Elena Ancuţa a fost înmormântată la Olanu

luni, 20 august 2007

 Victima exploziei de la Oltchim

Elena Ancuţa a fost înmormântată la Olanu

Elena Ancuţa, femeia care a murit marţi, la puţin timp după explozia de la Oltchim a fost înmormântată joi, 16 august de soţul şi copiii ei la Olanu. Lacrimile familiei îndoliate nu au mai putut-o readuce însă pe „Tanti Felicia” lângă copiii ei. Aproximativ 200 de oameni au fost prezenţi la înmormântare, dintre care cei mai mulţi au fost locuitori ai comunei. Câţiva colegi ai Elenei Ancuţa au condus-o şi ei pe ultimul drum. Cei doi reprezentanţi ai conducerii societăţii, prezenţi la biserică au stat retraşi, aproape de poarta de la ieşire.

Fiul urma să se căsătorească

Fiul femeii, Alin Ancuţa, în vârstă de 24 de ani urma să se căsătorească peste câteva săptămâni cu aleasa inimii sale, Alexandra şi nu şi-a închipuit nici un moment că mama sa avea să moară fulgerător. „Urma să mă căsătoresc peste câteva săptămâni. Mama mă sunase chiar cu un sfert de oră înainte de a muri. Era îngrijorată şi m-a întrebat dacă am găsit un medic să fac o operaţie, am nişte probleme cu amigdalele, şi i-am spus că nu am găsit pe nimeni. După aceea m-au sunat nişte colegi ai ei să-mi spună ce s-a întâmplat. Am înţeles că salvarea a ajuns la faţa locului după 25 de minute, că nu s-a dat alarma la timp, şi că au vrut să o ducă iniţial la spital cu un Oltcit. Acum nu mai are cine să aibă grijă de noi, ea ne ducea tot timpul grija, era îngerul nostru.” – spune cu lacrimi în ochi fiul cel mic al Elenei Ancuţa.

„Viaţa unui om nu se poate plăti cu bani”

„Noi nu am primit până acum decât 35 de milioane de lei vechi pentru înmormântare, nu ştiu nimic mai mult. Ştiu că exact în ziua când a murit, au venit acasă şi ne-au propus să o angajeze pe sora mea acolo.”  - mai spune fiul femeii. Pe de altă parte, directorul general al Oltchim spune că până în acest moment nu li s-a dat bani membrilor familiei. „Nu le-am dat bani până acum, pentru că viaţa unui om nu poate fi cumpărată cu bani. De altfel familia nu ne-a cerut nici o sumă. Cu ce să-i încălzească pe ei banii? O să-i ajutăm probabil angajându-le fata la combinat, pentru că femeia care a murit era principala susţinătoare a familiei, soţul ei, care a lucrat şi el la noi era pensionar.” – spune Constantin Roibu. Pe de altă parte, reprezentanţii conducerii Oltchim care au fost prezenţi la înmormântare au spus că au de gând să despăgubească familia îndoliată. „Este pe de o parte contractul colectiv de muncă, conform căruia ar urma să primească 75 de milioane, mai este asigurarea de viaţă pe care o au angajaţii, în cuantum de vreo 16 milioane, plus nişte bani care se strâng din salariul fiecărui angajat al combinatului atunci când moare cineva, respectiv 20.000 de lei vechi. În total se cam strâng 20.000 de euro, şi o să încercă de asemenea să-i mai ajutăm şi altfel, să încercăm să o angajăm pe fiica ei la combinat, penmtru că am înţeles că nu are serviciu. Toată înmormântarea este suportată de noi.” – spune Constantin Andreescu, şeful Serviciului Organizare din cadrul Oltchim. Primarul comunei Olanu a încercat şi el să contribuie cu ceva pentru înmormântare, dar a fost refuzat de membri familiei. În schimb a fost prezent la biserică primarul comunei învecinate, Galicea, unde este angajat în prezent fiul Elenei Ancuţa. Fiica femeii, Cristina, era plecată în Italia atunci când a murit mama ei, dar s-a întors special pentru înmormântare. Ea a părut cea mai afectată din întreaga familie. Cu greu a putut fi dezlipită de coşciugul închis în care se afla mama ei. „Mămicuţa mea, locul tău este acasă, de ce te-am adus aici, tu trebuie să stai cu noi, întoarce-te la mine. Nu mă luaţi de lângă ea, vreau să stau lângă ea!” – spunea tânăra, prăbuşită pe marginea gropii în care fusese coborât sicriul. „Nimeni nu ne-o mai poate aduce înapoi, şi nu ea a fost vinovată de accident. A fost vinovat cel care nu a ştiut cum să oprească instalaţia la timp, să nu explodeze, ea este o victimă a sistemului. Nu am putut afla nici noi prea multe amănunte.” – mai spune fiul victimei. Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a spus că toţi angajaţii combinatului sunt asiguraţi, individual, fiecare pentru suma de 7 milioane de lei vechi şi că, în caz de deces pot primi de şase ori mai mult (până la 42 de milioane de lei), iar răniţii pot primi până la 90 la sută din această sumă de 42 de milioane.
Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe