Şpagă de 10.000 de euro pentru o locuinţă socială

duminică, 26 aprilie 2009

Şpagă de 10.000 de euro pentru o locuinţă socială

• Şarlatanca Gogoaşe, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, a declanşat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Maria Gogoaşe, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată. Aceasta a primit de la familia Cîrtog din Râmnicu Vâlcea suma de 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, şi alţi funcţionari ai primăriei în scopul repartizării unei locuinţe sociale.

Maria Gogoaşe se află deja în arest la Penitenciarul Colibaşi, fiind implicată în scandalul de anul trecut de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea. Atunci, Maria Gogoaşe, împreună cu complicea sa, secretara Serviciului Poliţiei Rutiere Vâlcea, Aurelia Lăcraru, au fost arestate sub acuzaţia de trafic de influenţă. Cele două femei au obţinut peste 17.500 de euro de la mai multe persoane care au apelat la serviciile acestora. „Ziarul de Vâlcea“ redă integral rechizitoriul din 23 aprilie 2009 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a fostei preşedintă a PDL – cartierul Petrişor din Râmnicu Vâlcea:

                                                                                                 

R E C H I Z I T O R I U

23 aprilie 2009

            CARMEN VAMEŞU – procuror şef Secţie urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea
Examinând dosarul cu numărul de mai sus privind pe învinuita (arestată în altă cauză), Gogoaşe Maria, cercetată pentru comiterea infr. prev. de art. 257 alin.1 C.pen. cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. şi art. 37 lit.a C.pen.
EXPUN URMĂTOARELE:

La data de 30.01.2009, numitul Cîrtog Vasile Daniel din mun. Rm. Vâlcea, jud. Vâlcea, a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea cu faptul că în perioada aprilie-august 2008, înv. Gogoaşe Maria a pretins şi a primit de la acesta suma de 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă primarul mun. Rm. Vâlcea şi alţi funcţionari ai primăriei în scopul repartizării unei locuinţe sociale.

Plângerea a fost înaintată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea în vederea efectuării urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 257 alin.1 C.pen.

 Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că în luna martie 2008 numitul Cîrtog Vasile Daniel, conducător auto la SC Dacos SRL Rm. Vâlcea, a efectuat o cursă de transport persoane pe ruta Rm. Vâlcea-Cluj Napoca, ocazie cu care a cunoscut-o pe învinuita Gogoaşe Maria. Cei doi au purtat mai multe discuţii, iar învinuita, aflând că acesta nu are locuinţă proprietate personală, locuind împreună cu soţia şi cele două fiice cu chirie, s-a oferit ca în schimbul sumei de 5000 de euro, să intervină pe lângă primarul municipiului Rm. Vâlcea, pentru a-i obţine o locuinţă tip ANL. Cu această ocazie, învinuita a afirmat că lucrează la Primăria Rm. Vâlcea, este membră PDL şi îl cunoaşte foarte bine pe primarul municipiului, Gutău Mircia, astfel că poate să intervină la acesta pentru a-i fi repartizată o asemenea locuinţă.

În cadrul discuţiilor purtate, învinuita i-a dat lui Cîrtog Vasile un formular tipizat privind actele necesare pentru întocmirea dosarului de locuinţă pentru închiriere-tineri sub 35 de ani, urmând ca ulterior să se întâlnească în vederea depunerii actelor la primărie.

În cursul lunii aprilie 2008, învinuita a discutat din nou cu denunţătorul şi cu soţia acestuia, promiţându-le că le va rezolva problema privind atribuirea unei locuinţe, solicitând de această dată suma de 10.000 de euro, cu motivaţia că aceasta este suma pe care trebuie să o dea primarului municipiului şi membrilor comisiei de repartizare a locuinţelor din cadrul primăriei. Aceştia s-au înţeles să îi dea la început o tranşă de 2500 de euro, iar ulterior, după atribuirea locuinţei, restul de 7500 de euro.

În acest scop, învinuita Gogoaşe Maria a scris o cerere în numele lui Cîrtog Vasile, prin care solicita atribuirea unei locuinţe sociale, pe care a depus-o împreună cu actele solicitate la Primăria Rm. Vâlcea, primind nr. de înregistrare 17235/23.04.2008. 

Conform înţelegerii, în luna aprilie 2008 învinuita a primit de la Cîrtog Vasile, de faţă fiind şi soţia sa Cîrtog Corina, prima tranşă de bani, respectiv suma de 2500 de euro.

În perioada următoare, cei doi soţi au ţinut permanent legătura cu învinuita, care le dădea asigurări că totul se va rezolva întrucât a intervenit la funcţionarii primăriei pentru atribuirea locuinţei.

La data de 1.07.2008 învinuita Gogoaşe Maria a scris din nou o cerere în numele lui Cîrtog Vasile, prin care solicita repartizarea unei locuinţe sociale, pe care a depus-o la Primăria Rm. Vâlcea, primind nr. de înregistrare 25410, iar după câteva zile, împreună cu Cîrtog Corina, au depus actele necesare analizării cererii.

Apoi, tot în cursul lunii iulie 2008, învinuita a cerut şi a primit de la Cîrtog Vasile şi cea de a doua tranşă de bani, motivând că deşi cererea nu a fost rezolvată, trebuie să dea banii primarului şi celorlalţi funcţionari din comisie pentru a avea prioritate în soluţionarea favorabilă a acesteia, promiţându-i că în cel mult o lună de zile se va muta în casă nouă.

 Pentru a întări încrederea denunţătorului că influenţa sa este reală, în cursul lunii august 2008, învinuita a mers împreună cu acesta la sediul Primăriei Rm. Vâlcea, unde a discutat, în prezenţa sa, cu primarul municipiului, Gutău Mircea, despre cererea de atribuire a locuinţei, primind asigurări din partea acestuia că se va rezolva dacă îndeplineşte condiţiile cerute de lege.
Cererile formulate de numitul Cîrtog Vasile pentru atribuirea unei locuinţe sociale au fost respinse de către Primăria Rm. Vâlcea, iar suma de 10.000 de euro a fost cheltuită de învinuită în interes personal.

La data de 25.09.2008, învinuita Gogoaşe Maria a fost reţinută de Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti, şi apoi arestată în dosarul nr.15/P/2008 al acestui parchet pentru comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, fiind trimisă în judecată la data de 16.10.2008 pentru comiterea infr. prev. de art. 257 alin.1 C.pen. rap. la art. 5,6 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 41 alin.2 şi art. 33 lit.a C.pen., în prezent dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Vâlcea, fiind înregistrat cu nr. 3282/90/2008.

Cu ocazia audierii în prezentul dosar, învinuita Gogoaşe Maria a recunoscut că a primit de la numitul Cîrtog Vasile, în prezenţa soţiei acestuia, suma de 10.000 de euro, în două tranşe, însă a motivat că banii i-au fost daţi sub formă de împrumut, urmând să îi restituie când va fi eliberată din penitenciar. De asemenea, aceasta a arătat că l-a cunoscut pe denunţător în luna martie 2008 şi chiar atunci i-ar fi solicitat împrumutul respectiv.

Iniţial, învinuita a precizat că nu a făcut niciun demers la Primăria Rm. Vâlcea în vederea atribuirii unei locuinţe către acesta, însă pe parcursul cercetărilor, prezentându-i-se cele două cereri scrise de mână în numele lui Cîrtog Vasile pentru atribuirea locuinţei sociale, a recunoscut că sunt scrise de ea, însă a arătat că nu a intervenit în niciun mod la vreun funcţionar al primăriei pentru repartizarea locuinţei sociale către denunţător.

Apărarea învinuitei urmează a fi înlăturată deoarece din actele dosarului rezultă că singurul scop al pretinderii şi primirii banilor a fost traficarea influenţei sale asupra primarului municipiului şi asupra celorlalţi membri ai comisiei de repartizare a locuinţelor din cadrul primăriei, în vederea soluţionării favorabile a cererii denunţătorului.

Astfel, martorul Pietraru Gheorghe, care a fost de faţă la discuţia iniţială dintre învinuită şi denunţător, a declarat că aceasta s-a oferit practic să îi facă rost de locuinţă lui Cîrtog Vasile, pretinzând că lucrează în cadrul primăriei, că îl cunoaşte foarte bine pe primar şi pe ceilalţi membri ai comisiei de repartizare a locuinţelor, fiind membră PDL, şi că are influenţă asupra lor, solicitând pentru acest serviciu suma de 5.000 de euro.

