|sâmbătă, august 13, 2022
  • Follow Us!

Ce ne aşteaptă în 2016 

impozite

Anul în care tocmai am intrat se anunţă a fi unul al schimbărilor. Românii se vor confrunta cu noi impozite, reduceri ale TVA-ului, creșterea prețului la RCA, ieftiniri la curent electric și gaze, dar și măriri ale salariilor. Iată ce-i așteaptă pe români în 2016:

TVA REDUS

De la 1 ianuarie, scade TVA de la 24% la 20%, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere cu 3,33% a preţurilor. Scade TVA la medicamente, hoteluri, alimente, furnizarea de apă, restaurante şi catering (9%),

cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, evenimente sportive şi culturale (5%).

IEFTINIRI LA ENERGIE ELECTICĂ ŞI GAZE NATURALE

Preţul energiei electrice la consumator va fi cu 5-6% mai mic, de la 1 ianuarie. La fel la gazele naturale pentru consumatorii industriali (de la jumătatea anului); în cazul consumatorilor casnici, evoluţia preţului va depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

IMPOZIT PE DIVIDENTE MAI MIC

Impozitul pe dividente scade de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente anului 2015.

IMPOZITE NOI PE CLĂDIRI

Autorităţile locale pot majora cu 500% impozitele pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.

ÎMPOVĂRAREA PFA

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să achite obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie (10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Dacă vor să beneficieze de pensie întreagă trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate.

RCA MĂRIT

Asigurările auto obligatorii se vor majora, însă nu cu mai mult de 50% faţă de valoarea din 2015.

SALARIUL MINIM

Salariul minim pe economie va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai.

ALEGERI

La începutul verii vor avea loc alegeri locale, iar în luna noiembrie cele parlamentare.

LEGEA ANTIFUMAT

Ar putea fi interzis fumatul în toate spaţiile publice închise dacă legea adoptată de Parlament va trece de Curtea Constituţională, unde a fost atacată.

Sursa: Mediafax

Leave a Response