Nicolae Sofianu, candidatul surpriză al liberalilor

duminică, 31 ianuarie 2010

Începe bătălia pentru Primăria Râmnicului !

Nicolae Sofianu, candidatul surpriză al liberalilor

Nicu Trandafir

Condamnarea definitivă a primarului Mircia Gutău va duce la organizarea unor alegeri anticipate pentru funcţia de primar a municipiului Râmnicu Vâlcea. Alegerile trebuie organizate, conform legii, în maxim 90 de zile de la vacantarea postului. Indiscutabil că la aceste alegeri şansele cele mai mari le au candidaţii PDL, PSD şi PNL. Aproape exclus ca un independent sau un candidat al altei formaţiuni politice să se poată lupta cu şanse împotriva celor trei mari partide.

PD-L are probleme

Deşi la ultimele alegeri locale PDL a obţinut un scor foarte bun prin Mircia Gutău reuşind să obţină şi o majoritate confortabilă în Consiliul Municipal precum şi cele două posturi de viceprimar acum situaţia este cu totul alta. La alegerile care vor urma PDL este aproape obligat să meargă pe mâna unuia din cei doi viceprimari. Pe lângă voturile membrilor de partid şi simpatizanţilor PDL poate obţine voturi de la oameni care au fost ajutaţi direct de fostul primar, care l-au simpatizat pe Mircia Gutău, care cred în nevinovăţia acestuia sau care cred pur şi simplu că alegerea unui om care a lucrat cu fostul primar va duce la continuarea proiectelor edilitare ale acestuia.

Numai că este greu de crezut că vreunul dintre viceprimari va reuşi să obţină victoria din primul tur. Adică peste jumătate din voturile cetăţenilor care se vor prezenta la urne. În aceste condiţii, dacă va intra în turul al doilea, candidatul PDL riscă să se confrunte cu o înţelegere între cele două partide mari de opoziţie PSD şi PNL care ar putea să se unească pentru a obţine o victorie împotriva partidului de Guvernământ. Nu excludem atacurile dure ce vor fi îndreptate împotriva candidatului PDL.

PSD are nevoie de un candidat de forţă

Partidul Social Democrat a reuşit să obţină un scor bun la ultimele alegeri, cele prezidenţiale în Râmnicu Vâlcea. În plus la ultimele alegeri parlamentare în cele două colegii electorale în care este cuprins Râmnicu Vâlcea candidaţii PSD au obţinut un număr însemnat de voturi. Consilierii locali Mihai Persu şi Gigi Matei ( ultimul candidat al PSD la localele de acum doi ani din Râmnic) precum şi profesorul universitar Remus Griogorescu, fost subprefect şi candidat al PSD în Colegiul Râmnicu Vâlcea SUD la alegerile parlamentare par a fi oamenii din care va alege PSD pentru competiţia ce se apropie.

PSD are nevoie de un candidat redutabil la aceste alegeri şi de o organizare deosebită pentru a obţine o victorie în Râmnicu Vâlcea. Ultimele scoruri obţinute indică că o campanie bună şi cu un candidat bun pot duce PSD în turul doi. Apoi  o bună negociere cu liberalii şi eventuala susţinere a acestora pot duce la câştigarea alegerilor în următorul tur de scrutin.

PNL poate scoate asul din mânecă

Liberalii vor proceda la organizarea unui sondaj de opinie realizat de un institut specializat din Capitală. În urma sondajului va fi desemnat candidatul care are cele mai mari şanse de a obţine victoria în alegeri. Conducerea centrală a PNL ca dealtfel şi conducerea centrală a PSD ar prefera ca la aceste alegeri să aibă candidat un actual parlamentar. Există un protocol între PSD şi PNL ca niciuna din formaţiuni să nu depună candidatură într-un Colegiu în care un post de parlamentar a rămas vacant după ce a fost ocupat înainte de un membru al celeilalte formaţiuni.

De exemplu dacă actualul senator Emilian Frâncu ar candida la primăria Râmnicului şi ar deveni primar ar urma alegeri în Colegiul Senatorial de nord al judeţului iar PSD datorită protocolului nu ar avea candidat şi ar susţine candidatul PNL. Matematic candidatul PDL nu ar putea face faţă  celor două partide unite, adică nu ar putea obţine mai multe voturi decât liberalul. Se pare însă ca senatorul Frâncu nu doreşte să participe la alegeri decât dacă ar fi sigur de o victorie. O înfrângere i-ar compromite definitiv cariera politică.

Preşedintele organizaţiei municipale a PNL, tânărul Bogdan Pistol, crede că postul de candidat la primărie i se cuvine de drept datorită faptului că a reuşit să obţină locul doi după Mircia Gutău la alegerile din vara lui 2008. Ar mai dori să candideze şi Ion Nicolae, consilier municipal al PNL. Surpriza cea mare vine însă din partea omului de afaceri Nicolae Sofianu. Acesta este beneficiarul unei averi care l-a propulsat în topul milionarilor în euro din România, este principalul plătitor de taxe şi impozite persoană fizică din Oltenia şi Muntenia, a mai candidat la începutul anilor 90 pentru Primăria Râmnicului intrând în turul doi, este membru fondator al PNL în Vâlcea şi poate susţine din fonduri proprii o campanie electorală ce se anunţă costisitoare.

„Am fost onorat de propunerea unor colegi ca numele meu să figureze în sondajul de opinie ce va fi realizat pentru desemnarea candidatuui PNL la alegerile locale. Cinstit să fiu nu m-am gândit deloc în ultimii ani la postul de primar. Dacă alegerile aveau loc la termen, dacă nu exista această situaţie datorată condamnării primarului Gutău, nu aş fi candidat. Nici acum nu sunt convins. Urmează să plec o săptămână cu familia în concediu copiii mei fiind în vacanţă, mă voi gândi în această perioadă dacă să candidez sau nu dar totul ţine şi de rezultatul sondajului.” ne-a declarat omul de afaceri care ar putea fi asul din mânecă al liberalilor.

„ Ziarul de Vâlcea” crede că municipiul are nevoie de un primar ales de cât mai mulţi cetăţeni. De aceea vom prezenta echidistant toţi candidaţii la primăria Râmnicului şi vom încerca în lunile care urmează să convingem cât mai mulţi oameni să participe la vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe