Adolescenții rebeli sunt oglinda părinților? 4 aspecte pe care orice părinte trebuie să le aibă în vedere

marți, 5 martie 2024

 

Imagine de Monstera Production de pe Pexels.com 

 

Perioada în care copilul devine adolescent nu este cea mai ușoară, dar în același timp reprezintă etapa în care îți cunoști limitele ca părinte și te dezvolți prin încercarea constantă de a le elimina într-o manieră cât mai sănătoasă. Există numeroase situații în care adolescentul rebel este de fapt imaginea părintelui care nu știe cum să comunice eficient, astfel încât să ajungă la un consens cu propriul copil.  

Rebeliunea adolescentină arată prezența unei personalități distincte: cum să înveți să te adaptezi mai rapid? 

 

Analizează în rândurile următoare câteva dintre indiciile care ar putea să-ți atragă atenția că nu copilul tău este cel dificil, ci mai degrabă modul în care alegi tu să depășești provocările adolescenței. 

  • Lipsa limitelor clare 

Există unii părinți, care din dorința de a fi pe placul copiilor sau de a fi considerați adulți moderni, tind să devină prea permisivi cu adolescenții lor. Absența unor reguli precise ar putea încuraja subtil anumite comportamente nesănătoase și dăunătoare pe termen lung. Regulile au rolul lor, adică acela de a-l face pe adolescent să devină conștient de anumite principii și valori după care să-și ghideze alegerile în viață, fie că este vorba despre selectarea prietenilor potriviți, fie de activitățile cu care își umple timpul liber. 

Mulți părinți au tendința de a le impune acestora ce să facă și când să facă, dar de preferat ar fi să implici copilul în crearea unui set de reguli avantajoase pentru ambele părți. În acest fel îi stimulezi și stima de sine, deoarece va simți că opiniile sale contează în ochii adultului. Regulile trebuie stabilite pentru programul liber, sarcinile casnice, pentru activitățile școlare și cel mai important: pentru monitorizarea timpului petrecut în online.

De asemenea, comunică-i și consecințele care vor avea loc dacă aceste reguli sunt neglijate. În acest fel, adolescentul rebel conștientizează că nu toate regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, ci prin respectarea lor va deține controlul asupra propriei sale vieți. 

  • Aplicarea cu rigurozitate a unor sfaturi din alte părți 

Nu e nimic în neregulă să ceri opinii din partea altor părinți care au adolescenți, dar ai grijă să le adaptezi la personalitatea copilului tău. Oamenii nu sunt la fel, iar sfaturile de parenting nu oferă rezultate identice pentru fiecare situație. În schimb, nu ezita să apelezi la cărți. Poți alege din gama de cărți de parenting de la curteaveche.ro multe titluri interesante. Astfel, ai șansa să descoperi opinii, sfaturi și îndrumări avizate din partea specialiștilor, bazate pe exemple și exerciții aplicabile în viața de zi cu zi, care îți vor simplifica semnificativ experiența ca părinte de adolescent. 

  • Reguli impuse ,,după ureche’’ 

Trebuie să ai în vedere ca aceste limite să fie adaptate vârstei sale, deoarece astfel vei evita conflicte din cauza anumitor frustrări. De exemplu, un adolescent de 17 ani are nevoie de mai multă independență față de un copil cu 2 ani mai mic. De aceea, primul ar putea necesita mai mult timp petrecut în afara casei alături de prieteni, accesul la petreceri pe timpul nopții, precum și o serie de activități extrașcolare, care vor diferi simțitor față de ceea ce îi plăcea să facă la începutul liceului. 

  • Neglijarea limbajului non-verbal 

Învață să-ți asculți adolescentul chiar și atunci când nu vorbește. Dacă se închide în camera lui și refuză comunicarea câteva ore, dacă se refugiază în mediul online și preferă platformele de Social Media în locul relațiilor sociale reale, atunci acestea ar putea indica faptul că adolescentul se confruntă cu anumite trăiri intense pe care nu vrea sau nu știe cum să le gestioneze. 

Nu uita că familia este unul dintre puținele medii în care personalitatea vulnerabilă a copilului se simte în siguranță. Fii ferm în privința regulilor, dar blând atunci când te confrunți cu excesele sale de furie sau tăcere, deoarece doar așa se va simți cu adevărat înțeles și acceptat. 

Așadar, există situații în care un copil problematic nu este altceva decât unul neînțeles. Un adolescent rebel are nevoie de părinți care știu cum să comunice în această perioadă dificilă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe