Simpozionul Fundaţiei Nadia Duca de la Urşani

miercuri, 22 decembrie 2010

• La Horezu şi Râmnicu Vâlcea,

Manifestări cultural-sportive în memoria marelui liberal I.G.Duca

Simpozionul Fundaţiei Nadia Duca de la Urşani

La Centrul cultural Nadia Duca din Urşani-Horezu a avut loc ,duminică 19 decembrie 2010, un simpozion dedicat aniversării a 131 de ani de la naşterea marelui om politic I.G.Duca, prim ministru liberal asasinat de legionari în gara Sinaia la data de 29 decembrie 1933 şi care îşi doarme somnul de veci în bisericuţa din Urşani-Horezu. La această manifestare organizată de Fundaţia Nadia Duca au participat numeroşi oameni de cultură ai judeţului de la Academia Olimpică, Societatea Art-Emis, Societatea Anton Pann precum şi oameni ai locului,sateni si consilieri orăşeneşti. De asemenea, la acest eveniment a participat şi senatorul Emilian Frîncu, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Rm.Vâlcea, Ilie Fîrtat vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Vâlcea şi consilier judeţean, Liviu Boban vicepreşedinte, Anghelescu Pantelică membru al biroului şi Andrei Cărpeneanu secretar executiv al  organizaţiei municipale PNL Rm.Vâlcea. 

În cuvântul său, Emilian Frîncu a arătat că este primul parlamentar liberal din colegiul Horezu ,după marele om politic I.G.Duca şi că acest lucru îl obligă să încerce să reprezinte locuitorii din acest colegiu cât mai bine în parlamentul României."Pentru mine Duca este un model....ce pacat ca acum nu mai avem astfel de oameni care sa se lupte pentru binele comunitatii in dauna propriului interes..... acum nu mai avem nici macar societate civila care sa se opuna ticalosilor care conduc tara jefuindu-i bogatiile si nenorocind populatia" 

Cei care au luat cuvântul au prezentat lucruri inedited din viata lui Duca precum si multe din realizarile sale (promotor al reformei agrare din 1921, reformator al sistemului bancar - a  infiintat bancile populare- si al cooperatiei, sprijinitor al educatiei, cultelor dar si un foarte bun diplomat si orator ). Cu această ocazie, Ilie Fîrtat a prezentat două documente de o importanţă deosebită care vor fi donate muzeului judeţean de istorie. Unul dintre ele, o scrisoare a lui Eugen Băcescu, şef de cabinet al lui I.G.Duca în perioada cand acesta a activat ca judecător la Horezu (ajuns ulterior prefect liberal ) şi prin care a propus ca tânărul om politic să fie numit "privighetoarea Partidului Naţional Liberal".

Academia Olimpică, filiala Valcea,   prin reprezentantul său, profesorul Nicolae Dinescu,  a decernat numeroase diplome oamenilor de cultură prezenţi la acest eveniment.
Preotul Constantin Manescu, paroh la bisericuta din Ursani, a avut o mare surpriza: cei prezenti l-au omagiat la implinirea varstei de 50 de ani, daruindu-i numeroase cadouri printre care si o carte speciala dedicata vietii sale, ceea ce a dus la un moment cu o inalta incarcatura emotionala cultural-religioasa, care i-a incantat pe toti participantii
Manifestările dedicate lui I.G.Duca vor continua pe tot parcursul lunii decembrie culminând cu ziua de 29, când o mare parte a liberalilor vâlceni vor fi prezenţi la traditionalul pelerinaj de cinstire a mormântului marelui om politic de la Urşani.

Cupa I.G.Duca la şah

În perioada 18-19 decembrie 2010,  pe parcursul a două zile s-a desfăşurat concursul de şah dotat cu premii si cupa I.G.Duca. Acest concurs a fost organizat în cadrul manifestărilor dedicate marelui om politic I.G.Duca, de la a cărui moarte se împlinesc pe 29.12.2010, 77 de ani. Tot in aceasta luna se aniverseaza si 131 de ani de la naşterea sa. 
Liberalii vâlceni au considerat că luna decembrie trebuie să fie o lună în care să organizeze numeroase acţiuni şi manifestări închinate marelui om politic şi de stat, prim-ministru liberal asasinat de legionari in gara Sinaia una dintre ele fiind şi cea pe care profesorul Emil Ciulei a organizat-o la sfârşitul săptămânii trecute. După două zile de concurs, la care au participat mai mulţi locuitori ai municipiului Rm.Vâlcea, in special de varsta a treia, s-au stabilit şi câştigătorii care au primit numeroase premii. Locul I a fost ocupat de către Lilea Ion urmat de Irimescu Traian şi Emil Ciulei. 

Sponsorii generoşi au făcut ca participanţii, în special din Rm.Vâlcea, să se bucure de două zile plăcute şi ,,fructuoase". Senatorul Emilian Frîncu, preşedintele organizaţiei municipale Rm.Vâlcea a PNL precum şi colegii săi din biroul politic municipal au participat la partide demonstrative de şah atât la începutul cât şi la sfârşitul concursului. Senatorul liberal le-a mulţumit participanţilor şi a promis că în primăvară se va întâlni cu dumnealor la a doua ediţie a concursului de şah dotat cu cupa I.G.Duca.

Biroul de presă al
Oganizaţiei municipale PNL Rm .Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe