Berarul agramat şi ipocrit (I)

luni, 26 februarie 2007

 Berarul agramat şi ipocrit (I)

Spiridon nu se bucură de clemenţa partidului şi a oamenilor de afaceri cinstiţi

• Ion Cîlea, şeful de partid al berarului şef Spiridon, este foarte ferm, în ceea ce priveşte scutirile de datorii către stat: „Aş mai înţelege acest lucru dacă statul ar ajuta firme de stat, care oferă mii de locuri de muncă, cum ar fi Oltchim, dar să ajuţi firme private aflate în concurenţă directă cu alte firme este de neconceput“ • Foarte mulţi oameni de afaceri din Vâlcea ne-au declarat în ultimele zile că sunt împotriva intervenţiei statului pentru a ajuta firme private prin reducerea taxelor sau a datoriilor.

Dacă tăcea filozof era! Nicolae Spiridon, directorul fabricii de Bere Alutus din Râmnic, vicepreşedinte PSD Vâlcea şi fost deputat social democrat a fost acuzat indirect de preşedintele ţării pentru tentativele de a beneficia de reduceri ( scutiri) de zeci de miliarde de lei pentru fabrica sa care a intrat într-un periculos carusel al datoriilor către stat. Pentru că „ Ziarul de Vâlcea” a reluat aceste acuzaţii apărute şi în presa centrală, pentru că alături de alţi colegi din presă am criticat iniţiativa parlamentarilor care încearcă favorizarea unor producători de alcool intervenind pe piaţă, pentru tupeul de a nu fi de acord cu această lege dubioasă nepromovată de Traian Băsescu, Nicu Spiridon ne-a bălăcărit în plină conferinţă de presă, ne-a catalogat drept ziar de scandal şi ne-a acuzat de şantaj. Fostul deputat va plăti în instanţă scump aceste insulte pe care le-a lansat public la îndemnul altui datornic cu state vechi, Petre Tănăsoaica, un patron specializat în contracte cu administraţii locale şi societăţi cu capital de stat. Până una alta continuăm să prezentăm vâlcenilor faţa nevăzută a directorului de la bere.

O suită de reclamaţii

Nicu Spiridon a ajuns să deţină acum majoritatea acţiunilor din Bere Alutus după ce prin vrăjeli sentimentale şi promisiuni neonorate a determinat 53 de colegi şi subalterni de-ai săi să-şi vândă acţiunile în 2005. Unii dintre păcăliţi s-au zbătut să-şi recupereze paguba. Publicăm alături un facsimil al plângerii înintate în instanţă de Teodorescu Paraschiv ( facsimil 1). După ce în primăvara acelui an, Teodorescu a cerut instanţelor de judecată anularea Hotărârii AGA SC Bere Alutus SA Rm. Vâlcea din 23.02.2005 pentru modificarea nelegală a actului constitutiv al societăţii, acesta şi-a retras toate plângerile odată cu dispariţia lui Neagoe şi primirea unui post de cenzor în Consiliul de Administraţie al societăţii. „Conflictul cu domnul Teodorescu s-a încheiat din momentul în care Neagoe nu a mai apărut în structura acţionariatului”, susţine Nicolae Spiridon, evitând însă să vorbească despre preţul tăcerii lui Teodorescu. Printre nemulţumiţii care se consideră înşelaţi de Spiridon se numără şi vâlceanul Gheorghe Niţescu. Fost angajat al societăţii, acesta se plânge de faptul că Nicolae Spiridon a scăzut intenţionat preţul oferit pe acţiune în momentul cesionării, de 150.000 lei vechi la 100.000, în cazul său paguba fiind de peste 20.000.000 lei vechi. „Ne-a minţit pe toţi cu faptul că încearcă s-o lanseze la bursă şi că domnul Neagoe este un investitor care o să scoată fabrica din problemele pe care le are şi din datori. De fapt, nu a vrut decât să îi vindem acţiunile, pentru că uite şi acum tot el este acţionarul majoritar. Din cei 54 organizaţi în PAS doar unul a refuzat să vândă. Restul am acceptat să vindem cu 150.000 lei/acţiune. A doua zi, când ne-am dus să luăm banii ne-a dat numai câte 100.000 lei/acţiune, deşi pe declaraţia de cesionare era trecută suma de 150.000 lei. Sigur că mă consider înşelat! M-a păgubit de 20 de milioane. L-am reclamat peste tot, dar nu vrea nimeni să mă asculte.” ( facsimil 2).

Miliarde câştigate prin manevre

Spiridon spunea atunci ceea ce spune şi azi .”Dacă mă mai acuză pe mine că l-am înşelat îl dau în judecată. M-au chemat şi la comisia de integritate morală a partidului pentru reclamaţiile lui. Nu, Neagoe nu mai este acum acţionarul majoritar, eu sunt. A plecat şi i-am răscumpărat eu acţiunile. De altfel, pe Niţescu l-am chemat chiar să răscumpere acţiunile după ce am redevenit acţionar majoritar. La acelaşi preţ îi dau chiar mai multe acţiuni”, afirmă fostul deputat PSD. Dar domnul Spiridon ştie două lucruri. În primul rând Niţescu , ca şi alţi păcăliţi nu mai au banii necesari răscumpărării acţiunilor iar apoi ar cumpăra acţiuni la o fabrică cu foarte multe datorii, cu miliarde de lei, datorii. Iar acestea nu ar putea fi şterse decât prin intervenţia fostului deputat. Care nu s-ar mai zbate dacă nu ar avea pachetul majoritar. De altfel, foarte mulţi oameni de afaceri din Vâlcea ne-au declarat în ultimele zile că sunt împotriva intervenţiei statului pentru a ajuta firme private prin reducerea taxelor sau a datoriilor.

„Nu tolerez această situaţie“

Chiar preşedintele PSD Vâlcea, Ion Câlea, a declarat la conferinţa de presă de vinerea trecută că nu poate accepta  această situaţie în care statul favorizează firme private. „ Nu tolerez această situaţie. Nu pot accepta ca unora să li se vândă energia electrică la preţ redus, altora să li se şteargă cu buretele datorii. Aş mai înţelege acest lucru dacă statul ar ajuta firme de stat care oferă mii de locuri de muncă, cum ar fi Oltchim, dar să ajuţi firme private aflate în concurenţă directă cu alte firme este de neconceput.”

Tiberiu Pîrnău, Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe