Bogatii uita

miercuri, 17 decembrie 2008

Bogatii uita

Tiberiu Pîrnau

Îmi propusesem sa scriu câteva rânduri despre oamenii bogati. Despre oamenii foarte bogati. Nu despre cei care au o mica afacere de pe urma careia au prosperat la modul decent, care au un nivel de trai deasupra celui de supravietuire, caracteristic majoritatii românilor. Oamenii foarte bogati uita, uita foarte usor. Sunt niste uituci prin excelenta. Nu generalizez si mai ales nu particularizez. Ceea ce scriu aici este o opinie personala. Sa spun - chiar o experienta de viata. De unde provine amnezia îmbogatitilor? Provine din aroganta, din îndestulare, din meschinarie, din ipocrizie, din ignoranta, din narcisism chiar. Nesimtire este un termen prea dur si educatia nu-mi permite sa-l folosesc.

Când ajung deasupra purcoiului de bani, ei uita de unde au plecat, uita cine i-a ajutat de-a lungul timpului, uita sa fie blânzi, uita sa iubeasca, sa spuna multumesc atunci când trebuie, îsi uita adevaratii prieteni, cei dezinteresati, care-si ofera prietenia neconditionat, uita sa priveasca pâna si în ochii propriilor copii si sa înteleaga, care sunt nevoile sau suferintele acestora. Uita sa fie buni. Uita cel putin o mie de lucruri. Mercantilismul le-a secat sufletele. Multi dintre ei îsi îndreapta fata catre biserica, dar nu evlavios, cu credinta adevarata, ci tot dintr-un egoism extrem.

Cred ca îsi pot cumpara pâna si un loc în Rai. Uita ca eternitatea este aici pe pamânt si ca o poti obtine numai prin fapte bune, prin smerenie, cucernicie, prin ajutorul oferit celor nevoiasi, prin respectarea întocmai a celor 10 Porunci. E posibil sa gresesc, sa ma contrazica faptele lor, cele stiute doar de ei. Ar fi bine sa fie asa. Dar cine sunt eu sa-i judec? Un scriitoras la ziar, care-si exercita dreptul la libera exprimare. Asadar, îmi propusesem sa scriu aceste lucruri, dar mai bine scriu despre minunatul spectacol de colinde oferit si anul acesta de orfanii din casele de copii. Este de apreciat tânarul Mihai Ghebrea, care cu ambitie si încapatânare se ocupa de organizarea acestui eveniment.

Glasurile orfanilor sunt glasuri de îngeri. Curiozitatea m-a determinat sa întreb cine i-a sprijinit, cine a facut donatii pentru copiii din centrele de plasament, cu acest prilej. Probabil ca ati realizat. Niciunul dintre marii bogatasi ai judetului. În schimb, au sponsorizat si s-au afisat la modul opulent, la Balul Primariei din acest an. An de an, o sfidare a bunului simt si o opozitie puternica cu modul în care traiesc zecile de mii de râmniceni. Am aflat cu tristete, dar si cu îngrijorare, ca pentru distractia a câtorva sute de râmniceni, cu o conditie sociala ridicata, dealtfel, au fost cheltuiti si bani publici din Taxa pentru Cultura si Sport. Daca s-a întâmplat asa este un lucru grav. De când amarâtii platesc chefurile bogatilor? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe