Cum alegi piesele auto potrivite pentru mașina ta?

vineri, 16 octombrie 2020

sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-szqyv

Dacă ți-ai cumpărat de curând o mașină la mâna a doua sau ai ajuns cu autoturismul în service pentru o revizie, e posibil ca mecanicul în care ai încredere să îți dea o veste nu tocmai plăcută - ai nevoie să schimbi anumite piese. Nu e cazul să te îngrijorezi, orice componentă auto are nevoie de înlocuire la un anumit număr de kilometri parcurși sau după un anumit timp de utilizare. Pentru a alege întotdeauna cele mai bune piese auto, trebuie să cunoști, în primul rând, diferențele dintre piesele care au indicativele OE, OEM sau AM. Iată care sunt acestea:

Piese auto OE

Indicativul OE este acronimul de la Original Equipment. Piesele auto care au această specificație sunt componente genuine, adică originale. Acest tip de piese sunt folosite de către producătorul auto la asamblarea mașinii, adică în fabrică. Asta nu înseamnă că marile branduri auto produc aceste piese, ci că ele au fost fabricate de către alte firme, cu dedicație pentru anumite mărci auto. De exemplu, companii precum Hella, Bosch sau Mann-Filter creează, sub un contract special și exclusiv, piese pentru anumiți producători auto. De cele mai multe ori, piesele auto OE sunt livrate de către furnizori direct în ambalajul producătorilor de mașini.

Piese auto OEM

Acronimul OEM vine de la Original Equipment Manufacturer și este denumirea dată de către un anumit furnizor de piese oricărei componente auto montată original pe o mașină. Practic, singura diferență între piesele OE și cele OEM este aceea că furnizorul celor din urmă nu mai are un contract de exclusivitate cu producătorul auto, deci are dreptul de a produce aceeași piesă originală și de a o livra folosindu-și propria semnătură, pe care o pot trece pe ambalajul în care vine livrată componenta. Prețul acestui tip de piese auto este mult mai scăzut decât cel al pieselor OE, fără a exista neapărat o diferență de calitate între cele două.

Piese auto AM

Piesele auto aftermarket, pe scurt AM, sunt cele care nu poartă însemnele producătorului auto. În mod normal, lipsa unui logo și a unei semnături ale firmei care produce un anumit produs ar însemna că acesta este contrafăcut, însă nu este cazul pieselor aftermarket. Din contra, calitatea acestora este, din nou, la aproape la fel de bună ca ale celorlalte despre care ți-am explicat mai sus. Există și cazuri de piese auto aftermarket a căror calitate diferă, în funcție de notorietatea producătorului. Te poți ghida cel mai bine după prețul acestora. Cu cât prețul unei piese auto este mai mic decât cel al pieței, cu atât componenta este mai slabă din punct de vedere calitativ.

Totuși, chiar dacă optezi pentru piese auto aftermarket, e bine să știi că acestea nu îți vor pune siguranța la volan în pericol. Prețul mai redus al acestora este o traducere a faptului că acest tip de componente auto vor fi mai puțin rezistente în timp decât piesele auto OE sau OEM.

Cum deosebești piesele contrafăcute de cele originale?

Probabil te-ai întrebat de multe ori cum poți face diferența între o piesă auto originală și una contrafăcută. Ei bine, răspunsul nu este unul exact, pentru că depinde foarte mult de care componentă auto este vorba. Cert este că poți elucida misterul cerând părerea unui specialist auto, adică a mecanicului tău de încredere, care poate deosebi fake-ul de original dintr-o singură privire. Totuși, ai mare grijă la toate detaliile, pentru că falsificatorii au reușit să imite până și cel mai mic element de pe ambalajele pieselor originale.

Singura metodă prin care te poți asigura că vei beneficia de calitatea unei piese originale este să o cumperi dintr-un loc sigur. Așa că, indiferent dacă ai nevoie de piese auto Dacia sau de componente pentru alte mărci caută un magazin online de încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe