Tot ce trebuie să știi despre recuperarea medicală

miercuri, 2 martie 2022

https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-long-sleeve-shirt-stretching-woman-s-arm-5793700/

Traumatismele și intervențiile chirurgicale supun organismul unui stres important și din punct de vedere fizic și din punct de vedere psihic. De multe ori, aceste evenimente conduc la diminuarea sau afectarea funcției motorii, având impact asupra capacității de a desfășura diferite activități în viața de zi cu zi. Recuperarea medicală reprezintă o metodă eficientă de restabilire și ameliorare a motricității. Citește în continuare și află ce presupune recuperarea medicală și care sunt situațiile în care poți beneficia de pe urma ei.

Ce este recuperarea medicală?

Recuperarea medicală are ca scop principal susținerea funcției motorii a pacienților pentru ca aceștia să poată duce o viață cât mai activă chiar dacă au trecut printr-un eveniment traumatic. Recuperarea medicală constă în aplicarea unor proceduri de fizioterapie și kinetoterapie și se desfășoară în conformitate cu planul stabilit de medicul specialist în recuperare. Exercițiile fizice din cadrul programelor de recuperare se efectuează sub supravegherea personalului calificat în acest sens (fizioterapeut, kinetoterapeut).

Pentru a accelera obținerea rezultatelor, este important ca recuperarea să înceapă cât mai repede după episodul acut, iar în acest sens poți apela cu încredere la procedurile de fizioterapie de la Kino Med

Care sunt beneficiile recuperării medicale?

Exercițiile fizice utilizate în recuperarea medicală țintesc îmbunătățirea funcției motorii și aduc o serie de beneficii precum:

  • creșterea forței musculare;
  • creșterea tonusului muscular;
  • creșterea rezistenței la efort;
  • ameliorarea echilibrului;
  • îmbunătățirea mobilității;
  • îmbunătățirea flexibilității.

Când este necesară recuperarea medicală?

Recuperarea medicală se impune în situații care au condus la scăderea motricității. Cel mai frecvent, recuperarea medicală este indicată în cazul pacienților care au suferit traumatisme sau care au trecut prin intervenții chirurgicale ce au impus imobilizare prelungită. În funcție de partea afectată, recuperarea poate dura mai mult sau mai puțin. De exemplu, în cazul unei intervenții chirurgicale la nivelul mâinii, recuperarea se va desfășura mai rapid decât în cazul unei intervenții chirurgicale majore (cum ar fi operația pe inimă).

De asemenea, recuperarea medicală este utilizată și la pacienții cu anumite patologii neurologice dar care au impact asupra funcției motorii. Cel mai frecvent pot beneficia de pe urma recuperării medicale pacienții cu boala Parkinson sau cei care au suferit un accident vascular cerebral.

Recuperarea medicală este utilă și pentru pacienții cu patologii respiratorii (de exemplu, bronhopneumopatie obstructivă cronică) sau cu patologii cardiovasculare, contribuind la creșterea rezistenței la efort și la îmbunătățirea capacității respiratorii.

În concluzie, recuperarea medicală îmbină exercițiile fizice și tehnicile de fizioterapie cu terapia prin mișcare. Fie că te confrunți cu o anumită patologie sau ai trecut printr-un traumatism fizic, recuperarea medicală îți stă la dispoziție și îți oferă posibilitatea să îți îmbunătățești funcția motorie, să-ți crești calitatea vieții și să câștigi independență în efectuarea activităților zilnice.

Surse informative

“Rehabilitation.” The Chartered Society of Physiotherapy, 3 May 2017, www.csp.org.uk/conditions/rehabilitation. 

“Physical Rehabilitation at the Hospital.” Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/physical-rehabilitation-at-the-hospital. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe