La fabrica de studenţi “Spiru Haret” s-au înscris doar 2.000 de candidaţi

duminică, 16 august 2009

• Tiparniţa de bani a lui Bondrea este aproape de faliment

La fabrica de studenţi „Spiru Haret” s-au înscris doar 2.000 de candidaţi

Nicu Trandafir

Scandalul în care este implicată Universitatea „Spiru Haret” (USH) îşi face primele efecte prin scăderea dramatică a candidaţilor care s-au înscris în această vară la facultăţile instituţiei. Conform oficialilor USH, numărul celor care şi-au depus dosarul de admitere reprezintă o zecime din cel înregistrat anul trecut, situaţie pusă pe seama deficitului de imagine pe care universitatea l-a avut de suferit. „Anul trecut am avut 25.000 de candidaţi. Acum avem aproximativ 2.000, deci 10% din nivelul anului 2008. Ministerul ne-a stricat imaginea şi s-ar putea să ne îndreptăm în justiţie împotriva celor vinovaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al USH, George Nicolau.

Înscrierile vor continua însă până în toamnă, neexistând o limită a numărului de locuri, USH spunând că nici o prevedere normativă nu impune universităţii câte locuri să scoată la admitere. Şcolarizând 300.000 de studenţi, Universitatea „Spiru Haret” s-a bucurat până la eliminarea sa prin hotărâre a guvernului din cadrul legal de încasări pe măsura dimensiunii sale: un simplu calcul arată că doar din taxele de şcolarizare care sunt în medie de 300 de euro pe an, USH încasează anual aproape 91 de milioane de euro, iar dacă luăm în calcul restul taxelor ce se percep pentru admitere, susţinerea restanţelor şi cele pentru examenul de licenţă, cifra ar putea depăşi o sută de milioane de euro.

Absolvenţii de la Spiru Haret primeau nota de la licenţă de la calculator

Noi dezvăluiri despre cum erau evaluaţi studenţii la universitatea Spiru Haret, în urma controlului făcut de Ministerul Educaţiei. Licenţiaţii au primit note de la calculator, nu de la un profesor. În schimb, reprezentanţii Universităţii spun că examenele erau corecte, pentru că profesorii semnau pentru notele date de computer. Mai mult, ei susţin că datele din raportul Ministerului Educaţiei sunt eronate, aşa că nu suspendă înscrierile, cum a cerut Ecaterina Andronescu.
Studenţii de la Spiru Haret susţineau examenul de licenţă pe internet, indiferent dacă au urmat cursuri de zi, fără frecvenţă sau învăţământ la distanţă. Astfel, într-o singură zi, 20.000 de absolvenţi îşi puteau da licenţa. Universitatea a avut grijă să cumpere un server destul de puternic pentru această facilitate. „Am ajuns la concluzia că profesorul nu mai trebuie să semneze în dreptul fiecărui student, ci trebuie să semneze catalogul ca atare. Este un nonsens ca profesorul să semneze în dreptul fiecărui student din moment ce se face evaluarea informatică”, a precizat Gheorghe Bica, consilierul rectorului Universităţii Spiru Haret.

La fel se dădeau şi examenele din timpul anului, un catalog ajungând să aibă şi 12.000 de studenţi, iar toate notele să fie puse în aceeaşi zi. Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret spun însă că asta înseamnă eficienţă. Explicaţiile apar din partea instituţiei după ce ministrul Educaţiei a precizat că baza de date de la Spiru Haret este incorect întocmită pentru că toţi studenţii apar laolaltă, fără să se specifice forma de studiu pe care au urmat-o şi fără ca să fie evaluaţi, individual, de un profesor.

Universitatea a hotărât să continue înscrierile până la primirea raportului de la minister, mai ales că, faţă de anul trecut, în urma scandalului, numărul de absolvenţi de liceu care vor să studieze la Spiru Haret a scăzut cu 90%.

Războiul dintre minister şi Spiru Haret continuă pe tema învăţământului la distanţă

Decizia Curţii de Apel Bucureşti de a suspenda două articole din hotărârea de guvern ce elimina Universitatea Spiru Haret de pe lista instituţiilor de învăţământ acreditate este interpretată diferit de cele două părţi aflate în conflict. Învăţământul la distanţă organizat de Universitatea Spiru Haret (USH) intră într-o nouă controversă după ce Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat asupra procesului pe care instituţia privată l-a intentat Ministerului Educaţiei (MECI). În timp ce universitatea consideră că i-a fost acordat dreptul de a face admitere la toate programele de studii pe care le-a deschis, MECI avertizează că, în fapt, „Spiru” a primit acceptul de a continua înscrierile doar pentru acele programe ce sunt autorizate sau acreditate.
Conform consilierului USH, Gheorghe Bică, instanţa a decis tocmai faptul că universitatea nu are programe neautorizate, oficialul precizând că, săptămâna aceasta, conducerea universităţii va decide dacă va face sau nu înscrieri prin centrele ID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe