|vineri, septembrie 17, 2021
  • Follow Us!

Mircea Lera, şeful Salvamont, acuză Jandarmeria că îşi arogă fapte nemeritate 

Mircea Lera, şeful Salvamont, acuză Jandarmeria că îşi arogă fapte nemeritate

Salvatorul montan Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Vâlcea, a trimis zilele trecute următorul comunicat de presă: „În ultima vreme, compartimentul comunicare din cadrul Inspectoratului Judeţean Vâlcea al Jandarmeriei Române practică un procedeu neloial de asumare a unor merite care nu-i aparţin prin lansarea unor comunicate de presă despre fapte şi întâmplări ai căror protagonişti nu sunt jandarmii.

Un astfel de demers jenant şi departe de adevăr l-a întreprins zilele trecute când a informat mass media centrală şi locală că o patrulă de jandarmi ar fi săvârşit un veritabil act de eroism salvând o familie de turişti polonezi rătăcită în masivul Cozia. În realitate, lucrurile au stat cu totul altfel. alertată la ora 1 noaptea de către dispeceratul 112, o echipă de salvamontişti din care au făcut parte autorul acestor rânduri şi alpinistul Alin Filip Rădulescu, s-a deplasat operativ, nu pe Cozia, ci în Munţii Latoriţa unde s-a petrecut, de fapt, evenimentul. Înfruntând condiţii dintre cele mai vitrege de temperatură şi teren accidentat, în bătaia unui vânt nemilos, am scotocit ore în şir zona montană Fratoşteanu – Turcinu unde, într-adevăr, turiştii polonezi se rătăciseră pe un drum înfundat. Abia când sistemele de scripeţi fuseseră strânse şi când salvatorii şi salvaţii s-au pregătit să iasă din curmătura muntelui, şi-au făcut apariţia doi jandarmi pe un ATV. Întreaga lor misiune s-a rezumat la un serviciu de care nu era nevoie şi anume de ariergardă pe drumul de întoarcere spre satul Ciunget.

Prin urmare, acţiunea de care a făcut tapaj biroul de presă al jandarmilor vâlceni a fost realizată şi dusă la capăt în chip fericit de membri ai Serviciului Salvamont Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea. În cel mai bun şi corect caz, purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei vâlcene puteau să evidenţieze cel mult că la salvarea polonezilor rătăciţi între munţii Fratoşteanu şi Turcinu (nu pe Cozia!) au participat şi doi jandarmi aflaţi în patrulă pe zona de creastă.

Dacă „lauda de sine” s-ar fi rezumat doar la această întâmplare cu final fericit n-am fi venit cu prezenta replică. Numai că, în aceeaşi zi s-a mai petrecut un eveniment produs de un sportiv bulgar care a ratat decolarea cu parapanta în timpul concursului naţional organizat în comuna Perişani. Deşi n-au avut nicio contribuţie la rezolvarea acestui caz, biroul de presă a lansat iarăşi un comunicat potrivit căruia jandarmii l-au salvat pe parapantistul bulgar. Se pare că fair-play-ul nu prea face casă bună cu lăudăroşenia îmbrăcată în haine albastre”.

Leave a Response