Oltchim cere ajutorul CNVM în războiul cu PCC

duminică, 20 februarie 2011

Oltchim cere ajutorul CNVM în războiul cu PCC

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a trimis la finele săptămânii trecute o sesizare către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CMVM) prin care cere arbitrului pieţei de capital să investigheze şi să ia măsuri considerând că declaraţiile de presă ale acţionarului minoritar PCC manipulează "agresiv" investitorii şi acţionarii companiei.

"Reprezentanţii autorităţii (CNVM - n.red.) nu au avut încă o reacţie deşi atacul continuu al PCC SE, atât la adresa Oltchim, cât şi a managementului companiei nu face decât să transmită o stare de nervozitate în piaţă, să manipuleze investitorii şi, nu în cele din urmă, să reducă artificial valoarea companiei. Declaraţiile de presă alarmiste făcute de acest acţionar minoritar al Oltchim au ca unic scop scăderea valorii companiei. PCC SE şi-a manifestat de mai multe ori interesul pentru preluarea Oltchim şi este evident că îl va avantaja o valoare cât mai mică a societăţii", spun reprezentanţii Oltchim.

De trei ani de când grupul PCC a intrat în acţionariatul Oltchim prin achiziţia unui pachet de aproape 12,9% din acţiuni, nemţii s-au aflat tot timpul în conflict cu echipa de conducere a companiei, în speţă cu Constantin Roibu, care se află la conducere de peste două decenii.

"Din perspectiva abuzului de piaţă, declaraţiile PCC, ca acţionar ce nu deţine informaţii privilegiate, nu pot fi considerate manipulare de piaţă, dar fac apel la transparenţă şi îmbunătăţirea managementului, inclusiv prin restructurare pentru a reduce riscurile", a declarat Wojciech Zaremba, reprezentant PCC în România.

Declaraţiile Oltchim privind manipularea investitorilor de către PCC survin la puţin timp după ce reprezentanţii PCC au acuzat conducerea societăţii că a indus în eroare investitorii prin proiecţiile pozitive făcute la finele anului trecut în care se preciza că Oltchim a revenit pe profit în lunile septembrie şi octombrie, iar rezultatele pozitive vor continua în noiembrie şi decembrie, însă compania a raportat pierderi în ultimele trei luni ale anului, care s-au cifrat la 36,2 milioane de lei.

Oltchim a raportat în 2010 pentru al patrulea an consecutiv pierderi, care s-au cifrat la 214,4 milioane de lei (50,9 milioane de euro), uşor mai ridicate faţă de anul precedent.
Constantin Roibu a fost amendat recent de CNVM din cauza unor declaraţii legate de intenţia BCR de a intra în acţionariatul Oltchim.
Disputa vine pe fondul reluării procesului de privatizare a Oltchim, în urma negocierilor Guvernului cu FMI. PCC şi-a declarat în repetate rânduri interesul pentru preluarea Oltchim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe