|sâmbătă, septembrie 25, 2021
  • Follow Us!

Ion Cîlea varsă banii vâlcenilor în conturile sponsorilor argeşeni ai PSD 

Preacinstitul are şi el…păcate

Ion Cîlea varsă banii vâlcenilor în conturile sponsorilor argeşeni ai PSD

Tiberiu Pîrnău

În numărul anterior al ziarului nostru scriam că în data de 6 august 2009 la sediul Primăriei oraşului Bălceşti a fost semnat contractul de execuţie lucrări pentru modernizarea a 12,5 km din drumul judeţean DJ 651 B Bălceşti-Goruneşti. Tot atunci scriam şi faptul că societatea de construcţii câştigătoare a unui contract în valoare de 190 de miliarde lei (vechi) este, surprinzător, din judeţul Argeş – SC General Trust SRL şi nu din Vâlcea, aşa cum ar fi fost normal.

Este cunoscut faptul că în alte judeţe, autorităţile publice contractante, în cazul unor astfel de lucrări, fac pe dracu-n patru (în limitele legii) pentru ca banii să intre în buzunarele unor firme autohtone, plătitoare de taxe şi impozite pe raza judeţului beneficiar şi care angajează forţă de muncă locală. În schimb, în judeţul Vâlcea în care „jupân“ este preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, nu este posibil aşa ceva! Preşedintele PSD Vâlcea a preferat să atribuie lucrarea societăţii argeşene în detrimentul (ATENŢIE!) Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (societate din subordinea CJ), care, la ora actuală, are nevoie disperată de lucrări, trecând printr-o perioadă extraordinar de grea din punct de vedere financiar.

Conducerea RAJDP, care miza foarte mult pe banii proveniţi din această lucrare, se vede pusă de către preşedintele CJ Ion Cîlea în situaţia de a recurge chiar şi la disponibilizări. Haideţi să scriem adevărul verde-n faţă: să-i spună lui Mutu domnul Cîlea, că nu are nici un amestec în atribuirea execuţiei proiectului „Modernizare DJ 651B Bălceşti – Goruneşti –  limită Judeţ Olt km 0 + 000 – 12 + 500“ firmei SC General TRUST SA!

Cine se află în spatele SC General Trust SRL?

În urma investigaţiilor făcute de reporterii „Ziarului de Vâlcea“, în colaborare cu colegi de la publicaţii din judeţele Argeş, Dolj şi Olt am ajuns la concluzia că preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, s-a implicat cu vârf şi îndesat în atribuirea contractului de 200 miliarde lei firmei SC General Trust SRL, patronată de omul de afaceri Catalin Spătaru, un apropiat recunoscut al PSD-ului în judeţul Argeş şi la nivel naţional. Spătaru a sponsorizat constant PSD de-a lungul anilor şi ceea ce s-a întâmplat la Vâlcea este o formă de recompensă a „serviciilor“ electorale. Recompensă achitată din banii vâlcenilor, dar şi ai europenilor (proiectul fiind finanţat în mare parte de Uniunea Europeană).

Dar haideţi să vedem cine este acest Cătălin Spătaru, omul care se află în spatele firmei SC General Trust SRL – Piteşti. Cătălin Spătaru este finul chestorului Ion Stoica, comandantul IPJ Olt (recunoscut ca fiind un apropiat al PSD) şi fost adjunct al şefului IPJ Argeş. Relaţia lor este una de notorietate în judeţul Argeş, dar şi Olt. La toate evenimentele mondene unde apare chestorul Stoica se iveşte imediat şi Spătaru. În anul 2007, cei doi şi-au petrecut concediul în Antalya (Turcia) împreună cu prefectul Octavian Popescu.

Ziarele din Argeş sunt pline de relatări despre relaţia dintre firma de asfaltări a lui Spătaru şi şefii pesedişti ai judetului. Iată ce scria în mai 2007 „Gazeta de Olt“ despre afaceristul Spătaru: „…Aşa cum spuneam la început, banul nu are culoare de partid. Pentru ca iată. A aflat cineva că fosta clădire în care au funcţionat Băile Comunale din Slatina, împreuna cu cei peste 1200 mp din dotare a fost cumpărată de firma S.C. General Trust Arges SRL, patronată de Cătălin Spataru? Tranzacţia a avut loc pe muteşte.

După multe licitaţii şi schimbări de preţ. Până la urma a fost cumpărată cu doar 3 (trei) miliarde lei. Un mizilic faţă de valoarea intrinsecă a clădirii, monument istoric al Slatinei. Asta a fost una. Să mai spunem şi despre lucrarea de asfaltare de la Coloneşti? În valoare de 28 miliarde lei vechi. Să mai spunem şi că staţia de asfalt cumpărată de Boby Şerbănoiu în anul 2005 de la Finanţele Publice cu aproape 12 miliarde ar fi intrat în proprietatea aceluiaşi Cătălin Spătaru?

Daca este asa, şi gura târgului nu prea minte, înseamnă că este adevarat şi că asfaltul de la intrarea în Slatina miroase tot a Piteşti. Cea mai tare lovitura a dat-o însă Spătaru la Scorniceşti. Unde a câştigat lucrarea de alimentare cu apa. Bani aduşi de la Guvern. Pentru ca lucrurile să iasă bine, pe lângă firma lui Spătaru a concurat şi o firmă condusă de un alt prieten al prefectului Popescu, Bobaru. Să fie o întâmplare că acelaşi constructor s-a ocupat, în vara anului trecut, de refacerea structurii de încălzire a vilei prefectului din Caracal?“

Patronul Cătălin Spătaru, înfipt şi în bugetul judeţului Olt

Acelaşi ziar mai scrie în februarie 2008: „Din banii de la Eximbank s-au mai făcut pomeni şi pentru unele firme din afara judeţului, unele intrate demult în evantaiul societăţilor de construcţii care „operează“ cu bani public în Olt, altele noi. Printre acestea a prins coajă firma omului de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, din ce în ce mai cunoscut în judeţ nu doar pentru banii mulţi pe care îi încasează şi pentru lucrările proaste pe care le execută firma sa, ci şi pentru legăturile cu nume sonore.“ Aşadar, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a dat o lucrare în valoare de câteva sute de miliarde de lei unei firme recunoscută în mai multe judeţe că face lucrări de proastă calitate!

 Colegii din Olt mai scriu: „Ei bine, Spătaru s-a înfipt bine în bugetul judeţului anul trecut. Ca atare, firma sa, SC General Trust Argeş SRL, cunoscută foarte bine în rândul şefilor PSD din Argeş, a prins şi ea o halcă de peste 25 de miliarde de lei din împrumutul CJ. Banii vin în contul unor lucrări pe drumurile judeţene 546 E, 643 şi 703. Spătaru este finul chestorului Ion Stoica, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi bun amic cu fostul prefect Octavian Popescu. De numele său se leagă mai multe afaceri cu dus-întors, iar pe betoanele sau asfaltul produse de firma sa calcă oamenii şi la Slatina, şi la Coloneşti, şi la Bărăşti, şi la Teslui, şi la Oporelu. Venirea sa în judeţ coincide cu numirea chestorului Stoica la comanda IPJ. Spătaru, ajuns patron şi peste staţia de betoane de la Curtişoara care a aparţinut societăţii Oltdrum din subordinea Consiliului Judeţean.“

Licitaţii dubioase în Argeş

Cele mai multe lucrări ale SC General Trusta SRL se desfăşoară în Argeş. Spre exemplu: drumul judeţean 504 Popeşti-Izvoru-Recea-Cornăţel din Argeş a fost asfaltat pe o porţiune de 21 de kilometri de către firma General Trust din Piteşti, patronată de Cătălin Spătaru, apropiatul PSD. La licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Argeş au participat patru firme, dar a câştigat General Trust. Proiectantul lucrării a stabilit în anul 2006 costurile privind asfaltarea drumului la circa 94 de miliarde de lei.

În timpul derulării licitaţiei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, social democratul Florea Costache, a semnat o decizie prin care stabilea că orice sumă sub 80 de miliarde de lei costituia ofertă neserioasă. Cu toate acestea, General Trust a oferit 78,5 miliarde lei şi a cîştigat licitaţia. Această firmă s-a apucat de treabă înainte de semnarea contractului, care a fost parafat pe 23 iunie şi fără a deţine autorizaţie de construcţie care a apărut ca prin farmec antedatată pe 19 iunie.

Conducerea firmei General Trust s-a apărat şi a spus că a cîştigat licitaţia în mod legal, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, care este şi lider al PSD Argeş, arata atunci acuzator spre adjunctul său Florea Costache şi a susţinut că documentul semnat de acesta şi parafat cu ştampila Consiliului Judeţean Argeş a fost ilegal. Dacă iniţial prefectul de Argeş din acea perioadă, Ion Cîrstoiu, fost lider al PD şi cumătru al preşedintelui Traian Băsescu, declarase că General Trust a cîştigat ilegal licitaţia şi promisese că va sesiza DNA Piteşti, a doua zi şi-a revizuit punctul de vedere şi a susţinut că nu are motive să-i mai deranjeze pe procurori deoarece licitaţia s-a desfăşurat în mod corect. General Trust este firma care va executa,  în acest an, lucrările pentru reabilitarea axului central al municipiului Piteşti, etapa a doua. Compania a câştigat licitaţia organizată anul trecut de către Administraţia Domeniului Public Piteşti.

Preacinstitul Cîlea are…păcate

În numărul următor le vom arăta vâlcenilor cum lucrează SC General Trust SRL în judeţele vecine. Vom reveni cu fotografii şi declaraţii incendiare despre modul în care se implică preşedintele Ion Cîlea în atribuirea lucrărilor publice în judeţul Vâlcea. Vâlcenii vor vedea că preacinstitul este şi el om…cu păcate. Aşadar, ţineţi aproape!

Leave a Response