|vineri, mai 27, 2022
  • Follow Us!

Alarmant! În ultimii doi ani, 23 de medici din județul Vâlcea au ales să profeseze în afara țării 

masca-medicinala-poza-buna_319e3917eb_8b17323eb9_4d18dbdeb2

Alarmant! În ultimii doi ani, 23 de medici din județul Vâlcea au ales să profeseze în afara țării

La nivel național, 2.173 de medici români au solicitat, în anul 2020, primul an al pandemiei, eliberarea de certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării), arată datele obținute de Hotnews.ro de la Ministerul Sănătății. Din județul Vâlcea, 23 de doctori: 17 medici au solicitat documentele în anul 2019, 6 medici în anul 2020. Datele obținute de Hotnews.ro arată că numărul medicilor care au solicitat documentele necesare pentru a lucra în afara țării în 2020 este similar cu cel din 2018 (tot o medie de aproximativ 6 medici pe zi) și în scădere cu aproximativ un sfert față de anul 2019 – când media a fost de 8,2 medici pe zi – un medic la 3 ore.
Practic, în 2019 și în 2020, exodul medicilor români a continuat, în ciuda creșterilor salariale substanțiale din anul 2018. Certificatele de conformitate în baza cărora medicii români au dreptul să profeseze în afara țării sunt eliberate, la cerere, de Direcțiile de Sănătate Publică, instituții aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Este adevărat că eliberarea unui certificat de conformitate nu înseamnă automat și plecarea din țară, ci doar intenția. Pe de altă parte, de ce ar parcurge un medic procedura birocratică de a solicita aceste documente, dacă nu este decis să plece? În cazul în care solicitanții utilizează documentele eliberate în vederea exercitării profesiei în alt stat membru al Uniunii Europene, aceștia solicită de regulă suspendarea calității de membru din Colegiul Medicilor din România/Colegiul Medicilor Stomatologi din România/Colegiul Farmaciștilor din România, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru Hotnews.ro. Practic, numărul exact al medicilor care au utilizat aceste documente și au părăsit țara poate fi aflat doar de la organizațiile profesionale, precum Colegiul Medicilor. Ulterior eliberării acestor documente, beneficiarii nu informează Ministerul Sănătății referitor la utilizarea acestora în alte state membre ale Uniunii Europene, arată instituția condusă de Ioana Mihăilă.
Hotnews.ro a solicitat în scris Colegiului Medicilor, în baza Legii 544/2001, încă de acum peste 3 luni, din data de 9 aprilie 2021, să comunice date privind numărul medicilor plecați din țară în anul 2020, primul an al pandemiei, și în anul anterior, 2019. La mai bine de 3 luni de la transmiterea solicitării scrise în baza Legii 544/2001 către cabinetul președintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, răspunsul încă nu a venit. Cum organizațiile profesionale nu au sau refuză să transmită aceste date, singurele date pe care pot fi făcute calcule sunt cele transmise de Ministerul Sănătății, care a centralizat cifrele privind numărul de certificate de conformitate eliberate anual.
În perioada 2019-2020, a fost înregistrat un număr total de 5.188 de cereri prelucrate pentru eliberarea documentelor necesare recunoașterii calificării profesionale dobândite în România – certificate de conformitate – dintre care 2.173 în anul 2020 și 3.015 în 2019, arată Ministerul Sănătății, la solicitarea Hotnews.ro. Aceste cifre includ solicitările medicilor, precum și pe cele ale medicilor stomatologi și ale farmaciștilor care au dobândit calificarea profesională pe teritoriul României, atât cetățeni români, cât și cetățeni ai altor state membre ale Uniunii Europene și cetățeni ai statelor terțe.

Leave a Response