O vâlceancă a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru fapte de corupție săvârșite în județul Brașov

duminică, 21 martie 2021

 

Prin decizia penală nr. 50 din 02.02.2021, Curtea de Apel Brașov a condamnat-o pe inculpata Zita Cristea (din județul Vâlcea), la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Cristea Zița va presta câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea sau Seminarului Teologic Sfântul Nicolae Râmnicu Vâlcea. Instanța a obligat-o pe Zita Cristea la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

În luna aprilie 2016, DNA a trimis-o în judecată pe Zita Cristea, persoană fizică autorizată să efectueze lucrări cadastrale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, complicitate la efectuarea de operațiuni financiare, ca activități de producție, comerț sau prestări servicii, incompatibile cu funcția atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În perioada 1 noiembrie 2012 - octombrie 2015, inculpatul Mihăilă Marius, în calitate de director interimar al OCPI Brașov, a oferit consiliere și a îndrumat persoane fizice și juridice care doreau să obțină lucrări cadastrale, către anumite persoane, respectiv către inculpații Constantinescu Cosmin, Petrișor Iulian Florin și Moga Bogdan Mihai. Cei trei erau persoane fizice autorizate să efectueze lucrări cadastrale, geodezie și cartografie și totodată angajați ai unei societăți comerciale specializată în astfel de servicii, controlată de directorul O.C.P.I. Brașov Mihăilă Marius.

Referitor la societatea comercială respectivă, inculpatul a deținut calitatea de asociat și de administrator până în luna octombrie 2013, iar ulterior acestei date a continuat să controleze firma prin intermediul inculpatului Bogatu Gabriel, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Totodată, inculpatul Mihăilă Marius s-a implicat și în soluționarea nemulțumirilor clienților generate de faptul că angajații firmei respective își îndeplineau cu întârziere lucrările cadastrale astfel obținute. În același context și în același scop, inculpatul Mihăilă Marius, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției de director al O.C.P.I. Brașov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează O.C.P.I. Brașov, cât și sub aspectul traseului lucrărilor cadastrale înregistrate în evidențele instituției și a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, a încheiat tranzacții financiare cu privire la activitatea firmei de cadastru, atât în mod direct, dar și indirect, prin intermediul inculpaților Bogatu Gabriel și Mihăilă Oana, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În lunile martie - aprilie 2015, inculpatul Mihăilă Marius, prin intermediul inculpaților Cristea Bogdan și Băncilă Ioan, a determinat-o pe inculpata Ștefan Maria Manuela, inspector cadastral în cadrul Serviciului de cadastru al OCPI Brașov, să accepte soluțiile propuse în două documentații, să le recepționeze și să le avize, deși acestea încălcau dispozițiile legale, atestând în mod nereal alte forme și amplasamente ale imobilelor menționate. Cele două documentații cadastrale, realizate în beneficiul inculpatului Băncilă Ioan, înregistrate ulterior la OCPI Brașov, au fost întocmite de către inculpații Constantinescu Cosmin, Petrișor Iulian și Moga, în cuprinsul acestora fiind atestate în mod nereal alte forme și amplasamente a două terenuri, în dauna Primăriei Bran care deținea terenul proprietate publică și care fost ocupat abuziv în suprafață de 287 mp. Anterior, în cursul lunilor februarie - martie 2015, inculpatul Băncilă Ioan se deplasase în teren și indicase o altă formă a celor două terenuri, determinându-l pe inculpatul Constantinescu Cosmin să ateste în planurile de amplasament și delimitare o altă formă (implicit și un alt amplasament al terenurilor deținute), decât cea avută la momentul cumpărării terenurilor respective în anul 2013. Cererile de reexaminare a celor două documentații cadastrale, depuse de Primăria Bran au fost respinse, prin două referate întocmite de inculpatul Cristea Bogdan la instigarea lui Marius Mihăilă.

În cursul lunilor iulie - octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, în calitate de șef Serviciu cadastru din cadrul O.C.P.I. Brașov, a oferit sprijin unor persoane fizice autorizate, operatori economici, precum și inculpatei Zita Cristea (mama inculpatului Cristea Bogdan), în vederea întocmirii unor documentații cadastrale efectuate de aceștia, în condițiile în care persoanele respective îi dădeau diferite sume de bani în schimbul sprijinului acordat sau efectuau documentații cadastrale în mod gratuit la solicitarea inculpatului pentru diverse persoane. În cursul lunilor iulie - octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, cu sprijinul mamei sale, inculpata Cristea Zita, a efectuat mai multe lucrări cadastrale, în beneficiul unor firme și persoane fizice. Ulterior, inculpatul Cristea Bogdan a depus documentațiile la O.C.P.I. Brașov în numele mamei sale care a încasat de la beneficiari, în contul său bancar, contravaloarea lucrărilor cadastrale respective. În cursul lunii iulie 2015, inculpatul Cristea Bogdan a efectuat patru lucrări cadastrale cu sprijinul unei persoane autorizate, în beneficiul unei firme, după care a determinat-o pe inculpata Cristea Zita, să ștampileze și să semneze documentațiile respective, cunoscând faptul că acestea nu sunt efectuate de mama sa.

Nicu Trandafir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe