ANALIZĂ Explicația pentru care PSD și PNL vor să comaseze localele cu alt set de alegeri: cine pierde, cine câștigă. Miza: alianța de guvernare are opt primari din zece

vineri, 2 februarie 2024

Explicația pentru care PSD și PNL vor să comaseze localele cu alt set de alegeri: cele două partide controlează, împreună, circa 80% dintre primari. Prin comasarea localelor cu alt set de alegeri, liderii celor două partide speră ca primarii aflați în competiție să se bată și să ridice și ceilalți candidați.

Explicația pentru care PSD și PNL vor să comaseze localele cu alt set de alegeri

În România, sunt 3.180 de primari, iar după alegerile din 2020 un număr de 1.362 aparțineau PSD, iar 1.232 erau membri PNL. Între timp, o mică parte din aceștia au anunțat că vor schimba partidele, dar în cea mai mare măsură a fost vorba de transferuri tot între liberali și social-democrați.

AUR a avut trei primari după localele precedente. SOS Șoșoacă nu are primari, întrucât nu a participat la acele alegeri. USR a câștigat primari în 39 de localități, dar unii – precum primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa – au anunțat că vor candida pentru alte formațiuni politice. Actuala opoziție nu controlează nici un președinte de consiliu județean.

În consecință, conducerile PSD și PNL speră că primarii lor vor mobiliza alegătorii la vot. În plus, în comunitățile rurale, primarii pot controla în mare măsură și voturile.

Orice alegeri comasate cu cele locale vor fi, deci, un mare câștig pentru PSD și PNL.

Problema este dacă acest instrument va fi folosit la europarlamentare, la parlamentare sau la prezidențiale.

O comasare cu europarlamentarele ar ajuta conducerile PSD și PNL să supraviețuiască, fiindcă ar obține un scor bun acum. În ambele partide, europarlamentarele sunt considerate un test pentru conducere.

În plus, ar trage în jos formațiunile extremiste AUR și SOS România, controlată de Diana Șoșoacă. Mai ales în cazul SOS România, o cădere sub pragul de 5% ar putea avea efecte la alegerile parlamentare, când alegătorii ar putea da un vot “util“ și, de teamă că acest partid nu trece pragul electoral, să se reorienteze.

Ce alte state din UE mai comasează alegerile

Care sunt problemele unei comasări locale/europarlamentare:

  • AUR și SOS România și-ar putea reveni până la parlamentare. De altfel, nici în 2020 AUR nu a avut succes la locale, unde a obținut 0,99% din voturile pentru consilierii județeni, considerat “votul politic“. Trei primari au fost aleși sub sigla AUR în 2020. Însă, după nici trei luni, a obținut circa 9% din voturi, la alegerile parlamentare.
  • PNL este interesat în primul rând de Palatul Cotroceni, deci ar fi vrut o comasare a localelor cu prezidențialele.
  • După ce primarii vor fi aleși, ei nu vor mai fi preocupați de soarta partidului lor la parlamentare sau la prezidențiale
  • Nu este clar ce se va petrece la București și care va fi impactul alegerilor din acest oraș. În PNL se discută însă că o înfrângere la București, așa cum a fost în 2016, va avea impact puternic pe celelalte alegeri

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura în perioada 6-9 iunie. În acest interval de timp vor mai avea loc alegeri: regionale, în Italia, în Piemontlocale, în MaltaBelgia – alegeri parlamentare și mai multe seturi de alegeri locale; Cipru – alegerea unor președinți regionali și a primarului din Nicosia, iar în Ungaria se vor alege mai multe consilii regionale, plus primarul Budapestei. (defapt.ro)

Comasare alegeri 2024. Victor Ponta: E o decizie luată. Pentru PSD și PNL e un mare avantaj

Sursa Foto: Agerpres

Decizia comasării alegerilor ar fi fost deja luată. 

Fostul premier, Victor Ponta, a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu la „Ce se întâmplă?”, joi, la ora 12.00, pe DC News TV, inclusiv pe Facebook și Youtube. Cei doi au abordat mai multe teme de interes pentru societatea românească, una din ele fiind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Conform unor analize, aduse în discuție de Răzvan Dumitrescu, decizia a fost luată de cei care se tem de un scor foarte slab.

Jurnalistul a afirmat că "primul vot, cel 'de furie', este la europarlamentare și se tem că dacă nu le fac împreună, până la locale, prezidențiale, parlamentare, le fug primarii. Le e frică că aceștia se vor duce să candideze pentru alte partide și astfel încep problemele interne".

Comasarea alegerilor

"Este o decizie, care eu cred că e luată. Se vor face așa. L-am văzut pe domnul Iohannis care a zis un lucru extraordinar de bun. Nu știu dacă vorbea de alegerile locale din Vanuatu sau din Vietnam, sau despre alegerile 'europarlamentare din Chile', că domnia sa călătorind atât de mult s-ar putea să nu știe pe ce fus orar e. Pentru PSD și PNL e un mare avantaj. Strict pentru PSD și PNL ca partide, pentru că au primari, au președinți de consilii județene, au funcționari publici și o să le spună 'bă mișcați-vă la vot și puneți ștampila pentru primar și puneți și pentru europarlamentare'. Asta e clar. Pentru restul lumii, sigur, nu e un avantaj. Eu un dezavantaj. Dar ce contează? Uite ce cred eu, apropo de subiectul ridicat la început de Uniunea Europeană. Sincer acum, ești jurnalist, în campanie o să dezbatem despre ce spun europarlamentarii sau o să dezbatem despre cine ia primăria sau consiliul județean? Despre primări și consilii județene o să vorbim", a declarat Victor Ponta.

'Dumnezeu cu mila', cine o să ajungă prin Parlamentul European

"Măcar acea parte din populație, care înțelege că, de fapt, e foarte important pe cine trimitem la Bruxelles, să meargă să voteze. Să voteze pe cineva care poate să vorbească două sau trei limbi, să nu rupă masa în limba română, să fie acceptat de alții, nu să vorbească doar între ei la bufet despre ce s-a întâmplat acasă în România. Să aibă rapoarte, să aibă propuneri, să aibă interpelări, să știe Ursula von der Leyen 'bă e unul din România care șterge cu mine pe jos când mă duc acolo'. Asta trebuie, de fapt. Ideea e următoarea: în condițiile în care o să avem, alegerile pentru Parlamentul European cu localele, pe bună dreptate, de bun simț, 99,9% din atenția publicului, dar și a voastră a presei, și a mea, va fi pe locale. (...) Așa că, 'Dumnezeu cu mila', cine o să ajungă prin Parlamentul European, o să-și ia un salariu bun, și după noi o să ne plângem că nu contăm", a mai spus fostul premier Victor Ponta. (dcnews)

 

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe