|sâmbătă, ianuarie 16, 2021
  • Follow Us!

Afaceristul pesedist Cătălin Spătaru, finul şefului Poliţiei Vâlcea, căutat de procurorii DIICOT 

• Chestorul Stoica are probleme în familie:

Afaceristul pesedist Cătălin Spătaru, finul şefului Poliţiei Vâlcea, căutat de procurorii DIICOT

• Spătaru este cercetat, alături de ţiganii de la Strehaia, în dosarul unei evaziuni fiscale de 20 de milioane de euro 

• Firma afaceristului, SC General Trust SA, a primit de la Consiliul Judeţean Vâlcea aproape 200 de miliarde de lei pentru proiectul „Modernizare DJ 651 B Bălceşti – Goruneşti – Limită Judeţ Olt, km. 0+000-12+500″, oraşul Bălceşti”

Printre numele implicate în dosarul evaziunii fiscale se numără și omul de afaceri argeşean Cătălin Marian Spătaru. La perchezițiile din dimineaţa zilei de 26 februarie el nu a fost găsit acasă, motiv pentru care procurorii iau în calcul emiterea pe numele său a unui mandat de arestare în lipsă.
Patronul benzinăriilor Celly Ro, al hotelului cu același nume, dar și al firmei de construcții General Trust, prin care a contractat numeroase contracte de asfaltare pe bani publici, atât în Argeș, cât și în județele învecinate are legături și în poliție. Spătaru este finul chestorului Ion Stoica, șeful Inspectoratului de Poliție Vâlcea.
Omul de afaceri este abonat la contractele pe bani publici, ultima lucrare de acest fel contractată fiind asfaltarea străzilor din orașul Topoloveni pentru care va primi 17 milioane de lei.
Spătaru a dispărut de acasă în urmă cu două zile. Acum este cercetat de procurorii DIICOT pentru afacerile pe care le-a desfășurat cu rromii din Strehaia.

În luna septembrie a anului 2010, „Ziarul de Vâlcea” a publicat următorul articol referitor la afacerile lui Spătaru în judeţul Vâlcea:

„În condiţii de austeritate, Ion Cîlea a dat o suplimentare de 5 miliarde lei firmei PSD din Piteşti, General Trust SRL

• Şeful IPJ Vâlcea, chestorul Stoica, este naşul lui Cătălin Spătaru, patronul General Trust 

Stoica a ajuns la Vâlcea „să vegheze” la bunăstarea afacerilor finului său? 

În vara acestui an, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a semnat un nou act adiţional la Contractul de lucrări nr. 9660/3083/06.08.2009 pentru obiectivul de investiţii „Modernizare DJ 651 B Bălceşti – Goruneşti – Limită Judeţ Olt, km. 0+000-12+500″, oraşul Bălceşti. Potrivit anunţului postat pe SEAP, tipul procedurii a fost negociere fără anunţ de participare, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

Noul contract i-a fost atribuit direct executantului lucrării, adică societatea General Trust Argeş SRL, cu sediul în Piteşti. Firma are „ramificaţii şi relaţii” în conducere PSD Argeş, astfel că nu i-a fost greu să obţină de la Ion Cîlea o suplimentare de fonduri de circa 5,1 miliarde lei.

În urma finalizării procedurii de licitaţie deschisă derulată în anul 2009 pentru acest obiectiv de investiţii, s-a încheiat contractul de lucrări cu SC General Trust Argeş SRL Piteşti în valoare de circa 90 miliarde de lei vechi, având o perioadă de execuţie de 12 luni de la data semnării lui. Pe parcursul execuţiei lucrării, reprezentanţii antreprenorului, proiectantului, beneficiarului şi consultantului, au constatat necesitatea execuţiei unor lucrări suplimentare. Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 2, Domeniul de intervenţie 2.1.

În luna septembrie 2009, au început lucrările de asfaltare a drumul judeţean 651 B (Bălceşti – Goruneşti), după ce, la sediul Primăriei Bălceşti a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru modernizarea a 12,5 kilometri de drum. Proiectul prevede modernizarea sistemului rutier, inclusiv 3.000 de metri de parapeţi metalici şi 3.000 de metri de şanţuri betonate. De asemenea, se vor amenaja 130 de podeţe şi semnalizările rutiere, inclusiv 30 de drumuri laterale, pe o lungime de 50 de metri. 

Consiliul Judeţean Vâlcea a implementat, în calitate de beneficiar, proiectul „Modernizare DJ 651B Bălceşti – Goruneşti la limita cu judeţul Olt”, contractul de finanţare aferent proiectului fiind semnat în decembrie 2008. Acesta prevede ca, până la data de 19 iunie 2011, să se modernizeze 12,5 kilometri de infrastructură rutieră, valoarea totală a proiectului fiind de 190 miliarde lei vechi, valoare care include costurile eligibile, neeligibile şi TVA. Din păcate, firmele din Vâlcea nu au avut acces la această licitaţie. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat atât de Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea, cât şi de firma Ghecon Construct, nici una dintre cele două nu a putut oferi un preţ mai mic decât preţul de dumping cu care a venit SC General Trust SRL, din Piteşti. 

Cine se află în spatele SC General Trust SRL? 

În urma investigaţiilor făcute de reporterii „Ziarului de Vâlcea”, în colaborare cu colegi de la publicaţii din judeţele Argeş, Dolj şi Olt am ajuns la concluzia că preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, s-a implicat cu vârf şi îndesat în atribuirea contractului de 200 miliarde lei firmei SC General Trust SRL, patronată de omul de afaceri Catalin Spătaru, un apropiat recunoscut al PSD-ului în judeţul Argeş şi la nivel naţional. Spătaru a sponsorizat constant PSD de-a lungul anilor şi ceea ce s-a întâmplat la Vâlcea este o formă de recompensă a „serviciilor” electorale. Recompensă achitată din banii vâlcenilor, dar şi ai europenilor (proiectul fiind finanţat în mare parte de Uniunea Europeană).


Chestorul Stoica, naşul afaceristului Spătaru 

Dar haideţi să vedem cine este acest Cătălin Spătaru, omul care se află în spatele firmei SC General Trust SRL – Piteşti. Cătălin Spătaru este finul chestorului Ion Stoica, actualul comandant al IPJ Vâlcea, fost comandantul IPJ Olt (recunoscut ca fiind un apropiat al PSD) şi fost adjunct al şefului IPJ Argeş. Relaţia lor este una de notorietate în judeţul Argeş, dar şi Olt. La toate evenimentele mondene unde apare chestorul Stoica se iveşte imediat şi Spătaru. În anul 2007, cei doi şi-au petrecut concediul în Antalya (Turcia) împreună cu prefectul Octavian Popescu.
Ziarele din Argeş sunt pline de relatări despre relaţia dintre firma de asfaltări a lui Spătaru şi şefii pesedişti ai judetului. Iată ce scria în mai 2007 „Gazeta de Olt” despre afaceristul Spătaru: „…Aşa cum spuneam la început, banul nu are culoare de partid. Pentru ca iată. A aflat cineva că fosta clădire în care au funcţionat Băile Comunale din Slatina, împreuna cu cei peste 1200 mp din dotare a fost cumpărată de firma S.C. General Trust Arges SRL, patronată de Cătălin Spataru? Tranzacţia a avut loc pe muteşte.

După multe licitaţii şi schimbări de preţ. Până la urma a fost cumpărată cu doar 3 (trei) miliarde lei. Un mizilic faţă de valoarea intrinsecă a clădirii, monument istoric al Slatinei. Asta a fost una. Să mai spunem şi despre lucrarea de asfaltare de la Coloneşti? În valoare de 28 miliarde lei vechi. Să mai spunem şi că staţia de asfalt cumpărată de Boby Şerbănoiu în anul 2005 de la Finanţele Publice cu aproape 12 miliarde ar fi intrat în proprietatea aceluiaşi Cătălin Spătaru? 

Daca este asa, şi gura târgului nu prea minte, înseamnă că este adevarat şi că asfaltul de la intrarea în Slatina miroase tot a Piteşti.
Cea mai tare lovitura a dat-o însă Spătaru la Scorniceşti. Unde a câştigat lucrarea de alimentare cu apa. Bani aduşi de la Guvern. Pentru ca lucrurile să iasă bine, pe lângă firma lui Spătaru a concurat şi o firmă condusă de un alt prieten al prefectului Popescu, Bobaru. Să fie o întâmplare că acelaşi constructor s-a ocupat, în vara anului trecut, de refacerea structurii de încălzire a vilei prefectului din Caracal?”

Vom reveni cu amănunte incendiare despre implicarea afaceristului Spătaru în politica „roşie” a judeţului Vâlcea. Ţineţi aproape!

 

Leave a Response