Organizarea bugetului lunar al familiei. 3 detalii de care să ţii cont

marți, 11 ianuarie 2022

 

sursa foto:

https://pixabay.com/photos/money-profit-finance-business-2696228/

Gestionarea veniturilor familiei reprezintă o responsabilitate pe care nu trebuie să şi-o asume doar cei cu pregătire economică sau financiară. Există mai multe metode simple care te pot ajuta să rămâi organizat când vine vorba de bugetul casei. Vei putea astfel acoperi cheltuielile curente, economisind totodată banii necesari pentru vacanţe, pregătirea viitorului copiilor sau evenimente neprevăzute. Iată numai trei detalii de care să ţii cont începând cu următoarea zi de salariu.

Cunoaşte-ţi veniturile

Registrul de venituri şi cheltuieli este obligatoriu în afaceri şi instituţii, dar poate fi folosit foarte simplu şi în propria familie. Pentru a anticipa corect suma pe care o poţi cheltui în luna în curs este esenţial să ştii de ce venituri dispui. Documentele de tip Excell sunt de un real folos în acest sens, deoarece te ajută să fii mai bine organizat. Dacă nu eşti un adept al noilor tehnologii, o simplă agendă, un pix şi-un calculator sunt mai mult decât suficiente. 

Principiul este valabil în special pentru familiile cu surse multiple de venit. Păstrarea acestor documente te va ajuta să analizezi evoluţia financiară a familiei tale, să vezi care strategie a dat cele mai bune roade şi unde mai este loc pentru îmbunătăţiri pe viitor. Aşadar, introdu electronic sau scrie pe hârtie toţi banii pe care aştepţi să-i primeşti în luna în curs, de la salarii la dobânzi, restituiri de împrumuturi, vânzări, indemnizaţii, bonusuri etc. La finalul acestui calcul vei obţine suma pe care te bazezi pentru cheltuieli.

Adaugă cheltuielile

Cheltuielile unei gospodării depind de stilul de viaţă al fiecărei familii. În linii mari, acestea pot fi împărţite în fixe şi variabile. În prima categorie regăsim datoriile pentru întreţinerea casei, automobilului, şcolarizare şi hrană, dar și alte credite sau datorii scadente, întreţinere şi utilităţi, cablu, internet, telefonie, activităţi şcolare şi extraşcolare, nu uita nici de impozitul pe clădire şi automobil, asigurări, combustibil şi transport în comun etc. La acestea se adaugă variabilele care ţin de stilul de viaţă al fiecărei familii, dintre care unele pot fi anticipate la început de lună, altele apar inopinat: vacanţe, divertisment, ieşiri în oraş, cadouri, reparaţii curente.

Regula 50 / 30 / 20

Una dintre cele mai simple metode de gestionare a bugetului familiei este regula 50 / 30 / 20, care îţi împarte veniturile în nevoi (50%), dorinţe (30%) şi economii (20%). Acest lucru înseamnă că toate nevoile familiei tale trebuie să se încadreze în jumătate din banii pe care îi produceţi lunar. Atunci când depăşeşti acest prag este nevoie de o ajustare a stilului de viaţă, inclusiv prin căutarea unor oferte de servicii esenţiale mai avantajoase financiar. Dorinţele fac parte din categoria de cheltuieli variabile, primesc o alocare de 30% din ceea ce produceţi şi sunt cel mai uşor de ajustat la nevoie. Pentru economii ar trebui să rezervi lunar o cincime din ceea ce produci. Pe portalul banknews.ro găseşti cele mai noi informaţii de profil financiar-bancar, care te vor ajuta să investeşti eficient procentul de 20% destinat economiilor.

Am păstrat pentru final unul dintre cele mai multe sfaturi când vine vorba de bugetul familiei: calculele se fac în ziua de salariu, când dispui de bani, nu la final de lună, când te întrebi unde au dispărut! Încadrarea cheltuielilor în limita veniturilor familiei este o regulă de bază pentru a nu te îndrepta către faliment. Dincolo de acest prag poţi începe să cheltui inteligent pentru a te bucura de confortul unui trai decent în schimbul unui preţ corect. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe