Pistol a fost executat fără alegeri

luni, 22 ianuarie 2007

Echipa Frâncu- Nicolae-Monceanu a învins

Pistol a fost executat fără alegeri

Vineri, 19 ianuarie, a avut loc şedinţa BPT a PNL Vâlcea. O şedinţă în care trebuiau să se stabilească măsurile organizatorice pentru Adunarea Generală a organizaţiei municipale Râmnicu Vâlcea ce urma să aibă loc în 4 februarie 2007. O adunare generală care se anunţa extrem de interesantă deoarece trebuia să ducă la alegerea unui nou preşedinte în locul ex-primarului Sorin Zamfirescu dezertat în tabăra lui Stolojan. Cei doi candidaţi importanţi: Ion Nicolae, consilier municipal, fost viceprimar în prezent inspector şef la Inspecţia în Construcţii şi Bogdan Pistol, liderul organizaţiei de Tineret a PNL Vâlcea, tânăr om de afaceri se pregăteau să mobilizeze exemplar susţinătorii lor ceea ce ar fi dus la prezenţa unui număr record de votanţi iar dacă ar fi venit toţi membrii organizaţiei ar fi umplut sala Polivalentă.

Calculul deputatului Frâncu

Iniţial deputatul Emilian Frâncu, principalul susţinător a lui Ion Nicolae, se baza pe voturile celor aduşi în partid de el şi Ion Nicolae, un număr important de membrii, pe directorii de instituţii pe care i-a ajutat, pe experienţa în alegeri interne a viceprimarului Constantin Monceanu ( care este fidel preşedintelui judeţean). Frâncu nu neglija până acum câteva săptămâni nici varianta de a-l determina pe Bogdan Pistol să renunţe la candidatură caz în care Ion Nicolae ar fi fost singurul candidat.

Curajul lui Pistol

Bogdan Pistol ştia iniţial că a încerca să candidezi pe orice funcţie fără acceptul preşedintelui faţă de care ai fost alături mereu reprezintă un risc imens. Dar în ultimele săptămâni acesta a prins curaj. Se părea că nu are numai susţinerea tinerilor din organizaţie dar şi pe cea a unui important segment din organizaţia de femei, a unor liberali din garda veche şi a unor membrii intelectuali ( profesori, medici, avocaţi). Când vicepreşedintele Cristian Buican, liderul consilierilor judeţeni PNL s-a poziţionat alături de el, Pistol a prins tupeu şi a refuzat orice negociere privind retragerea candidaturii . Se anunţa astfel o bătălie internă de toată frumuseţea la începutul lunii vitoare.

Maestrul Monceanu

Viceprimarul Constantin Monceanu are 16 ani de experienţă în politică şi este recunoscut pentru faptul că nu a făcut parte niciodată dintr-o tabără care să fie înfrântă în alegeri interne. Calculele lui precise i-au arătat incertitudine faţă de rezultatul exact al alegerilor. Cum dacă Ion Nicolae ar fi pierdut alegerile exista riscul ca acesta să nu se mai implice în campaniile următoare iar preşedintele Frâncu ar fi pierdut din autoritate prin apariţia unui nou pol de putere în organizaţia judeţeană Monceanu a găsit soluţia.

Gambitul damei- Svetlana Preoteasa

Preşedinta organizaţiei de Femei este cunoscută ca o fire incapabilă să reziste presiunilor psihice în partid. Ea a cedat astfel în şedinţa BPT spunând că femeile liberale îl vor susţine pe Bogdan Pisol. A fost gestul care a declanşat în mintea lui Monceanu ideea unei alte strategii. Alături de Frâncu viceprimarul liberal a speculat slăbiciunea doamnei Preoteasa şi au propus o…. Bătălie amânată. Adică amânarea alegerilor interne până după desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Lidera Organizaţiei de Femei este propusă şi are şanse să prindă un loc bun pe lista PNL pentru alegerile parlamentare. Dar în campanie este nevoie de susţinerea colegilor şi de implicarea tuturor cu experienţă de aceea preşedinta femeilor a fost cea care a propus amânarea. Iar Frâncu păstra oricum pentru final chichiţa statutară cae prevedea că alegerile interne nu se pot ţine cu mai puţin de 6 luni până la alegeri parlamentare.

Buican a pierdut pe mâna lui

După atâţia ani de politică ne miră naivitatea profesorului Cristian Buican, care a crezut că poate contribui la victoria lui  Pistol fără a avea susţinerea lui Frâncu. Bazându-se pe un eventual vot popular cei doi au pierdut. Dacă totuşi ne înşelăm şi amânarea alegerilor este de fapt un gambit acceptat iar Buican va câştiga în bătălia finală înseamnă că nu a stat la ţărănişti degeaba atâţia ani. Aşa cum stau lucrurile acum Ion Nicolae va fi în pole-position la data la care vor avea loc alegerile şi îşi va consolida şi poziţia de mână dreaptă a preşedintelui Emilian Frâncu.

Ion Nicolae- candidatul PNL pentru primăria Râmnicului

Emilian Frâncu şi-a păstrat însă mutarea câştigătoare pentru finalul şedinţei BPT când a introdus la punctul diverse propunerea de a-l desemna prin vot pe candidatul PNL pentru funcţia de primar a Râmnicului. Argumentul liderului liberal a fost acela că PNL deţine un sondaj de opinie în care Ion Nicolae beneficiază de 16% susţinere a electoratului. Frâncu avea de partea sa faptul că multe formaţiuni politice şi-au desemnat deja candidatul pentru această funcţie. Dar liderul liberal a propus un fel de contract al partidului prin care Ion Nicolae se angaja ca în luna septembrie să obţină 12 la sută într-un sondaj ce va fi realizat de o firmă agreată de BPT şi recunoscută pe plan naţional. Probabil că cei care nu au vrut să accepte acest target s-au gândit că este anormal să-i impui cuiva care are 16 la sută să obţină peste 7 luni doar 12 la sută. În orice caz desemnarea lui Ion Nicolae drept candidat prin votul majorităţii celor din BPT a reprezentat pentru acesta un cadou deosebit primit exact de ziua lui de naştere, precum şi un ajutor pentru obţinerea preşedenţiei organizaţiei municipale.

Epilog

Nu excludem varianta ca în toamnă Bogdan Pistol să renunţe la candidatură, Svetlana Preoteasa să nu fie europalamentar, Buican să nu fie vicepreşedinte al Consiliului Judeţean iar Ion Nicolae, susţinut de colegi pentru bine partidului să obţină 12 la sută într-un sondaj profesionist.

Nicu Trandafir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe