Ministerul Culturii şi senatorul Frâncu susţin trecerea Casei Sindicatelor în ograda Primăriei

miercuri, 2 septembrie 2009

Articolele „Ziarului de Vâlcea“ au avut ecou!

Ministerul Culturii şi senatorul Frâncu susţin trecerea Casei Sindicatelor în ograda Primăriei

Petre Coman

Chiar la finalul sesiunii parlamentare, senatorul Emilian Frâncu, preşedintele PNL Vâlcea, a formulat o interpelare pe care a adresat-o ministrului Culturii, Theodor Paleologu. Obiectul interpelării îl reprezenta trecerea Casei de Cultură a Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea sub administrarea autorităţilor locale (subiect abordat de „Ziarul de Vâlcea“ în mai multe ediţii anterioare). „Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Râmnicu Vâlcea se află într-o stare deplorabilă.

Administrarea acesteia după 1989 de către diverşi lideri sindicali s-a dovedit complet inadecvată, iar, în prezent, deşi clădirea ar trebui să fie simbol al culturii sindicale, apare precum un edificiu abandonat care trebuie restaurat complet, atât în exterior cât şi în interior. O soluţie pentru restaurarea Casei de Cultură a Sindicatelor ar fi trecerea acesteia din patrimoniul CNSLR Frăţia Vâlcea în cel al autorităţilor locale, care, cu siguranţă, ar realiza o administrare adecvată.

Vă rog să-mi comunicaţi dacă Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional cunoaşte starea deplorabilă în care se află Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Râmnicu Vâlcea şi dacă apreciază că soluţia de trecere a acestei clădiri din patrimoniul sindicatelor în cel al autorităţilor publice locale este una corectă”, precizează Emilian Frâncu.

Primarul Mircia Gutău poate tranşa situaţia

Referitor la întrebarea formulată de preşedintele PNL Vâlcea, ministrul Theodor Paleologu a remis recent următorul răspuns: „Fondurile dedicate finalizării şi construirii aşezămintelor culturale din mediul rural şi mic urban, precum şi pentru reabilitarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban se regăsesc în cadrul programului prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale in localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public, din mediul rural şi mic urban (2007-2010), instituit prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 118/2006 sunt alocate din Fondul Naţional de Dezvoltare.

Reabilitarea aşezămintelor culturale din mediul rural se realizează prin intermediul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura «Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale», prin intermediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin fonduri europene.

Menţionăm că toate obiectivele eligibile de a fi finanţate din aceste fonduri se află in directa administrare a autorităţilor publice locale. Casele de cultură ale sindicatelor precum şi cele ale studenţilor nu fac obiectul finanţării din fondurile menţionate mai sus, acestea aparţinând altor infrastructuri decât cele gestionate metodologic şi administrativ de către administraţiile publice locale şi centrale.

Soluţionarea statutului juridic şi patrimonial al Casei de Cultură a Sindicatelor Vâlcea intră în competenţa Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, care, ulterior, poate găsi soluţii pentru renovarea şi gestionarea imobilului, fie prin fondurile guvernamentale dedicate infrastructurii, fie prin intermediul celor structurale. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional este în general interesat de toate activităţile circumscrise zonei sale de competenţă şi este implicat în îmbunătăţirea infrastructurii culturale, în acord cu cadrul legal reglementat şi în funcţie de bugetele alocate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe