Lucrările la drumul spre Frăsinei, blocate din lipsa banilor

duminică, 14 septembrie 2008

Lucrările la drumul spre Frăsinei, blocate din lipsa banilor

Lucrările care se efectuează în prezent la Drumul Judeţean 658, care leagă comuna Muereasca de mânăstirea Frăsinei au fost stopate în prezent, din cauza lipsei banilor. Consiliul Judeţean a anunţat autorităţile locale că nu există deocamdată fonduri pentru continuarea investiţiei. În replică, proiectantul şi constructorul au trimis un avertisment CJ, menţionând că există pericolul ca investiţia de până acum să fie afectată. Până în prezent, pentru lucrarea de la Muereasca s-au alocat 220.000 de lei.  

Mânăstirea şi localitatea riscă să rămână izolate
 
În urmă cu doi ani, localitatea a primit 3,4 miliarde lei vechi pentru asfaltarea drumului judeţean şi pentru consolidarea alunecărilor care afectau în mai multe puncte şoseaua sau albia pârâului. Alunecările au devenit mai pronunţate la sfârşitul anului trecut, dar şi în iarna 2007 - 2008, În luna martie a acestui an, consilierii judeţeni au aprobat, drept urmare, printr-o hotărâre, alocarea a 100.000 de lei din fondul de rezervă al judeţului pentru consolidarea terenului. În cazul în care alunecările vor continua, mânăstirea Frăsinei riscă să rămână izolată. Iarna trecută, 600 de gospodării riscau să rămână izolate.

Una dintre zonele cele mai periculoase este cea de la kilometrul 6 + 200 de metri, unde surparea malului drept a obturat albia pârâului Muereasca în proporţie de 90%. „Cursul râului este deviat astfel spre zidul de sprijin al drumului judeţean, care nu se ştie cât va mai rezista. De curând, am fost anunţat că lucrările nu mai pot continua, pentru că nu mai sunt bani la Consiliul Judeţean. Există trei puncte nevralgice - km 6 + 200, unde s-au şi început lucrările, km 9 + 800 şi km 11 + 200. Dacă nu va continua investiţia se va alege praful de ceea ce s-a făcut până acum. Riscăm să rămânem izolaţi şi noi şi Mânăstirea Frăsinei, unde au început să vină tot mai mulţi turişti după asfaltarea drumului.” – afirmă edilul din Muereasca, Ion Ungureanu.

Fără bani

Dintre cele 4,8 miliarde de lei vechi care au fost aprobate iniţial pentru alunecările de la Muereasca s-au cheltuit până acum 2,2 miliarde pentru alunecarea de la kilometrul 6, iar prefectul de Vâlcea, Radu Renga a decis ca situaţia să fie evaluată de o comisie mixtă. Pe baza notei de constatare, prefectul a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern. Reprezentanţii comisiei au ajuns la concluzia că, pentru rezolvarea tuturor problemelor ar mai fi necesare 34 de miliarde lei vechi, bani pe care Consiliul Judeţean nu îi are la ora actuală. În momentul de faţă s-au efectuat, de asemenea, noi studii geo, pentru porţiunile afectate.

Ion Cîlea, deturnare de fonduri?

Deputatul Emilian Frâncu nu a pierdut ocazia de a acuza conducerea Consiliului Judeţean de „deturnare de fonduri" şi abuz grosolan, afirmând că are de gând să sesizeze DNA-ul în legătură cu acest lucru. „Atâta timp cât există o hotărâre de Consiliu Judeţean privind alocarea unor sume, însemnă că la data la care s-a luat această decizie existau bani. Vorbim de fonduri de la Guvern, alocate anul trecut pentru drumuri şi, pentru că nu au fost cheltuiţi, au trecut în rezerva bugetară, alături de alte sume. Prin urmare, nu avea voie nimeni să folosească aceşti bani în alte scopuri.” – afirmă Frâncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe