Fizioterapie sau kinetoterapie? Diferențe și recomandări pentru aceste proceduri

joi, 17 noiembrie 2022

Fizioterapia și kinetoterapia propun seturi de tehnici complexe, pentru procesul de recuperare medicală prin care poate trece un pacient. Chiar dacă sunt puternic ancorate în istoria medicinei românești, sunt șanse ca anumiți persoane să le considere ca fiind una și aceeași știință. 

Articolul de față își propune să ofere informațiile de bază despre fizioterapie și kinetoterapie, definind cei doi termeni și analizând particularitățile, asemănările și deosebirile dintre aceștia. Astfel, este mult mai simplu de înțeles rolul lor pentru îmbunătățirea capacităților fizice.

Ce este fizioterapia și ce face un fizioterapeut?

Fizioterapia este o știință ce include tehnici de lucru non-invazive, realizate cu scopul de a ajuta pacienții să dezvolte, să mențină și / sau să poată recăpăta controlul (total sau parțial) asupra mișcările și funcțiile fizice. Poate fi recomandată de medicul specialist pentru perioada de recuperare ce urmează unei proceduri chirurgicale sau unei traume fizice puternice.  

De asemenea, tehnicile de fizioterapie specifice mai sunt importante pentru reducerea durerilor ce pot fi cauzate de traumatisme puternice, dar și pentru prevenirea altor accidentări. Se pot realiza la orice vârstă, conform indicațiilor specialistului, având rol în îmbunătățirea calității vieții. 

Tehnici de fizioterapie: 

  • hidroterapia;
  • crioterapia; 
  • diatermia;
  • termoterapia; 
  • terapia cu ultrasunete;
  • galvanoterapia etc.

Fizioterapeutul este specialistul acreditat să realizeze procedurile specifice. Acesta deține autorizație de practica de la Colegiul Fizioterapeuților din România și este responsabil cu evaluarea capacităților motrice ale pacientului, educarea acestora privind procedurile de fizioterapie recomandate, construirea unui plan de activități și monitorizarea progreselor.  

Ce este kinetoterapia și ce face un kinetoterapeut?

Kinetoterapia este știința medicală ce utilizează mișcarea pentru recuperarea mobilității și forței fizice. De asemenea, tehnicile de kinetoterapie pot fi utilizate pentru a stimula anduranța sportivilor de performanță la efortul fizic de intensitate ridicată. Procedurile specifice se pot realiza atât individual, cât și cu ajutorul unor elemente de suport specifice.

Tehnici de kinetoterapie: 

  • exerciții pentru corectarea posturii; 
  • tehnici de masaj realizate în plan culcat;
  • compresii pentru mobilitatea articulațiilor;  
  • mișcări pentru creșterea forței musculare; 
  • exerciții pentru coordonare și echilibru etc

 

Kinetoterapeutul este specialistul acreditat prin autorizație de practică să organizeze planul de tehnici specifice, în funcție de specificul traumei cu care se confrunta pacientul, sau de intensitatea acesteia. În atribuțiile sale mai intră: evaluarea analizelor medicale și a testelor de imagistică realizate, evaluarea nivelului de efort pe care îl poate gestiona pacientul, precum și adaptarea unor exerciții de forță, mobilitate sau echilibru la capacitatea fizică a acestuia.

Fizioterapie și kinetoterapie: asemănări și deosebiri 

Analizând primele două capitole ale acestui articol, putem observa că fizioterapia și kinetoterapia sunt științe medicale ce abordează procesul de recuperare prin tehnici de lucru specifice, realizate de profesioniști acreditați să organizeze / monitorizeze procesele respective. 

În cazul ambelor domenii se pot utiliza aparate pentru recuperare medicala, deși acestea sunt mai mult mai asociate procedurilor de fizioterapie. Iată câteva soluții de acest tip, utile pentru parcurgerea anumitor tehnici din această categorie: aparatul pentru electroterapie, aparatul pentru crioterapie, crema fluidă pentru diatermie sau cizmele pentru refacere și drenaj. 

Kinetoterapia, cunoscută și sub denumirea de gimnastică medicală, este esențiala pentru: ameliorarea durerilor, corectarea posturii, creșterea tonusului muscular, combaterea contracțiilor musculare, îmbunătățirea stabilității și a echilibrului. Se realizează prin tensionări, compresii și mișcări specifice, concentrate pe zonelor afectate, în plan orizontal și vertical al pacientului. 

Fizioterapia utilizează agenți termici, fizici sau electrici pentru reducerea sau eliminarea durerilor, reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea circulației sângelui, accelerarea procesului de vindecare a plăgilor, stimularea metabolismului celular, reducerea contracțiilor etc 

Este important ca parcurgerea tehnicilor specifice de fizioterapie și kinetoterapie să fie realizată doar de specialiști cu experiență în aceste domenii, în spații special amenajate cu aparate pentru recuperare medicală și conforme cu normele de organizare și funcționare în vigoare. 

Succesul sesiunilor de fizioterapie și kinetoterapie variază de un caz la altul, în funcție de vârsta și starea de sănătate, obiectivele stabilite de specialist, programul alimentar pe care pacientul îl urmează, conform indicațiilor nutriționistului, dar și de complexitatea patologiei respective. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe