Ştefan Vuza, Chimcomplex: Suntem în discuţii pentru o piroliză verde. Am fi a doua companie din lume care ar realiza o astfel de investiţie

luni, 20 martie 2023

 

Discutând despre posibilitatea unei investiţii alături de Rompetrol într-o piroliză (un tratament termochimic) care ar reduce deficitul comercial anual al României cu două miliarde de euro, Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex (simbol bursier CRC), principalul jucător din industria chimică locală, spune că societatea ia în considerare inclusiv un proiect de piroliză verde.

„Purtăm discuţii chiar şi pentru o piroliză verde. Chimia verde înseamnă produse care nu au ca efect secundar emisia de CO2 în natură. Cererea este mai mică. În final, maximul 2% dintre consumatori sunt dispuşi să plătească dublu pentru astfel de produse. Am fi a doua companie din lume care ar putea să facă o investiţie într-o piroliză verde. Prima s-a făcut cu 4,2 miliarde euro. Probabil că noi o să ajungem la mai puţin”, explică reprezentantul Chimcomplex, invitat la ZF Capital Markets Summit, 2nd edition - noteaza businessmagazin.ro

Piroliza reprezintă un proces de descompunere termină a hidrocarburilor prin încălzirea acestora dincolo de limita lor de stabilitate. În prezent, România are patru pirolize, toate închise, un astfel de proiect putând aduce un ajutor semnificativ în ceea ce priveşte deficitul comercial prin faptul că ţara nu ar mai importa o serie de produse pe care le-ar putea realiza intern, cu o marjă de preţ cu 10-30% mai mică, argumentează Ştefan Vuza. Deficitul comercial al România a ajuns anul trecut la 34 de miliarde de euro, dintre care 14 miliarde doar din produse chimice.

„Sunt în continuare negocieri cu Rompetrol pentru o piroliză. Una este rafinăria, care este industria petrolului şi alta este petrochimia. Investiţia în piroliză se ridică la trei miliarde de euro, dintre care doar 1,2 miliarde de euro reprezintă cash, iar restul active pe care le avem în conservare şi care aşteaptă să fie puse la lucru.”

Ştefan Vuza a fost prezent la ediţia din 2023 a ZF Capital Markets Summit, organizată la hotelul Marriott din Capitală pe 13 martie, fiind dedicată în exclusivitate investiţiilor pe piaţa de capital. La eveniment au participat analişti, reprezentanţi ai companiilor listate la BVB, şefi de fonduri mutuale (locale şi străine), brokeri, reprezentanţi ai statului român, ASF-ului, cât şi ai altor burse de valori din regiune.

„Noi ne-am putea reprofila să convertim întreg Oltchimul să producă astfel de produse. Avem deja o treime de produse verzi, care nu emit CO2. Dar acest lucru nu se poate face mai devreme de 4-6 ani. Dimensiunea noastră este mijlocie în comparaţie cu alte combinate din Europa, care sunt mult mai mari, şi care nu pot face astfel de viraje. La noi se poate, dar este în analiză să vedem dacă chimia verde va ţine. Deocamdată este doar un trend, iar o investiţie trebuie să aibă o masă critică de cumpărători pentru a fi profitabilă”, adaugă preşedintele Chimcomplex.

Compania – cu două platforme industriale la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti, judeţul Bacău – a raportat un profit net de 263 de milioane de lei în 2022, în scădere cu 32% faţă de anul precedent, şi afaceri de 2,26 miliarde de lei, de la 2,24 miliarde în 2021. Cheltuielile au crescut cu 13% la 2,1 miliarde de lei.

„Pentru cei 5.000 de salariaţi pe care îi avem pe orizontală şi pe verticală am majorat salariile (24% anul trecut). Avem stock option plan pentru toţi salariaţii. Am depăşit toate barierele legislative şi se va aplica. 1 milion de acţiuni în fiecare an. În cazul gulerelor albe, profităm şi ne mulăm la fiecare trimestru după realitate. Acum profităm de cele nouă combinate chimice închise în UE. Am indentificat 1.200 de români pe care îi recrutăm să vină înapoi în ţară”, continuă Ştefan Vuza.

La 6,3 miliarde de lei ajunge capitalizarea Chimcomplex, în contextul în care acţiunile CRC au urcat cu 20% în ultimele 12 luni, pe fondul unor tranzacţii de 53 de milioane de lei. Evoluţia din 2023 este de minus 12%, pe un rulaj de 400.000 de lei. Din acţionariatul companiei fac parte CRC Alchemy Holding Amsterdam, cu 85% din capitalul social, urmat de statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu o participaţie de 9%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe