Poartă o ie tradițională cu o pereche de blugi sau asorteaz-o cu o fustă șic

miercuri, 29 iunie 2022

Când vine vorba despre modă, nu există reguli stricte, ceea ce înseamnă că poți mixa și potrivi stiluri și culori pentru a crea propriul aspect, dar și faptul că poți experimenta diferite combinații pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine în cele din urmă. Acestea fiind spuse, în acest articol vom explora câteva posibilități care te vor ajuta să arăți în cea mai bună versiune a ta purtând una dintre cele mai iubite și mai aclamate piese vestimentare din câte există – ia tradițională românească.

Ia sau cămașa tradițională românească pentru femei este un important element de vestimentație, ce face parte din costumul popular românesc și a cărei existență este celebrată la nivel internațional pe 24 iunie, în fiecare an. Originile sale sunt îndepărtate, această piesă datând încă de pe vremea civilizației dacice. În zilele noastre, ia este recunoscută drept contribuția poporului român la moda europeană.

IA – tradiționala bluză modernă

Ia tradițională românească este o piesă vestimentară superbă și unică în felul său. Este, de regulă, confecționată din pânză de bumbac, in sau cânepă și are o broderie extrem de complexă, reprezentată printr-o adevărată colecție de simboluri pline de însemnătate. În mod tradițional, ia se realiza în întregime manual, fiind un produs artizanal făurit de mâinile pline de har ale femeilor din mediul rural, care investeau cantități enorme de timp și efort pentru a produce chiar și un singur articol de acest gen.

Modelele și simbolurile brodate pe cămășile tradiționale românești variază în funcție de zona geografică din care provine artizanul care o produce, unul dintre cele mai des întâlnite fiind spirala, ce simbolizează evoluția vieții. În anumite zone, atât croiala, cât și materialele folosite, dar mai ales cantitatea de broderie de pe o ie erau strâns legate de situația financiară sau socială a unei familii.

Ia tradițională românească a devenit o senzație de modă de-a lungul timpului printre artiști, fotografi, designeri și persoane din întreaga lume, care continuă  să se îndrăgostesc de ea și în zilele noastre. Membre ale familiei regale, precum Principesa Ileana și Principesa Elena, dar mai ales Regina Maria erau celebre pentru modul în care purtau cu mândrie ținutele tradiționale românești. Majestatea Sa, Regina Maria a României, și-a creat chiar un stil personal distinctiv cu ajutorul acestor piese vestimentare măiestre.

Cum să porți o ie tradițională pentru femei?

Ia românească este o piesă tradițională de îmbrăcăminte ce a fost purtată de româncele de pretutindeni – și încă mai este! – secole de-a rândul. Dacă ești norocoasa posesoare a unei ii tradiționale autentice, află că o poți integra într-o mulțime de stilizări și că o poți purta aproape oriunde vei merge.

Dacă îți dorești, spre exemplu, o ținută office elegantă, poți asocia o ie tradițională pentru femei cu o fustă neagră sau de culoarea vișinei putrede, alături de un sacou asortat și de o pereche de pantofi cu toc mediu, care să-ți ofere lejeritatea de care ai nevoie pe tot parcursul unei zile de lucru.

Pentru un aspect mai lejer, de zi cu zi, poți purta o ie tradițională pentru femei cu broderie în nuanțe de albastru cu o pereche de blugi, alături de un cardigan lung și de o pereche de mocasini sau balerini confortabili. Evident, albastrul nu este singura culoare de bluză care merge în combinațiile ce include denimul, însă cel mai bine ar fi să păstrezi roșul sau auriul pentru ținute ceva mai formale.

Cum să accesorizezi o ie?

Când vine vorba despre accesorizarea unei ii tradiționale românești, se merge pe principiul mai puțin înseamnă mai mult. Ia este ea însăși o bijuterie în sine și trebuie lăsată să fie în centrul atenției, indiferent de ținuta în care alegi să o incluzi.

Așadar, evită să porți prea multe bijuterii sau accesorii alături de o ie, iar restul pieselor de vestimentație ai grijă să fie cât mai simple, iar machiajul unul natural. Toate acestea te vor ajuta să obții un aspect cu adevărat șic și elegant. Evident că poți adăuga un strop de culoare ținutei atunci când alegi perechea de pantofi sau geanta pe care urmează să o porți, însă în ceea ce privește bijuteriile, cel mai bine este să alegi piese care nu vor intra în directă competiție cu ia ta.

Modalitățile în care poți include o ie tradițională pentru femei în garderoba ta sunt multe și diverse. Așadar, îndrăznește și ia-ți propria ie minunată și lucrată manual de pe Ocaua.ro, apoi lasă-ți imaginația să zburde și experimentează cu diferite look-uri. Cine știe, poate vei porni tu însăți un nou trend fashion!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe