Funcționarii din primăriile vâlcene intră în GREVĂ! Vor înceta lucrul din 5 februarie. Ce revendicări au

joi, 1 februarie 2024

După protestele transportatorilor și ale fermierilor, funcționari din peste 800 de primării anunță că vor intra în grevă.

Oamenii sunt nemulțumiți pentru că nu au primit majorările promise prin legea salarizării, și spun că vor înceta lucrul din 5 februarie, dacă problema lor nu va fi rezolvată. Nici angajații din sistemul sanitar, reprezentați de sindicatul „Sanitas”, nu renunță la acțiunile de protest, chiar dacă joia trecută s-au întâlnit cu premierul și ar fi obţinut - "de principiu" - o creștere salarială pe tot anul de 20%.

Angajații din peste 800 de comune și orașe se pregătesc să intre în grevă, nemulțumiți de salarii. Lucrează atât cu publicul, la încasări de taxe, eliberări de acte, adeverințe, cât și mai departe, cu instituțiile la nivel central, la derularea de proiecte de investiții, de pildă.

Sabin Popa, secretarul general al comunei Mihăești și președinte al Sindicatului SCOR (Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România) – Filiala Vâlcea și al Regiuni S-V, a declarat recent: “Nu cerem majorări salariale, ci doar respectarea legii în vigoare, deoarece ordonanțele trenuleț ne-au înghețat la nivelul anului 2021, iar toți ceilalți bugetari sunt cu salariile actualizate la 2022. Mediul rural este ținut într-o discriminare majoră și în interiorul administrației locale, față de nivelul salarizării din primăriile municipiilor mari și din consiliile județene, unde aceeași funcție, cu aceleași studii, vechime și atribuții este salarizată cu până la 267% mai mult decât în majoritatea comunelor. În jumătate dintre primăriile comunelor din România, indemnizația netă a viceprimarului este mai mică decât salariul net al muncitorului necalificat din construcții, așa cum sunt acestea prevăzute de lege. Prin urmare, toți salariații acelor primării, cu studii superioare și vechime, sunt salarizați mai prost decât muncitorul necalificat din construcții. Sistemul de finanțare a administrației publice locale trebuie reformat din temelii, pentru că nu mai corespunde realităților de azi și trei sferturi din primării (comune, orașe și un sfert dintre municipii) sunt subfinanțate cronic”.

Dan Cârlan, președintele sindicatul SCOR: „Sistematic, cinci ani la rând, guvernul a venit prin ordonanțele trenuleț și a amputat aceste drepturi pe care noi le avem garantate prin legea salarizării. Suntem la 70% din nivelul pe care legea ni-l garantează”.

Și funcționarii publici din următoarele localități din Vâlcea susțin inițiativa SCOR: Alunu, Budești, Bujoreni, Cernișoara, Fârtățești, Galicea, Golești, Lăcusteni, Lădești, Laloșu, Măldărești, Mihăești, Milcoiu, Muereasca, Racovița, Scundu, Stroești, Tetoiu, Vaideeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe