Şeful Serviciului de Investigaţii a Fraudelor din IPJ Ilfov împuşcat la vânătoare

joi, 14 decembrie 2006

Şeful Serviciului de Investigaţii a Fraudelor din IPJ Ilfov împuşcat la vânătoare

Marţi, în jurul prânzului, în pădurea Ciupa din comuna Măldăreşti-Vâlcea a fost împuşcat mortal la o partidă de vânătoare, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Ilfov, subcomisar Iulian Ilie. Cel care l-a împuşcat nu este nimeni altul decât un bun prieten, administratorul unei societăţi comerciale din Slatina-Olt. La partida de vânătoare au participat mai mulţi ofiţeri din IGPR, localnici aflând de acest incident doar de la... televizor. Cei doi vânători implicaţi în tragicul eveniment au tras simultan într-un mistreţ, dar slătineanu l-a nimerit pe poliţist, care în drum spre spitalul din Râmnicu Vâlcea a murit.
Pentru locuitorii din Măldăreşti-Vâlcea, vestea că un poliţist a fost împuşcat i-a luat prin surprindere. Nici ajutorul şefului de post din sat nu avea habar, şi asta pentru că nu l-a anunţat nimeni, deşi AJVPS Horezu era obligată să înştiinţeze despre o astfel de escapadă. “Ăştia care au venit aici aveau nişte maşini ultra, cu număre de Bucureşti, Argeş sau Vâlcea. Aşa că nişte amărâţii ca noi nu-şi găseau loc nici măcar ca gonaci. Noi doar plătim taxe mari de vânătoare, că-n rest autorizaţii primesc grei. Despre ceea ce s-a întâmplat am aflat azi (ieri, n.r.) dimineaţă de la televizor sau din ziare”, spune cu năduf un vânător şi el supărat foc că nu ştie cine au fost “vip”-urile care au participat la partida din pădure.  Ieri, în jurul prânzului, la AJVPS Horezu era o linişte de mormânt, lacătele tronând neclintite pe uşi. Am avut noroc şi asta pentru că după câteva minute a apărut şeful AJVPS  Horezu, Cristian Iliescu, care s-a arătat deschis să vorbească valului de ziarişti. “Incidentul a avut loc după încheierea partidei. Cu o zi în urmă, luni, a mai fost împuşcat un mistreţ, iar marţi, în ziua tragediei mai fuseseră împuşcaţi alţi doi. Autorizaţia era pentru un număr de trei mistreţi dar se puteau îmăpuşca cinci, pentru că atât avem cota totală, de cinci. Întâmplarea a făcut ca după ce vânaseră cei doi mistreţi şi urmau să se retragă, câinii de vânătoare au adus în bătaia puştii un alt porc mistreţ”.

Va fi sau nu culpă comună?

Despre împrejurările în care a avut loc incidentul, cms. Costică Marin, şeful Serviciului Arme Explozibil Vâlcea, ne-a spus: “Din datele pe care le avem până în prezent, înainte de începerea vânătorii s-a semnat procesul-verbal de instruire. Atât cel care avea să devină victimă cât şi autorul incidentului se aflau în mers, victima ceva mai lateral iar autorul ceva mai în spate, între ei fiind arbuşti care îi făcea mai greu de sesizat unul pe celălalt. Este adevărat că vom lua în discuţie dacă se pune problema unei culpe comune a celor doi”, a spus ofiţerul. Hăituit de câini, mistreţul a trecut printre cei doi care au tras simultan în ideea de a-l răpune. Cert este că glonţul care a ieşit din carabina semiautomată l-a rănit pe ofiţer. “Un vânător mai tânăr l-a luat şi l-a transportat pe poliţist până în apropierea drumului de acces de unde a fost pus într-o salvare. Până la sosirea Ambulanţei ambele picioare ale vânătorului împuşcat  au fost legate cu curele în ideea de a opri sângerarea masivă. De cealaltă parte, administratorul care l-a împuşcat i s-a făcut de două ori rău şi a leşinat”, ne-a spus Cristian Iliescu, şeful AJVPS Horezu. În drum spre Spitalul de Urgenţe din Râmnicu Vâlcea, cms. Iulian Ilie a decedat.

Medicii nu puteau face nimic pentru a-l salva pe poliţist

Şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan a spus că a luat în calcul dacă din punct de vedere medical se putea face mai mult, iar primele rezultate au fost că nu era posibil. “Am cercetat modul cum a intervenit personalul snaitar şi nu se putea face nimic pentru a-l salva. Doar într-un spital mare şi foarte bine dotat, şansele de supravieţuire ar fi fost poate altele. Eu nu sunt vânător şi nu am de gând să merg vreodată la astfel de partide, poate doar la pescuit, dar îmi pare rău că a murit un om”. În urma expertizei medico-legale efectuate ieri de medicul legist Florian Ghiţă, de la Serviciul de Medicnă Legală Vâlcea, a rezultat că ofiţerul a murit din cauza hemoragiei externe şi a şocului hemoragic. “Poliţistul avea plagă femurală împuşcată în ambele picioare. Glonţul a trecut din piciorul stâng în artera femurală dreaptă. Estimativ s-a tras de la o distanţă de 10-15 metri. Oricum, şanse de salvare ar fi existat doar dacă în apropiere ar fi existat o secţie de chirurgie vasculară şi dacă pacientul ar fi fost urgent operat”, a spus legistul. Conştient, după ce a fost pus în Salvare, simţind că ultimele clipe de viaţă se scurg, singurele cuvinte ale lui Iulian Ilie au fost: “Mă duc, mă duc!”.

Mistreţul rănit, cu maxilarul rupt, urmărit de corbi

Gheorghe Sandu (36 ani), un muncitor care lucra la o exploatare forestieră din împrejurimi şi care se afla în pădurea Ciupa în momentul tragediei ne-a povestit: “Era mai jos de locul unde am auzit împuşcăturile şi am observat la un moment dat un miştreţ rănit, cu falca ruptă, care era urmărit de un câine de vânătoare şi deasupra zburau câţiva corbi. S-a afundat în pădure şi sigur cât de curând mistreţul va muri. Acolo unde vom vedea că se adună corbii, cu siguranţă vom descoperi porcul  împuşcat”.

Trei ofiţeri din IGPR au participat la vânătoare

Despre participanţii la vânătoare, şeful AJVPS Horezu ne-a spus că a primit un telefon de la cms. Ilie Iulian, care este un vânător cu experienţă, care a obţinut permisul de vânătoare tot pe meleaguri vâlcene şi care venea de mai mulţi ani încoace la vânătoare, în aceste locuri. Ofiţerul este cel care şi-a stabilit prietenii care au venit la vânătoare, aceştia fiind Aurelian Zaheu, Dumitru Florea şi Emil Ion Păunel, toţi din Bucureşti, slătineanul Alexandru Manea şi Corneliu Barbu, patronul unui cunoscut restaurant din Râmnicu Vâlcea. Contactat telefonic acesta din urmă s-a arătat extrem de iritat de întrebările jurnaliştilor, nebinevoind să afirme decât foarte sec: “A fost o vânătoare corectă”. Trei dintre participanţi sunt ofiţeri din IGPR Bucureşti, prieteni deci ai victimei, aşa cum de altminteri era şi autorul omorului din culpă. Alexandru Manea este cercetat în stare de libertate pentru omor din culpă.  Ieri, după ora prânzului, în pădurea din Ciupa s-a făcut reconstituirea tragicului eveniment. Cât despre arma cu care s-a tras, este una extrem de puternică şi modernă, fiid vorba de o carabină semiautomată, marca Browing, calibrul 9,03 mm. “În ultimii trei ani, în judeţul Vâlcea au avut loc trei evenimente de acest gen, soldate cu trei morţi”, a spus cms. Castică Marin, şeful servicului Arme şi Explozibil Muniţie. Arma cu care s-a tras a fost ridicată în vederea expertizării.
Dorel ŢÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe