|marți, ianuarie 25, 2022
  • Follow Us!

Vâlceanca Mihaela Ela Udrea (fostă Diaconu), implicată în „Mafia farmaciștilor” încă de acum trei ani 

Mihaela Udrea DNA
  • Dezvăluirile EVZ, confirmate de DNA:

Vâlceanca Mihaela Ela Udrea (fostă Diaconu), implicată în „Mafia farmaciștilor” încă de acum trei ani

În anul 2012, reporterii „Evenimentului zilei” au descoperit că un fost rector și un prorector de la UMF Cluj au obținut de la șefa din Sănătate avize pentru farmacii în centre comerciale care funcționau la parterul blocurilor. Firmele lor controlau vânzările de medicamente compensate. Averea Mihaelei Udrea a crescut uluitor, în timp ce controalele efectuate în branșă descopereau doar că farmaciile n-au rampe pentru persoane cu dizabilități. La aproape trei ani după ce „Evenimentul zilei” a dezvăluit modul dubios în care mai mulți proprietari de farmacii obțineau aprobări, pe bandă rulantă, pentru înființarea de puncte farmaceutice, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a operat prima arestare la vârful Ministerului Sănătății: Mihaela Ela Udrea, director al Direcției de Strategii și Politica Medicamentului. Anchetatorii au stabilit că, de-a lungul timpului, ea a primit bani și cadouri pentru avizarea unor puncte farmaceutice. Este una dintre modalitățile descrise de către farmaciști și medici care susțineau că o bună parte din șpăgi ajung la minister.

Cercuri de influență

Ancheta cotidianului nostru, publicată pe 12 decembrie 2012 – „Filiera medicamentelor, monopol pe sănătatea românilor” – dezvăluia cum pacienții erau obligați să cumpere medicamente compensate doar de la anumite farmacii care aparțin „unor oameni sprijiniţi de cercuri de influenţă, iar majoritatea şi-au înființat farmaciile pe valul deschiderii ilegale din ultimii 2-3 ani”. Perioada a coincis cu accederea în Ministerul Sănătății (MS) a farmacistei Mihaela Udrea, în funcția de consilier superior la Politica Medicamentului, loc unde se decidea cum, pentru cine și în ce condiții se acordau avizele pentru înființarea noilor farmacii. În cea mai amplă campanie de presă ce a urmat – „Medicul de gardă” – am arătat, de altfel, cum s-au făcut afaceri uriașe pe spinarea pacienților, cu complicitatea funcționarilor din sistemului național de sănătate.

Autorizații contra doctorat

Radu Oprean spunea că farmaciile sale nu au nicio problemă și că funcționează „acolo unde au primit autorizație”. Și Marius Bojița, fostul rector al UMF „Iuliu Hațeganu”, are, alături de soție, trei farmacii Tesa în Cluj, care funcționează sub brandul Ropharma care au primit autorizație de funcționare de la Ministerul Sănătății în supermarketuri. În realitate, ele funcționează la parter de bloc. Metoda a fost simplă: primăriile au eliberat adrese prin care se adeverește că spațiile fac parte din „centre comerciale”. „Nimeni nu a verificat vreodată veridicitatea acestor adrese”, susține un farmacist din Cluj. Mihaela Bojița, soția fostului rector, a declarat, nonșalant: „Dar toți au primit așa și funcționează la parter de bloc”. O explicație a faptului că Mihaela Ela Udrea a dat autorizații nelegale unor profesori din conducerea UMF Cluj ne-a dat-o tot un farmacist: „Doamna Udrea, care a aprobat cu ochii închiși înființarea ilegală a farmaciilor în Cluj, este doctorandă tocmai la profesorul Marius Bojița, căruia i-a aprobat înființarea la trei farmacii. Nici una din cele trei nu respecta criteriile impuse de Legea Farmaciei. Ba, chiar, una din ele nu a fost deschisă niciodată în locația pentru care a primit autorizarea, ci în altă locație”.

Vulnerabilitate. Inspecția de autorizare o face o singură persoană

„Evenimentul zilei” a dezvăluit că avizele de oportunitate, eliberate de direcția condusă de Mihaela Udrea, au fost date pe baza unor documente emise de primărie, pentru centre comerciale. În realitate, cele mai multe funcționează în alte locuri. Din datele oficiale reiese că, în anul 2012, 1.046 de farmacii au fost înfiinţate, prin excepţie, în centre comerciale, dar multe funcţionează la parter de bloc. Acesta a fost efectul pervers al unei modificări făcute în 2009 la Legea farmaciilor, care dădea dreptul înființării farmaciilor prin excepție de la criteriul demografic. La vremea în care a fost efectuată investigația jurnalistică (decembrie 2012), Ministerul Sănătății, prin Biroul de presă, dădea răspunsuri care nu lămureau situațiile ilegale. „Inspecțiile de autorizare a farmaciilor comunitare, precum și inspecțiile de supraveghere sunt efectuate de către consilierii din cadrul Direcției Farmaceutice și Dispozitive Medicale, individual pentru inspecțiile de autorizare și în echipă pentru inspecțiile de supraveghere”, ne-a transmis Biroul de presă al MS. La întrebarea din câți inspectori este formată această direcție, nu am primit răspuns niciodată, iar cu privire la neregulile depistate răspunsul este uluitor, raportat nu doar la investigația jurnalistică, ci și la cea a procurorilor DNA. „Deficiențele constatate în cadrul inspecțiilor se referă la organizarea spațiului unității farmaceutice, la căile de acces pentru persoanele cu dizabilități și lipsa legăturilor funcționale”. Cu alte cuvinte nicio deficiență în procedura de avizare! Mihaela Ela Udrea este de profesie farmacist și, până în 2006, a fost consilier local la Râmnicu Vâlcea, de unde a demisionat pentru un post la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Potrivit presei locale, ea era asociată a societății Prima Farm SRL din Râmnicu Vâlcea, dar o parte din acțiuni le cedează către un alt asociat, în iunie 2009, când era deja, de un an, consilier superior la Ministerul Sănătății. Restul acțiunilor dispar.

Sursa: evz.ro

Leave a Response