Studiu de mediu pentru o nouă centrală nucleară a CEZ

luni, 7 iulie 2008

Studiu de mediu pentru o nouă centrală nucleară a CEZ

Grupul energetic CEZ va putea să solicite elaborarea unui studiu privind impactul asupra mediului pentru construcţia unei centrale nucleare. CEZ şi-a amânat planurile de dezvoltare în sectorul nuclear după alegerile naţionale din Cehia, în 2006, care au adus la putere, ca partener minoritar în cadrul coaliţiei guvernamentale, Partidul Verde, opozant al energiei nucleare.

Mai mulţi reprezentanţi ai guvernului ceh şi partidelor de opoziţie s-au pronunţat în favoarea energiei nucleare, dar premierul ceh a insistat că nu se va lua o decizie privind construcţia de noi centrale nucleare. Evaluarea impactului asupra mediului este un pas necesar pentru iniţierea unui proiect energetic şi ar dura, potrivit CEZ, la aproximativ doi ani şi şase luni.

O comisie de experţi pentru sectorul energetic, finanţată de guvern, a anunţat, vineri, că executivul nu ar trebui să se opună evaluărilor pentru nici un tip de proiect energetic. Documentaţia necesară pentru un studiu privind o nouă centrală nucleară, amplasată la unitatea pe care compania o deţine în prezent la Temelin, este aproape de finalizare.  CEZ este compania cu cea mai mare capitalizare din Europa Centrală, aproximativ 34,1 miliarde de euro şi operează deja două centrale nucleare, dar produce cea mai mare parte a energiei folosind unităţi pe bază de lignit.

Directorul de Producţie al CEZ, Vladimir Hlavinka, a declarat, în mai, că extinderea producţiei la centrala Temelin, în prezent cu o capacitate de 2.000 MW, cu două noi reactoare, de 1.000 MW fiecare, ar fi cea mai eficientă soluţie, locaţia fiind construită iniţial pentru patru unităţi. Grupul, la care statul deţine 63% din acţiuni, controlează cel mai mare producător ceh de lignit, Severoceske Doly. În România, CEZ este, din 2005, acţionarul majoritar al fostei filiale de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia, care deserveşte circa 1,3 milioane de clienţi din judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ a depus, în ianuarie, o ofertă pentru modernizarea şi posibila construcţie a unei centrale energetice la Galaţi şi o altă ofertă pentru participarea, ca partener strategic, la construcţia unei centrale la Borzeşti. CEZ se află de asemenea printre investitorii selectaţi să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. CEZ analizează şi oportunităţile de investiţii din Turcia, Ucraina, România, Bulgaria şi Polonia.

CEZ România SRL, filială a grupului ceh CEZ, a fost înfiinţată în 2005 prin achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la compania de distribuţie Electrica Oltenia, cea mai mare dintre cele opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice deţinute de Electrica, deservind şapte judeţe - Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea. La data de 15 martie 2007 a fost creată CEZ Vânzare, iar Electrica Oltenia şi-a schimbat denumirea în CEZ Distribuţie.
           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe