|sâmbătă, decembrie 5, 2020
  • Follow Us!

Dan Liviu Dumitru, fost agent la Serviciul de Permise, a rămas cu sentinţa de 3 ani de închisoare cu executare 

justitie-shutterstock

 

În cursul lunii trecute, Curtea de Apel Pitești a pronunțat sentința defintivă în Dosarul nr. 4393/90/2013, și care privește infracțiunile de corupție (Legea nr. 78/2000) săvârşite de Dan Liviu Dumitru de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea, precum şi de alţi doi vâlceni. Astfel, instanţa din Piteşti a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, împotriva sentinţei penale nr. 14 din data de 31 ianuarie 2014, pronunţată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr. 4393/90/2013 şi a desfiinţat în parte sentinţa penală. Rejudecând, a majorat termenul de încercare fixat pentru inculpatul Robert Eugen Vieru, de la 2 ani şi 8 luni, la 2 ani şi 10 luni şi a menţinut restul dispoziţiilor sentinţei penale. De asemenea, Curtea de Apel a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Dan Liviu Dumitru şi Gabriel Paraschiv, pe care i-a obligat la câte 1.000 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care câte 250 lei, onorariul parţial al avocatului din oficiu, pentru părţile civile, s-a avansat din fondul Ministerului Justiţiei. Tot instanţa de judecată a respins ca nefondat şi apelul declarat de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova – Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea şi de partea responsabilă civilmente Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea.

În urmă cu exact un an, judecătorii Tribunalului Vâlcea au decis să-l trimită după gratii pe poliţistul Dan Liviu Dumitru, agent în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea. Aşadar, agentul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie în care a fost implicat anul trecut. Alături de poliţist au mai fost condamnaţi alţi doi inculpaţi: Gabriel Paraschiv – 1 an de închisoare, Eugen Robert Vieru – 10 luni de închisoare. „Condamnă pe inculpatul Dan Liviu Dumitru la 3 ani închisoare, în condiţiile art. 86/1 Cod penal. Condamnă pe inculpatul Paraschiv Gabriel la 1 an închisoare în condiţiile art. 86/1 Cod penal. Condamnă pe inculpatul Vieru Eugen Robert la 10 luni închisoare în condiţiile art. 81 Cod penal”, se arată în hotărârea magistraţilor Tribunalului Vâlcea.

 

Dan Liviu Dumitru, acuzat de de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus prin rechizitoriu, la data de 7 iunie 2013, trimiterea în judecată a inculpaţilor: Dan Liviu Dumitru în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial (122 acte materiale), înşelăciune (113 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals (câte 76 acte materiale); Gabriel Paraschiv în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (3 fapte) şi înşelăciune (18 acte materiale); Robert Eugen Vieru sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (5 fapte) şi înşelăciune (7 acte materiale). În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2010 – 2012, în calitate de agent de poliţie în cadrul  Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea, inculpatul  Dan Liviu Dumitru a efectuat un număr de 122 operaţiuni de înmatriculare a unor autovehicule, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind taxa pe emisiile poluante, iar prin ataşarea mai multor dovezi de plată falsificate la dosarele de înmatriculare a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum aproximativ de 785.175 lei. De asemenea, inculpatul a exercitat acţiuni de inducere în eroare a părţilor vătămate, cărora le-a cauzat un prejudiciu de circa 241.553 lei şi 33.610 euro. Totodată, în cursul anului 2012, inculpatul Dan Liviu Dumitru a pretins şi primit diferite sume de bani în schimbul traficării influenţei sale asupra altor funcţionari din cadrul Registrului Auto Român.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Paraschiv Gabriel a indus în eroare mai multe persoane, în sensul că le va achita taxa de poluare stabilită de organele fiscale sau că aceasta este într-un anumit cuantum pentru înmatricularea autoturismelor, folosind în interes personal cea mai mare parte a sumelor de bani. Prejudiciul cauzat părţilor vătămate este în valoare de 55.150 lei şi 11.340 euro. Astfel, autoturismele au fost înmatriculate ulterior de către inculpatul Dan Liviu Dumitru, fără respectarea dispoziţiilor legale ce reglementau taxa de poluare. Totodată, inculpatul Paraschiv Gabriel  a pretins şi primit suma totală de 3000 lei şi 400 de euro de la mai multe persoane,  prevalându-se de relaţiile pe care le are asupra unor funcţionari din cadrul Serviciului de Înmatriculări Vâlcea şi Registrului Auto Român, în scopul înmatriculării autovehiculelor acestora.

În ceea ce priveşte activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Vieru Eugen Robert, acesta, în perioada aprilie 2010-2011, a indus în eroare mai multe părţi vătămate în legătură cu plata taxei de poluare, însuşindu-şi suma de 26.180 lei şi de asemenea, şi-a traficat influenţa asupra funcţionarilor Serviciului de Înmatriculări Vâlcea, pretinzând şi primind suma totală de 1400 lei şi 250 euro în acest scop. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra unui autovehicul aparţinând inculpatului Dan Liviu Dumitru. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Vâlcea. Cercetările au fost efectuate în colaborare cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea.

(Petre Coman)

Leave a Response