Deputat Ana Loredana Predescu: Elevii care fac naveta către școală trebuie să beneficieze URGENT de transport GRATUIT!

joi, 25 februarie 2021

⚠️ Elevii care fac naveta către școală trebuie să beneficieze URGENT de transport GRATUIT!

🔥 Altfel, mi-e teamă că inacțiunea și lipsa politicilor publice de sprijin vor crește rata abandonului școlar din România.

⚠️ Din 8 februarie, școlile și-au reluat cursurile, iar elevii ce provin din familii defavorizate, cu venituri mici, care nu se pot școlariza în localitățile de domiciliu, sunt nevoiți să parcurgă chiar și zeci de kilometri prin ger, zăpadă, ploaie și vânt pentru a ajunge la școală.

❌ Problema este generată de faptul că Ministerul Educației nu a elaborat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 226/2020. În lipsa normelor, nu este clar ce instituție are rol de ordonator de credit (cine plătește) și care este mecanismul de decontare a prețului biletelor către operatorii de transport (cum se plătește).

❌ Mai mult, acești elevi sunt obligați să achite contravaloarea biletelor / abonamentului de transport din puținii bani pe care îi are familia la dispoziție, iar ulterior, să deconteze aceste sume de la unitățile de învățământ la care studiază.

✅ În încercarea de a grăbi soluționarea acestei probleme, i-am adresat ministrului Educației o interpelare parlamentară cu rugămintea de a răspunde la două întrebări simple:

1️⃣ Când va elabora Ministerul Educației normele metodologice de aplicare a Legii nr. 226/2020 și când se va clarifică situația bugetului, respectiv care este cuantumul sumei și de unde vor veni banii.

2️⃣ Cum va simplifica mecanismul decontării astfel încât elevii din categoriile defavorizate, care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, să beneficieze cât mai rapid de abonamente de transport gratuit, acordate direct, fără a mai exista necesitatea de a le achita din surse proprii, urmând ca ulterior să deconteze aceste sume de la unitatea de învățământ de care aparțin.

‼️ Din păcate, pentru unii români, suma de 16 lei pe zi, ce reprezintă transportul dus-întors, de acasă către școală, este o povară. Acești bani pot acoperi necesarul de hrană pentru o zi, nu bilete de călătorie. În aceste condiții, elevii sunt forțați de împrejurări să renunțe la școală.

‼️ Gratuitatea biletelor de transport pentru acești elevi se compune astfel: 50% din valoarea biletului se decontează de către școală; restul de 50% se decontează de la unitățile administrativ-teritoriale.

Deputat Ana Loredana Predescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe