Anda Vlad
Zeci de unităţi şcolare din judeţul Vâlcea au început şi anul acesta şcoala cu centralele termice pentru încălzire închise. Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă le-au interzis directorilor a 39 de şcoli să pună centralele în funcţiune până nu vor fi autorizate ISCIR. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vâlcea spun însă că vor face tot posibilul ca până la venirea frigului să intre în legalitate, deşi costurile sunt destul de ridicate, iar fonduri nu prea mai sunt. Anul trecut au fost în aceeaşi situaţie 12 unităţi şcolare din Vâlcea. Multe dintre ele se regăsesc şi anul acesta pe listă.
39 de centrale închise preventiv de ITM
Pentru şcolile din judeţul Vâlcea care au renunţat la sobe şi şi-au montat centrale termice proprii urmează o perioadă grea. Inspectoratul Teritorial de Muncă le-a interzis să le pună în funcţiune până nu vor fi autorizate ISCIR, pe motiv că sunt un adevărat pericol pentru sănătatea şi siguranţa elevilor. „Sistarea a fost dispusă ca urmare a lipsei autorizaţiei de funcţionare ISCIR. Au fost găsite o serie de neconformităţi gen lipsă documentaţii sau echipamente neverificate. Nu cred că aceste centrale vor rămâne închise la iarnă, dar este de datoria noastră să prevenim evenimentele neplăcute care ar putea să apară din cauza acestor centrale. Ele sunt periculoase, pentru că pot exploda şi vă daţi seama ce consecinţe pot avea”, a apreciat Ion Tănăsoiu, inspectorul şef al ITM Vâlcea.
Situaţia nu este nouă. Şi anul trecut 12 şcoli din judeţul Vâlcea au avut centralele închise din aceleaşi motive, dar se pare că nimeni nu a avut prea mare interes să intre în legalitate. Acum, numărul lor a crescut la 39. „Greşeala a fost făcută în momentul în care s-a făcut instalarea centralelor.
Primarii sau cine a făcut atunci contractul pentru instalarea acestor centrale nu a stipulat în contract ca fiind obligatorie autorizarea lor, fiindcă toţi cei care instalează centrale trebuie să aibă şi o autorizaţie pentru autorizarea centralei, respectiv instruirea unui membru al nedidacticului din şcoala respectivă care să se ocupe de centrală şi, în acelaşi timp, pentru verificările la doi ani. Nu putem fi siguri că aceste centrale într-adevăr nu corespund, dar, pentru că nu li s-a făcut nici o verificare şi nu s-a semnat nici un document care să ateste că ele sunt corespunzătoare, nu ne permiteam să riscăm viaţa copiilor”, a precizat Gabriela Ene, inspector şcolar general.
Optimism care să ţină de cald la iarnă
În aşteptarea sezonului rece, conducerea Inspectoratului Şcolar spune că va face tot posibilul pentru ca elevii să nu îngheţe de frig în clase. „Am făcut solicitarea către Prefectură să înainteze mai departe, către minister, o cerere de fonduri, pentru a plăti autorizarea centralelor care nu au autorizaţia ISCIR. Vom face un calcul şi vom vedea de câţi bani vom aveam nevoie.
Avem doar o singură centrală de peste 400 de KW, restul fiind mai mici şi, deci, nu este nevoie să mergem la Piteşti, pentru că pot fi autorizate de firmele din judeţ care se ocupă de aceste autorizări. Vom face deci un calcul şi, dacă primăriile nu vor putea susţine financiar aceste autorizări, vom încerca să-i ajutăm noi să obţină autorizarea”, a mai precizat şeful învăţământului vâlcean. Şi directorii şcolilor prinse pe picior greşit de ITM sunt optimişti.
„Nu aveam autorizaţie pentru că abia în această vară am montat centrala. Nu aveam nici personal autorizat să se ocupe de ea. Acum se ocupă femeia de serviciu, căreia i-am dat un sfert de normă acolo, căci nu avem cum să angajăm pe altcineva, dar sunt sigur că vom obţine autorizaţia. Ne-a promis inspectorul general că nu ne va lăsa”, spune Marian Dragomir, directorul şcolilor din Galicea, unde centrala de la şcoala din Cocoru este închisă. La fel şi la Orleşti, unde reprezentanţii şcolilor au renunţat şi la vechile sobe, convinşi fiind că noua centrală montată în această vară va fi perfectă pentru a încălzi şcoala în această iarnă.
Au omis însă autorizarea ISCIR. „Nu avem o serie de documente. Nu avem nici un proiect de la executant, nici facturile, nici cartea tehnică, pentru că nu ni le-au lăsat executantul, dar, până la sfârşitul lunii octombrie vom obţine autorizaţie, sunt sigur.”, a precizat şi directorul şcolii din Orleşti. Punerea în funcţiune a unei centrale termice într-o unitate de învăţământ fără avize de funcţionare şi autorizaţii ISCIR constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la doi ani.
Web Design by DowMedia