De asemenea, cu ocazia audierii ca martor, primarul municipiului Rm. Vâlcea, Gutău Mircia, a confirmat că a fost abordat în primăvara anului 2008 de învinuită, pe care o cunoştea, fiind membră PDL, ocazie cu care a fost rugat să atribuie o locuinţă socială unui tânăr “amărât”, respectiv Cîrtog Vasile, iar ulterior, în luna august 2008, învinuita a venit la biroul său şi i l-a prezentat pe acesta, ocazie cu care l-a rugat din nou să îi soluţioneze favorabil cererea.

Pe de altă parte, s-a stabilit că numitul Cîrtog Vasile nu avea suma de solicitată de învinuită, cea mai mare parte a acesteia fiind împrumutată de la numita Epure Nicoleta, mătuşa sa, astfel că nu poate fi credibilă varianta conform căreia învinuita a primit cei 10.000 de euro sub formă de împrumut, mai ales că după cum susţine aceasta, i-ar fi solicitat împrumutul chiar în momentul în care l-a cunoscut.
Din toate probele strânse pe parcursul urmăririi penale rezultă cu certitudine că învinuita Gogoaşe Maria a comis fapta de trafic de influenţă, prev. de art. 257 alin.1 C.pen., în formă continuată, constând în aceea că în perioada martie –iulie 2008 a pretins şi primit de la numitul Cîrtog Vasile suma totală de 10.000 de euro, în două tranşe, pretinzând că are influenţă asupra primarului municipiului Rm. Vâlcea, Gutău Mircia şi asupra membrilor din comisia de repartizare a locuinţelor din cadrul Primăriei mun. Rm. Vâlcea, în scopul atribuirii unei locuinţe sociale către acesta.

Fapta este dovedită cu denunţul formulat de numitul Cîrtog Vasile, declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, procesele verbale de confruntare, declaraţiile învinuitei, actele ridicate de la Primăria Rm. Vâlcea, procesele verbale de întocmire a actelor premergătoare.

Din fişa de cazier judiciar a învinuitei Gogoaşe Maria rezultă că aceasta a fost condamnată anterior de mai multe ori la diferite pedepse cu amendă şi închisoare. Ultima condamnare este cea de 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 9 ani, pentru comiterea infr. prev. de art. 257 C.pen., aplicată prin s.p. nr. 1321/28.09.2007 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin d.p. nr.376/22.11.2007 a Curţii de Apel Bucureşti, pedeapsă care atrage reţinerea în sarcina învinuitei a  prevederilor art. 37 lit.a C.pen. privind recidiva postcondamnatorie, întrucât fapta ce formează obiectul prezentului dosar este comisă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Astfel, se constată că fapta săvârşită de învinuită are un grad ridicat de pericol social, având în vedere că a fost săvârşită în termenul de încercare al suspendării sub supraveghere şi în timp ce aceasta era cercetată în alt dosar, de către DNA-Serviciul Teritorial Piteşti, pentru comiterea de fapte similare.

Pe parcursul urmăririi penale au fost respectate dispoziţiile procedurale privind asistenţa învinuitei, conform art. 171 alin.2 C.pen., având în vedere că aceasta este arestată în altă cauză. Astfel, la data de 8.04.2009, Gogoaşe Maria a fost audiată ca învinuită în prezenţa apărătorului din oficiu, av. Pătruţ Sorin, iar la data de 14.04.2009, în prezenţa aceluiaşi apărător, s-a procedat la prezentarea materialului de urmărire penală.

În ceea ce priveşte suma de 10.000 de euro primită de învinuită de la Cîrtog Vasile, apreciem că instanţa de judecată urmează să aplice dispoziţiile art. 257 alin.2 rap. la art. 256 alin.2 C.pen. privind confiscarea sumei de bani în folosul statului.
Acţiunea penală urmează a fi pusă în mişcare faţă de învinuita Gogoaşe Maria, prin prezentul rechizitoriu.

În conformitate cu prevederile  art. 262 pct. 1 lit. a   C.pr.pen.,
 
D I S P U N:

          Punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatei Gogoaşe Maria, fiica lui Natural şi Floarea, născută la data de 16.07.1954, în com. Bujoreni, jud. Vâlcea, domiciliată în mun. Rm. Vâlcea, str. Petrişor nr.6, bl.P9, sc.B, ap.12, jud. Vâlcea, studii superioare, pensionară, necăsătorită, recidivistă, posesoare a C.I. seria VX nr. 045695, CNP 2540716384195

     -  pentru infr. prev. de art. 257 alin.1 C.pen. cu aplic. art. 41 alin.2 C.pen. şi art. 37 lit.a C.pen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe