Autorităţile vâlcene, pârâte la premier cã nu au grijă de rromi

luni, 26 februarie 2007

VIZITă DE PARTID ŞI DE STAT. Consilierul pe probleme de rromi al lui Tăriceanu trage concluzii după o deplasare superficială în judeţul Vâlcea

Autorităţile vâlcene, pârâte la premier cã nu au grijă de rromi

La sfârşitul săptămânii trecute, judeţul Vâlcea a primit vizita unei delegaţii a Guvernului României, formată din Dana Vargas – consilier personal pe probleme de rromi al premierului şi Victor Giosan – ministru secretar de stat. Aşa cum a recunoscut şi Dana Vargas, vizita a fost una cu caracter politic, dar şi cu tentă oficială. Consilierul premierului a declarat că a venit la Vâlcea la invitaţia Organizaţiei de Femei Liberale, mai ales că este membru PNL.

Raport dur către premier

Vizita a cuprins două momente importante: deplasarea în localitatea Racoviţa, în cadrul unei comunităţi de rromi, precum şi o întâlnire, în sala mare a Consiliului Judeţean, cu circa 500 de rromi. „Am rămas suprinsă de ceea ce am văzut la Racoviţa. Întreb autorităţile: de ce în 2007 oamenii trăiesc fără apă, fără curent... Există programe, există bani. Autorităţile publice locale puteau să aplice legea şi să schimbe situaţia precară a rromilor”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Dana Vargas. Aceasta a mai spus că mesajul pe care-l va transmite premierului va fi unul foarte dur la adresa autorităţilor locale. Una dintre cauzele situaţiei grele în care se află rromi o reprezintă, potrivit consilierului primului ministru, lipsa de comunicare între bulibaşe şi autorităţile locale. „La întâlnirea de la Consiliul Judeţean, unul dintre rromi îmi spunea că prefecta nu-i bagă în seamă şi nu are uşa deschisă pentru rromi. (...) Autorităţile ar trebui să aibă mai multă răbdare cu ei, să le explice că trebui să aibă certificate de naştere şi buletine. Motivul pentru care ei nu-şi fac acte ţine de lipsa educaţiei. Ar trebui discutat mai mult cu liderii rromilor”, a mai spus Dana Vargas.

Vizită de partid şi de stat

Consilierul premierului a recunoscut că vizita sa în Vâlcea are atât un caracter politic, cât şi unul oficial. „Dacă ţinem cont că am fost invitată de Organizaţia Femeilor Liberale, este o vizită de partid; dacă e să ţinem cont că sunt reprezentantul Guvernului, este vizită de stat. (...) Nu mă sperie de un subiect de scandal în presa locală din Vâlcea!”, a spus Dana Vargas.

Programe pentru rromi

În acest moment, în judeţul Vâlcea trăiesc circa 14.000 de rromi, cei mai mulţi dintre aceştia fiind căldărari, fierari, rudari şi cărămidari. Aceştia trăiesc în general în zonele de nord şi sud ale judeţului, în bordeie de pământ, fără curent şi apă. Până acum nu au fost puse la punct prea multe programe cu finanţare externă în vederea schimbării situaţiei rromilor. Potrivit ministrului secretar de stat, Victor Giosan, există la nivelul Guvernului un program Phare pentru rromi. Implementarea programului a început în 2006 şi se va termina, cel mai probabil, în 2010. Valoarea acestuia se ridică la 45,6 milioane euro, din care 17 milioane euro se referă strict la educaţie iar restul la îmbunătăţirea structurilor instituţionale la nivel central pentru îmbunătăţirea situaţiei în ceea ce priveşte actele de identitate, serviciile sanitare, infrastructură şi locuinţe, locuri de muncă şi calificări în diverse meserii adecvate ofertei din ziua de astăzi. Programul conţine mai multe faze, cea mai importantă fiind aceea a acordării în 2008 de granturi în valoare de 21 milioane euro pe locuinţe şi infrastructură (de la 20.000 la 200.000 euro), resurse umane şi proiecte generatoare de venituri (de la 5.000 la 50.000 euro). Doar ONG-urile pentru rromi şi autorităţile locale pot depune aceste proiecte.  O.H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe