Incendiu la Pavilionul Băilor din Olăneşti

luni, 27 august 2012

Incendiu la Pavilionul Băilor din Olăneşti

Un incendiu puternic a izbucnit, duminica seara, la acoperisul Pavilionului Bailor din statiunea Baile Olanesti, fiind anuntat la 112 in jurul orei 19.00. Flacarile au atins aproximativ zece metri inaltime, iar fumul a acoperit statiunea. Focul a fost stins de pompieri dupa aproximativ cinci ore.

ÔÇ£Incendiul a distrus acoperisul pe o suprafata de aproximativ 350 de metri patrati, reprezentand 70% din suprafata totala. Au ars si plafonul cladirii construit din lemn cu cercuiala si tencuiala, precum si elemente de rezistenta ale cladirii construite tot din lemn. De asemenea, s-au degradat compartimentarile interioare amenajate cu bazine pentru efectuarea tratamentului balnear. In acest moment, o comisie este la fata locului si urmeaza sa stabileasca pagubele si cauza izbucnirii focului”, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, Octavian Fulger, citat de Mediafax.

Pavilionul Bailor ÔÇô este sau nu cladire de patrimoniu?

Reprezentantii ISU afirmau, duminica seara, ca imobilul este inclus in patrimoniul national, insa luni dimineata au transmis un comunicat de presa in care sustin ca imobilul nu este inclus pe lista monumentelor de patrimoniu!

Primarul orasului valcean Baile Olanesti, Sorin Vasilache: ÔÇ£ Pavilionul nu era deschis, pe vremuri se faceau bai de sulf pentru turisti, dar acum cladirea nu mai era utilizata. Nu se stie deocamdata cauza izbucnirii focului, se presupune ca ar fi un scurtcircuit la instalatia electrica. Cladirea a fost data in folosinta in 1920, iar de-a lungul timpului acolo s-au mai facut reparatii, dar s-au pastrat arhitectura si forma, fiind o cladire de patrimoniu. Imobilul este administrat de o societate cu capital privat”, a declarat primarul orasului Baile Olanesti.

Liliana Uta, administratorul SC Olanesti S.A., firma care detine cladirea, afirma ca imobilul nu este de patrimoniu, iar in urma cu 6 ani a fost depusa o cerere de demolare a acestuia, care nu a fost insa aprobata.

ÔÇ£Partea aceasta a imobilului era dezafectata, nu funtiona de mai multi ani. Erau cazi de bai, gropi in care se faceau bai sulfuroase pe vremuri. Nu este o cladire de patrimoniu, nu stiu ce date are primaria, probabil ca au alte informatii. Cladirile care depasesc 100 de ani sunt declarate de patrimoniu, imobilul acesta nu are un secol, acum sase ani am facut cerere de demolare, dar nu ne-a fost aprobata, au intervenit arhitectii valceni care au spus ca nu trebuie demolata, ci renovata pe structura existenta. A fost renovata in anul 2000 doar partea cealalta de cladire, care nu a ars”, a declarat administratorul SC Olanesti SA.

Incendiul din centrul statiunii Baile Olanesti a fost surprins de cameramani amatori si postat pe YouTube:

http://www.agenda.ro/incendiu-controversat-la-olanesti-foc-pus-cu-intentie/259623

MINISTERUL ADMINISTRAȚIEI ȘI INTERNELOR

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚ─é

 INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚ─é 

 ,,GENERAL MAGHERU” AL JUDEȚULUI VÂLCEA 

 STRADA DECEBAL NR.7 RÂMNICU VÂLCEA

 Telefon: 0250.748.202, 

 Persoană de contact : 

 Plt. Fulger State Octavian (0729.934.633) 

Data : 27.08.2012

BULETIN INFORMATIV

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) General Magheru al judeţului Vâlcea au intervenit în data de 26.08.2012, la ora 18.58 pentru stingerea unui incendiu produs la acoperişul Complexului de Băi Minerale din oraşul Băile Olăneşti, aflată în administrarea unei societăţi comerciale cu profil balnear.

În momentul sosirii pompierilor la locul intervenţiei (ora 19.22), incendiul se manifesta pe o suprafaţă de peste 100 mp., la nivelul acoperişului construit din lemn cu învelitoare din ţiglă, într-o zonă dezafectată a complexului. 

Pentru stingerea incendiului, s-a acţionat iniţial cu 4 autospeciale de stins incendii cu apă şi spumă, după care au mai fost chemate în sprijin alte două echipaje ale Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Oltchim şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Băile Olăneşti. 

Pentru asigurarea necesarului de apă, la faţa locului s-au mai adus trei motopompe cu ajutorul cărora s-a creat un dispozitiv care a asigurat alimentarea autospecialelor din râul Olăneşti, situat în imediata apropiere a focarului.

La ora 21.50 s-a limitat extinderea flăcărilor, către pavilionul deschis pentru tratament, aflat în prelungirea clădirii afectate de incendiu. Astfel, cei 26 de pompieri militari, privaţi şi voluntari aflaţi la faţa locului au lucrat pentru înlăturarea efectelor incendiului până la ora 00.30, moment în care s-a ordonat retragerea.

Operaţiunile de stingere s-au desfăşurat în condiţii dificile, determinate de temperaturi ridicate generate de cantitatea mare de materiale combustibile din componenţa acoperişului precum şi de posibilităţi reduse de manevră cu autospecialele de stins incendii accesul spre zona afectată făcându-se pe o stradă îngustă.

Până la stingerea incendiului, au ars: acoperişul clădirii construit din lemn cu învelitoare din ţiglă, pe o suprafaţă de aproximativ 350 mp., plafonul clădirii construit din lemn cu cercuială şi tencuială, precum şi elemente de rezistenţă ale clădirii construite tot din lemn. De asemenea, s-au degradat compartimentările interioare amenajate cu bazine pentru efectuarea tratamentului balnear. Prin intervenţia pompierilor s-a reuşit salvarea altui pavilion care se afla în prelungirea celui afectat de incendiu.

Din fericire nu s-au înregistrat victime, momentul producerii incendiului fiind în afara orelor de program. Conform verificărilor, obiectivul nu este inclus pe lista monumentelor de patrimoniu, aşa cum s-au mediatizat primele infirmaţii legate de eveniment. Valoarea estimativă a pagubelor precum şi cauza care a dus la producerea incendiului, urmează să se stabilească în perioada imediat următoare de către o comisie mixtă, compusă din reprezentanţi ai inspectoratului, care la momentul transmiterii comunicatului efectuează cercetări la locul incendiului.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe