rămâne decât ca aceştia să înţeleagă că doar dacă se vor implica vor putea să schimbe ceva.

• Octavian HER├×A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe