Cu ocaua mică

luni, 18 decembrie 2006

Cu ocaua mică

Încurcate sunt căile politicii şi imorale deciziile celor care o fac. Recent, conducerea centrală a Partidului Democrat a hotărât ceea ce presa vâlceană a anticipat de câteva săptămâni: retragerea sprijinului politic pentru viceprimarul Râmnicului, Nicolae Dicu, judecat de procurorii DNA pentru complicitate la luare de mită, într-un dosar în care se regăseşte şi numele primarului Mircia Gutău. Deşi oficial încă este viceprimar al municipiului, Dicu este ca şi exclus din instituţie. După ce a fost dat afară de partid, în urmă cu aproape jumătate de an, vicele primăriei se vede acum lipsit şi de sprijinul politic al PD.

În acelaşi timp însă, Emil Boc & Co preferă să tacă în cazul lui Mircia Gutău. Să nu uităm că în luna iulie a acestui an, imediat după arestarea sa alături de Dicu, Gutău a fost exclus din PD, pentru a nu întina imaginea partidului. Între timp, aflat în detenţie, Mircia Gutău a preferat să rămână independent. Eliberat din arest şi întors la primărie, edilul a preferat să nu facă prea multe declaraţii în care să fie implicat numele partidului din care a făcut parte. Este însă limpede pentru toată lumea că Mircia Gutău nu a fost prea încântat de modul în care a fost tratat de cei din conducerea centrală a partidului. S-a spus de multe ori de către liderii vâlceni ai PD că Gutău şi Dicu trebuie trataţi în mod diferit de către conducerea partidului. Amănuntul care face diferenţa constă tocmai în faptul că Dicu a pus mâna pe banii lui Crinu Popescu, ceea ce a dus şi la reuşita celebrului flagrant din toaleta hotelului Maria.

Se pare că tocmai acest amănunt a făcut ca politica PD să fie una duală în ceea ce-i priveşte pe cei doi edili. Pe de altă parte, pierderea sprijinului politic de către Gutău nu ar fi fost atât de importantă ca în cazul lui Dicu. Acesta ar fi beneficiat în continuare de sprijinul consilierilor democraţi iar în 2008 şi-ar fi păstrat aproape intacte şansele de a câştiga un nou mandat de primar iar PD nu ar fi făcut altceva decât să piardă unul dintre cei mai importanţi primari din ţară. Din aceste motive, conducerea PD a ales această soluţie de compromis: Gutău nu a fost reprimit în partid dar nici nu i s-a retras sprijinul politic. Cel mai probabil, în cazul în care va fi achitat, edilul va fi reprimit în partid. Nu se ştie însă dacă acesta va mai dori la acea dată să se mai alăture colegilor săi democraţi.

Mai trebuie făcută o precizare extrem de importantă: dacă Emil Boc şi-a luat mâinile după Gutău imediat ce acesta a dat de necaz, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi din partea democraţilor vâlceni. Nu mai este nici un secret pentru nimeni că toată conducerea organizaţiei vâlcene a făcut toate demersurile pentru ca decizia conducerii centrale să fie schimbată. Unul dintre liderii PD Vâlcea, Romulus Bulacu a recunoscut de altfel că nimeni nu mişcă în front atunci când vine vorba de o decizie a conducerii supreme. Disciplina de partid a dus de altfel şi la instaurarea unei anumite stări de răceală (ca să nu spunem de ostilitate), între o anumită parte a conducerii PD Vâlcea şi cea centrală.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe