Eficient și economic: cum ne luminăm casa cu becurile LED

miercuri, 8 mai 2024

 

Tehnologia LED este un progres în domeniul iluminatului. Și pe bună dreptate: aceste becuri LED au multe avantaje față de alte tipuri de becuri fluorescente sau cu halogen, cum ar fi consumul redus de energie și durata de viață lungă. De aceea, becurile LED devin din ce în ce mai populare în orice casă. Există o varietate foarte mare de modele, pentru a se potrivi tuturor instalațiilor și utilizărilor preconizate. Așa că, uneori, poate fi dificil să faci alegerea potrivită. Hai să vedem dacă te putem ajuta noi!

Primul criteriu de care trebuie să ții cont este tipul de soclu. Diferitele tipuri de becuri LED diferă în funcție de baza lor. Baza este partea inferioară a becului, care se montează direct în soclul aparatului de iluminat. Prin urmare, soclul unei lustre, de exemplu, și baza becului trebuie să fie compatibile.

Apoi, trebuie să știi ce fel de becuri LED îți dorești sau de care ai nevoie. Așa cum aminteam mai sus, aceste becuri LED sunt printre cele mai eficiente becuri din punct de vedere energetic disponibile. Ele sunt durabile, astfel încât te poți aștepta ca acestea să dureze ani de zile. Dezavantajul este că aceste surse de energie nu oferă aceeași luminozitate ca alte becuri, ceea ce poate să nu fie potrivit pentru toate spațiile și toate  modelele de lustre din casă.

Există trei tipuri de LED-uri din care poți alege:

- Becuri LED cu incandescență - Aceste becuri imită aspectul și senzația celor tradiționale, dar sunt totuși mai eficiente din punct de vedere energetic. Sunt perfecte pentru lămpile în care becul este vizibil, cum ar fi lămpile de masă.

- Becuri LED alb cald - acestea oferă o lumină gălbuie (aproximativ 2700 K), potrivită pentru citit, gătit și pentru a crea o atmosferă relaxată și mai intimă.

- Becuri LED alb rece - Alb rece (aproximativ 4.000 K), ideale pentru iluminatul general, deoarece sunt mai apropiate de luminozitatea naturală a soarelui. Recomandate pentru acele lustre din sufragerie sau baie, unde ai nevoie de lumină mai bună.

LED-urile sunt apoi clasificate în funcție de baza lor (bază E27, bază GU10, bază G9, bază G4, cu variator de intensitate etc.). Becurile LED utilizate pentru iluminatul casnic oferă un nivel ridicat de putere luminoasă pentru un nivel scăzut de consum de energie electrică. Pentru aceeași luminozitate, puterea unui LED este mult mai mică decât cea a unui bec cu incandescență. Un LED foarte puternic consumă doar câteva zeci de wați.

Ce lustre sunt potrivite pentru casa ta?

Să trecem mai departe. Acum că avem becurile 😊, ce fel de lustre îți trebuie? Hai să vedem ce modele principale există.

Lustre candelabru - Candelabrele pot fi considerate un sistem de iluminat de mari dimensiuni, deoarece emit mai multe surse de lumină în același timp. Aceste lumini sunt întotdeauna suspendate de tavan și pot fi funcționale sau decorative, în funcție de locul în care le amplasezi în casă. Adesea cu un design atemporal, un candelabru încorporează cristal și metal. Fațetele de cristal creează efecte luminoase magnifice pe tavan.

Lustre aplice – aplicele sunt întotdeauna montate direct pe perete sau tavan. Ele pot fi cablate în perete sau poate fi suspendat un cablu pentru a fi conectate la priză. Aceste lustre-aplice sunt cumpărate de obicei în perechi, fiecare pereche fiind plasată de o parte și de alta a oglinzii, a șemineului sau a patului. Pe de altă parte, aplicele cu braț pivotant sunt de obicei montate singure, ca iluminat de accent, atrăgând atenția asupra unei opere de artă sau a unei biblioteci.

Lustre suspendate – acestea sunt suspendate de tavan cu ajutorul unui cordon, lanț sau fir de un anumit tip. Funcția principală a unei astfel de lustre este aceea de lumină de lucru, suspendată deasupra unei mese din sufragerie sau a unei insule de bucătărie. Acestea variază în funcție de dimensiune.

Lustre dimabile: ce este un corp de iluminat reglabil?

Termenul "dimmable" provine din cuvântul englezesc dimmer. Prin urmare, "dimabil" înseamnă că becul dimabil are o intensitate luminoasă controlată și variabilă. Este cunoscut și sub denumirea de dimabil. Nu toate becurile LED au această funcție dimabilă, așa că este important să acorzi atenție descrierii produsului pe care dorești să-l cumperi și să verifici și dacă e compatibil cu lustra sau lampa la care vrei să-l folosești.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe